Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Maciek007

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, podejrzewam że to pytanie nie raz już się pojawiało.

Jaki klej polecacie do przyklejenia szyb?

Zawsze kleiłem zwykłym do plastiku i było w miarę ok, ale tym razem model ma przyciemnione szyby i nie chciałbym aby były widoczne na nich ślady po kleju. Podobnie jest z kloszami od lamp bo w moim modelu mam zamiar zrobić ciemny front ale boję się o wyżej wspomniane ślady.

Znalazłem taki temat viewtopic.php?f=40&t=288 jednak jest on dość stary więc może są jakieś lepsze i nowsze kleje?

Siema, podejrzewam że to pytanie nie raz już się pojawiało.

Jaki klej polecacie do przyklejenia szyb?

Zawsze kleiłem zwykłym do plastiku i było w miarę ok, ale tym razem model ma przyciemnione szyby i nie chciałbym aby były widoczne na nich ślady po kleju. Podobnie jest z kloszami od lamp bo w moim modelu mam zamiar zrobić ciemny front ale boję się o wyżej wspomniane ślady.

Znalazłem taki temat viewtopic.php?f=40&t=288 jednak jest on dość stary więc może są jakieś lepsze i nowsze kleje?

Lampy kleję klejem tym Clear Gunze a właściwie jego nowszą odmianą. Niestety, na tubce jest wszystko po chińsku więc nie pamiętam dokładnej nazwy. Ten klej ma konsystencję zastygającego miodu i schnie dość długo, więc szyby trudno nim kleić, ale nie wchodzi w żadną reakcję z plastikiem i po zaschnięciu jest jak silikon, więc nawet jak zapaćkasz szybę to przy pomocy np. wykałaczki cały klej oderwiesz bez śladu.

Ja, mimo wszystko wolę kleić szyby przy pomocy CA. Wiadomo, że opary tego kleju powodują nieodwracalne zmatowienie szyby, dlatego klejenie należy rozłożyć w czasie i zapewnić dobry przewiew. W praktyce robię to tak wkładam szybkę na miejsce i zaostrzoną wykałaczką wpuszczam po malutkiej kropelce w dwóch rogach. Po godzinie kolejne dwa rogi i tak po trochu całą szybę. Jednak w kilku modelach straciłem cierpliwość i przyśpieszyłem, więc mam miejsca zmatowiałe.

W jednym modelu za radą p. Zdenka Sebesty zanurzyłem najpierw szyby w Sidoluksie. Był to jednak całkowity niewypał. Sidolux porobił zacieki i model wygląda niby dobrze, ale zdjęcia nie da mu się zrobić.

Sorki że post pod postem, ale z czego i jak polecacie zrobić sprężyny do zawieszenia w aucie?

Uśmiechnij się ładnie do pani w kwiaciarni i zapytaj czy ma ---druciki florystyczne-- jak ma (a powinna) to niech Ci odstąpi kilka 0,8--1.00 mm , albo grubsze to zależy jakie tam są potrzebne. One przeważnie są zielone

v2013022221084920868779.jpg

tak robiłem w Unimogu

Witajcie!

Mam mały problem ponieważ chcę kupić coś do pogłębiania linii podziału ale nie wiem co, w sklepie znalazłem takie coś:

http://www.mojehobby.pl/products/Noz-PC-S.html

http://www.mojehobby.pl/products/Noz-PC-L.html

Może polecacie coś innego czy to raczej się nada?

Pozdrawiam!

Witam kolegów, za mną drugie malowanie kasty w życiu, przy czym pierwszy raz z wykorzystaniem podkładu (MOTIP Primer biały).

Pierwszy mój błąd, z lenistwa nie domalowałem kilku miejsc po szlifowaniu, myślałem że lakier przykryje różnice, niestety nie przykrył tak jakbym chciał.

xtch.jpg

po podkładzie chciałem pogłębić linie podziału, albo źle to zrobiłem albo podkład nie wystaczająco związał się z kastą po przy dolnej krawędzi drzwi kawałek podkładu odszedł.

Linie podziału poglębiałem nożykiem modelarskim - może to był błąd macie może jakieś sposoby ?

yi4t.jpg

Malowałem kierując się wskazówkami z tego filmiku.

Lakier Motip w sprayu Rosso Corsa.

Moja "lakiernia" znajduje się na strychu nie mam wyciągu tylko lufcik który otwieram w czasie malowania.

bbtm.jpg

położyłem 2 warstwy koloru, wygląda to jak na zdjęciach

pj99.jpg

h2le.jpg

Na tylnej klapie pojawiły mi się 2 kropki (prawdopodobnie spray "smarknął") jak się ich pozbyć ?

pfrg.jpg

Doradzcie co teraz robić żeby trochę lepiej to wyglądało.

czy:

- położyć kolejne warstwy lakieru ? Boje się że zanikną mi linie podziału w niektórych miejscach (wlew paliwa, czujniki parkowania)

- szlifować - czym ? Pasty Tamiya, filc ?

- położyć kalki na to co jest i prysnąć bezbarwnym Motip - czy bezbarwnego też kilka warstw ?

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli będę robił linie podziału po bezbarwnym to przyjmując że kasta była malowana produktami Motipa, jakich farb mogę użyć do malowania i zmywania nadmiaru linii podziału ?

Z góry dziękuje za wszystkie rady.

O cholera... skopałeś trochę... Z tymi kropkami miałem podobny problem w maluchu 1:24 (metalowa kasta)

Polerowałem pastą Tempo do starych lakierów i zamaskowałem to...

Spróbuj samą klapę papierem ściernym tym bardzo gładkim, a potem spolerować pastą tempo.

Jak to nie pomoże to polakieruj jeszcze raz ten tył, powinno być ok, ale lakiernikiem nie jestem więc, rzadko mam z takimi problemami doczynienia... :P

potem spolerować pastą tempo

Sic! Bardzo sic! Gdzie mnie z tą pasta polerską na bazę?! Wyłącznie papier ścierny

Ja działam na produktach motip. W sumie nigdy nie zauważyłem, zeby podkład motip jakoś chciał się związać z plastkiem. Ot jest on sobie na moich modelach, bo potem ładniej się rozlewa farba bazowa. Kropki zetrzyj papierkiem 2500. A lufcik możesz użyć do efektownego wyrzucenia bezbarwnego motipa dużo osób działa tym specyfikiem. Mi nie można zarzucić, ze nie próbowałem. Z tego co kojarzę, to motipy schodzą po kontakcie z takimi samymi środkami, jakby się chciało zmyć np. pactre. Więc z bezbarwnym nieciekawie...

Malując kolor bazowy cienkimi warstwami nie masz czego się obawiać - nie zalejesz linii. Tylko pamiętać o nie przesadzaniu z grubością warstwy

Pozdrawiam

P.S. Z mojego doświadczenia wynika, ze używając bezbarwego z firmy motip o polerce możesz zapomnieć... Chyba ze masz znają na artystyczne przepolerowania instant

Edytowane przez Gość

Do Rabbit666, a skoro używasz czasem motipa jako farby bazowej to masz jakieś sprawdzone specyfiki żeby dało się zrobić (i zmyć nadmiar) linii podziału ?

Jaki bezbarwny ? jaka farba na linie podziału i czym je zmywać żeby nie zmyło jednocześnie bezbarwnego.

Linie podziału nanosi się po bezbarwnym. A bezbarwego używam firmy app (ale nie puszkowany). Ewentualne wypadki poleruje, a jak mam lenia to zmywam zmywaczem farb akrylowach wamodu (nie polecam oficjalnie, w razie niedoskonałości lakieru mogą powstać odpryski [doświadczyłem, grrr])

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Przepraszam za post pod postem, ale czy ktoś mógłby polecić jakiś sprawdzony bezbarwny lakier w sprayu do położenia na baze motipa ? Oprócz bezbarwnego motipa mam jeszcze coś co nazywa się Deco color eco revolution - w opisie jest to lakier wodny 3 generacji.

Pucha wygląda jak na obrazku

wymy.jpg

Jeżeli to też się nie nadaje dajcie znać co kupić.

• 2 weeks later...

Witam. Panowie mam takie pytanie czy możecie mi podesłać jakieś stronki lub wymiary ramy do scanii R 6x2 bo szukam na forach ale każdy przecina ja gdzie indziej jedni wydłużają o 2cm drudzy o 4cm ...ile w sumie ma mieć i gdzie ja najlepiej przeciąć, tak aby zachować proporcje ...dziękuje