zigihammer Napisano 16 Czerwca 2014 Share Napisano 16 Czerwca 2014 1:32 Fokker DR.I z Rodena - oglądałem i zapowiada się przyjemnie. Własnie skaradam się przed żoną z zakupem tego modelu + blaszki - komplet 140 z hakiem wychodzi. Na mojehobby dostępny od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kmm Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 1:32 Fokker DR.I z Rodena - oglądałem i zapowiada się przyjemnie. Też polecam. Sama nie robiłam, bo to nie mój poziom (może kiedyś xd), ale znajomy, bardziej doświadczony, robił i był bardzo zadowolony. A efekt naprawdę warty zachodu ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Sierpnia 2014 Share Napisano 19 Sierpnia 2014 w temacie olinowania, znalazłem nastepujące 2 ciekawe linki śruby rzymskie dla '48 i '32 http://www.gaspatchmodels.com/turnbuckles a także instrukcja jak "to" zrobić domowym sposobem http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2001/11/stuff_eng_tech_rigging.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 Witam mam kilka pytań ;) 1. Posiada ktoś kalki do brytyjskic Panavia Tornado w 1/48 z Iraku '91 w piaskowym malowaniu od print scale ? 2. Są jakieś inne modele SU 27 w 1/48 poza tymi z Academy 3. Jaki model F15 wybrać aby zrobić go w japońskim standardzie (poza modelem tamiya F15J ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Ciekawe samoloty wielopłatowe wymieniłeś-nie ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 ja tam sie na samolotach do końca nie znam ale chyba su 27 to do wielopłatów nie należy - chyba że liczyć skrzydła i stateczniki ... inny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 25 Września 2014 Share Napisano 25 Września 2014 Bardzo przepraszam za pomyłkę ... późna pora+ zmeczenie = babol ;) proszę Admina o usuniecie moich nie tematycznych wpisów w tym wątku Jeszcze raz bardzo przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Witam!czy jest jakas specjalna metoda do nakladania kalek kamuflarzu :ulowego; ;rombowego;,bo wlasnie otworzylem SSW D.III.i wydaje mi sie ze nie mam szans tego poprawnie wykonac normalnymi metodami.samolot jest w skali 1/48.Przesledzilem neta ,ale nie napatoczylem sie na nic w temacie.HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Witam!czy jest jakas specjalna metoda do nakladania kalek kamuflarzu :ulowego; ;rombowego;,bo wlasnie otworzylem SSW D.III.i wydaje mi sie ze nie mam szans tego poprawnie wykonac normalnymi metodami.samolot jest w skali 1/48.Przesledzilem neta ,ale nie napatoczylem sie na nic w temacie.HELP! Obawiasz się, że jedna duża kalkomania będzie trudna do położenia na całej powierzchni płata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Tak,wlasnie tego sie obawiam,kalki wygladaja solidnie,bo to i nowy model,ale czegos tak duzego nigdy nie kladlem.zwykle stosuje mr.mark softer pod kalke i na.Moze potrzebne jakies inne preparaty,chodzi o to zeby maksymalnie wydluzyc czas manipulowania kalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Listopada 2014 Share Napisano 17 Listopada 2014 Zawsze można pociąć na kawałki. Jeśli przetniesz je zgodnie z oryginalnym miejscem łączenia płótna, a potem nakleisz paski na żebrach, to nie będzie śladu po operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 … wydaje mi sie ze nie mam szans tego poprawnie wykonac normalnymi metodami. samolot jest w skali 1/48 … ale czegos tak duzego nigdy nie kladlem …Kładłem Lozenge na Fokker D.VII w tej skali. Spokojnie dało radę.… chodzi o to zeby maksymalnie wydluzyc czas manipulowania kalka Ja używam w tym celu Microscale Micro Set tylko pod kalkę. Jeśli kalka prawie wyschła i nie „siadła” w nierówności modelu to dopiero wtedy Microsclae Micro Sol na kalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daru65 Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 Zawsze można pociąć na kawałki. Jeśli przetniesz je zgodnie z oryginalnym miejscem łączenia płótna, a potem nakleisz paski na żebrach, to nie będzie śladu po operacji. Cos takiego zdaje sie sugeruje instrukcja,ale to mi sie wydaje jeszcze bardziej skomplikowane.A platy to trzeba najpierw pomalowac?kalka idzie na calosc ,wiec moze nie.Ja używam w tym celu Microscale Micro Set tylko pod kalkę. Czyli lepszy ten preparat?Moj sie nie nada?Jak juz wysmarujesz plata tym setem i polozysz nan kalke dlugo mozna jeszcze z nia powalczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 Zawsze można pociąć na kawałki. Jeśli przetniesz je zgodnie z oryginalnym miejscem łączenia płótna, a potem nakleisz paski na żebrach, to nie będzie śladu po operacji. Cos takiego zdaje sie sugeruje instrukcja,ale to mi sie wydaje jeszcze bardziej skomplikowane.A platy to trzeba najpierw pomalowac?kalka idzie na calosc ,wiec moze nie: Skomplikowane? Nadal są w sprzedaży aftermarketowe kalkomanie lozenge w pasach, nie dedykowane do konkretnego modelu i ja uważam to za lepsze rozwiązanie. Pomaluj, przynajmniej krawędzie , kolorem zbliżonym do jednego z tych użytych na kalkach, żeby przy jakiejś niedokładności nie wyłaził tam plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 18 Listopada 2014 Share Napisano 18 Listopada 2014 … Ja używam w tym celu Microscale Micro Set tylko pod kalkę. Czyli lepszy ten preparat? Moj sie nie nada?Nie wiem. Dzielę się moim doświadczeniem — nie oceniam doświadczenia innych.Jak juz wysmarujesz plata tym setem i polozysz nan kalke dlugo mozna jeszcze z nia powalczyc?Jeśli dobrze pamiętam to miałem około 30 sekund. Ale to jest mocno subiektywne' date=' bo gdy „adrenalinka we krwi”, to „czas szybciej płynie”. [b']Proszę[/b]. Zamiast zastosuj polskie znaki i poprawną interpunkcję. Nota Bene — historyjka Mam w tym miesiącu krótko z forsą. Kiedy w dzień wolny od pracy stanąłem w jedynie mi znanym działającym sklepie przed wyborem albo MicroMask za 23 zł, albo nic to wybrałem zakup mimo odczucia tego w portfelu. Dzięki temu zakupowi przekonałem się, że jest to produkt nie dla mnie. Z tego powodu tydzień później stanąłem przed wyborem Humbrol Maskol za 13 zł, albo MR.HOBBY Mr Masking Sol Neo za 17 zł. Uznałem, że warto zaryzykować i poznać choć jeden wyrób firmy Gunze. Dzięki wcześniejszym kontaktom z maskolami Agamy i Wamodu wiem już który z wymienionej piątki lubię najbardziej, który najmniej, a co jeszcze ważniejsze jakie kazdy z nich ma moim zdaniem wady i zalety. Cała ta historyjka stała się dzięki działaniu, bez siedzenia na forum i zadawania wielu pytań. Nota Bene — wniosek Życzę tobie i podobnym więcej odwagi w osobistym działaniu, a mniej „siedzenia w internecie”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARIUSZ111 Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Witam Sklejam samolot Breguet 14A2 z Eskadry Litwy Środkowej, zastanawiam się jaką zielenią pomalować kadłub i górę skrzydeł w skali farb Humbrol, myślałem o :Light green - Humbrol No.159 Khaki Drab. czy to jest słuszna koncepcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 Witam Niedługo mam zamiar ruszyc z pracami nad spitfire'em. Chciałbym się dowiedzieć czegos odnośnie koloru wnętrza kokpitu. Czy stosujecie dedykowany kolor farby, czy można użyc tez innej zieleni, lub jakichś mieszanek, co by mogło przyblizyc ten kolor ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam chciałbym sobie zrobić spis szmatopłatów z okresu pierwszej wojny światowej które latały także w polskich barwach (aby potem je wykonaćw takim malowaniu), narazie mam tyle: 1. Salmson 2A2 2. Bristol F2b Fighter 3. Breguet 14A2 4. Albatrosa D.III (Oef) 5. Fokkery E.V/D.VIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 … z okresu pierwszej wojny światowej które latały także w polskich barwach … narazie mam tyle:1. Salmson 2A2 2. Bristol F2b Fighter 3. Breguet 14A2 4. Albatrosa D.III (Oef) 5. Fokkery E.V/D.VIII Fokker D.VII, Sopwith F.1 Camel, …, szukać „Polskie samoloty wojskowe do 1939 roku” na stronach polskiej wikipedii poświęconych wczesniej wymienionym typom odfiltrować pożądane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 kjp_a_man Dzieki za stronkę na tej jeszcze nie byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Obecnie walczę z "Kukuruźnikiem" 1/72 ICM-u. Standartowo wszystkie wszystkie linki dotychczas robiłem z żyłki 0,09 mm. Problem z żyłka jest taki, że po pewnym czasie delikatnie się kurczy. Gdzieś kiedyś wyczytałem o niciach chirurgicznych. Moje pytanie jest takie: jak odczytywać podane grubości? Oznaczenia na niciach takie jak np. 2/0 czy 0/4 nic mi nie mówią. Czy wie ktoś jak to odczytać w milimetrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Witam! Sklejam w obecnej chwili Fokkera Dr. 1 i zabieram się za chwile za malowanie. Z tego co widziałem to większość modeli wielopłatowych jest "czyściutka", a ja chciałbym dodać jakieś ślady zużycia materiału. Znalazłem w sieci coś takiego: Źródło: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1672188&page=13 Oczywiście, element jest za mocno pokiereszowany. Chodzi mi o to czy delikatne ślady zadrapań/obić podczas użytkowania samolotu mogłyby się pojawić? Czy raczej obsługa zaraz zajmowała się naprawą i po zużyciu nie było śladu? Czy jakieś inne efekty zużycia mogłyby się pojawić? np na tych zdjęciach widzę jakieś smugi, z tym, że nie wiem na ile to efekty pogodowe a na ile to mógłby być jakiś kamuflaż? Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Smugi które widzisz to specjalny kamuflaż. Co do efektów "zużycia" modeli "szmatopłatów" to Cię rozczaruje. Przeważnie nie zdążyły się zużyć. Średni czas użytkowania jednego samolotu to ok. 2-3 tygodni. Jeśli chcesz coś z nimi zrobić to jedynie wycieki olejów z silnika, obłocenia kół i spodu dolnego płata skrzydeł i odpowiednie cieniowanie w okolicach żeber na skrzydłach i powierzchniach sterowych. Dużo ciekawych informacji możesz pozyskać z forum http://forum.ww1aircraftmodels.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Witam poszukuję zdjęcia Avro biplane typ D 1911 zakupiłem model linberga i jest strasznie uproszczony (kratownica jest odbita na płaskim kawałku plastiku) i czeka mnie wykonanie kratownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Lutobor uderz do Gem'a. On zbudował od podstaw ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi