Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielkie dzieki za to. Mnie już zaczynało wku****rzać to że tępie ostrza na stole a dwa to żona opierdzieliła mnie za nowy stół który jest już pokrojony. Masz u mnie

• 2 weeks later...
Napisano

Kolega JarekS ma takie na sprzedaż

Zobacz do jego tematu w dziale giełda.

Pozdrawiam.

Napisano

Składam Mercedesa Actrosa Black. Pytanie moje takie czy mogę podpiąć pod niego naczepę cysternę wersja Amerykańska?? Nie wiem czy Actrosy jeżdżą po U.S.A. A powiem szczerze szukałem fotek i nie znalazłem nic na ten temat.

Napisano

Mam kastę którą pomalowałem. Czynności jakie wykonywałem po kolei:

-przygotowałem kastę do malowania,

-przeszlifowałem całą kastę papierem 2000 oraz 2500,

-położyłem podkład,

-nierówności widoczne znowu przetarłem papierem,

-pomalowałem kastę kilkoma warstwami lakieru,

-czy teraz wypolerować kastę czy dopiero po naniesieniu bezbarwnego???

Napisano

Raczej powinieneś lakier wyszlifować i polerować wtedy będzie się ładnie błyszczeć.

A pytanko na metaliki tez można kłaść lakier? Czy już nie powinno się?

Napisano
Raczej powinieneś lakier wyszlifować i polerować wtedy będzie się ładnie błyszczeć.

A pytanko na metaliki tez można kłaść lakier? Czy już nie powinno się?

Na metalic jak najbardziej możesz kłaść bezbarwny i wtedy szlifować i polerować

a czy mozna gdzies kupic kola do ciezarowki i naczepy typu mega(low deck)?

KFS - Kit Form Services

Napisano

koledzy mam do was pytanie, ma ktoś szczegółowe zdjęcia Scanii 111/141 z góry dziękuję. Jak by co to info ślijcie na PW.

Napisano
Bo nie byłem do końca pewny czy mi to nie zmatowieje czy coś w tym rodzaju.

Właśnie po bezbarwnym metalic wygląda jeszcze lepiej

• 2 weeks later...
Napisano

Witam... To pytanie pewnie było już przerabiane ale ile trzeba "powiększyć" boczki w R-ce żeby kasta nie leciała do tyłu?

Napisano

Ja z tego co pamietam podciągłem je do góry ok 2-2,5mm.

Napisano

Może ktoś z Was wie gdzie można dostać takie okrągłe klosze do świateł czerwonych na tył ciągnika, naczepy do amerykańców ? Kiedyś na forum widziałem takie w zestawie na papierku

Napisano
Czy ktoś z Was wie może jakich grubości żyłek lub przewodów trzeba użyć przy robieniu okablowania w naczepie ?

Pozdro

Wrealu stosuje się przewody o grub. 6,10,12 mm Przelicz sobie w skali

Napisano

Witam.

Z czego robicie przełączniki na desce rozdzielczej w ciężarówkach za oceanu? może macie jakieś ciekawe patenty?

81550966.jpg

Napisano

Jaki model wybrać do scratch-a Scanie serii 1 czy Man F90/2000. Oba modele na forum są rzadkością, do scanii ciężko będzie z dokumentacją zdjęciową oraz to że jakość Hellera pozostawia podobno naprawdę wiele do życzenia, ale jednak z drugiej strony poczynania Voseby bardzo mnie do niej ciągną ,lecz pozostaje MAN też jest to bardzo piękny wóz ,ze szczegółowymi zdjęciami będzie lepiej bo wiele takich jednostek jest jeszcze w czynnej służbie, na forum można znaleźć kilka naprawdę przydatnych zdjęć . Koledzy pomóżcie!!

Napisano

Na marginesie, jeśli robisz scracha, to jakość zestawu Scani od Hellera powinna mieć dla Ciebie takie samo znaczenie, jak jakość zestawu F-16 od Italeri.