Skocz do zawartości

Renault Magnum- CZERWONY! :D (RELACJA Z BUDOWY)

Praetorian

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo piękny projekt BRAWO!!

Moim skromnym zdaniem jak chcesz robić model wiarygodny z rzeczywistością to proponuję cysternę, bo Mercedes G czy Unimog w polskiej straży występuje, ale w innych wersjach niż te, które można kupić jako zestawy, więc miałbyś dużo roboty żeby je przerobić i do tego jeszcze trochę kosztują.

Jak miałbyś jakieś pytania czy potrzebował byś jakiś materiałów to wal śmiało trochę tego mam.

Witam serdecznie!

Narazie sobie choruję w domku, więc model się njie kurzy

Skończone: rama z zawieszeniem, silnik, doklejony bak (który btw bardzo pięknie wyszedł- chrom z czarnym korkiem) oraz chyba tłumik z wydechem (też chrom, ale nie wiem, czy to tłumik). Teraz doklejam koła i nadkola. Myślę, że za jakieś dwa dni (pewnie na weekend) zacznę kleić i malować elementy karoserii. Italerka ogólnie zrobiła bardzo dobry model mimo licznych nadlewek. Jest dużo części opcjonalnych jak np. dwie kierownice- ta pierwsza oraz ta najnowsza, czy chociażby osłona słoneczna nad kabinę.

Najgorzej jest z dopasowaniem elementów o bardzo nieregularnych kształtach jak np. rury doprowadzające paliwo, wydech etc. Trzeba się przy nich trochę napracować. Niestety kompletnie nie istnieje możliwość złożenia modelu z pudła bez używania farby ponieważ dolne elementy karoseryjne są calutkie czarne. Zdjęcia są w bardzo dobrej (tak myślę) jakości także proszę o oceny.

Dobra koniec zamulania. Oto fotki:

19564acae58d71be.jpg

e44f8a359e6a83f3.jpg

fd12797564d92658.jpg

017b61b1be8f8b1c.jpg

0e5b4fa2ec86ac3c.jpg

201b4609951b5a1b.jpg

a99c09b6251d8f35.jpg

e4297eb451256603.jpg

6cbbfe9d795ff00c.jpg

Przy okazji dodaję troszkę fotek magnumki z cysterną, które udało mi się znaleźć na necie :D:D

bc16de3a3dfb819c.jpg

b402748e9a2d76b2.jpg

a5838865e339dee0.jpg

a925cc26afc3972a.jpg

7eef36eaacac157c.jpg

fc634a4d413328a3.jpg

2d8beb8a6cf3f8bd.jpg

a1661e75aa119817.jpg

12f8c19c17b76db7.jpg

Pozdrawiam,

Przemas.

Edytowane przez Gość

Wielkie dzięki

Wszystkie chromowane części maluję sprayem śnieżka chrom.

Jest bardzo wydajny, szybko schnie, a i efekt baaardzo reailstyczny.

Pozdrawiam.

Sorry za post pod postem.

Troszkę popracowałem i mam zakończone calutkie podwozie itp.

Co do naczepy to zdecydowałem się ostatecznie na beczkę Podwozie załatwiam od kolegi Andrzeja, natomiast zbiornik zrobię sam.

A oto fotki:

120f4504fd683b37.jpg

9f47af533032fa72.jpg

Pozdrawiam i proszę o oceny,

Przemek.

Jedyne do czego bym sie przyczepił to felgi... moim zdaniem powinny być ciemniejsze... pozdrawiam Siwy

I tu słusznie kolega zauważył. Felgi powinny byc w kolorze stalowym a nie niklowanym pokażę zdjęcie na przykładzie jak mają wyglądac.

452a923cb9b5a0cfmed.jpg

0798233f121f481fmed.jpg

A reszta jest OK

Jak już wspomniałem piasty pomaluję, natomiast niklowane będą nadal. Jest to rzecz mego gustu, a o guście ponoć się nie rozmawia ;)

Ale dzięki za opinie

Pozdrawiam,

Przemek.

Jak oceniasz ten lakier bo na fotach mało widać?

Ładnie ci idzie.

Na pierwszej fotce (widok od góry) widać tak jakby lakier miał połysk, ele na następnych jest już matowy. Prawdopodobnie żadnym sprayem nie uzyska się efektu zbliżonego do prawdziwego chromu, no chyba że jest jakaś technika o której nie wiem

Ps.

Mam wrażenie ze zapomniałeś pomalować zapasówkę a tak to ładnie wszystko Ci wychodzi. Acha, móglbyś pomalować frezy na "srebno" na wale napędowym.

Ja oceniam bardzo dobrze. Jeśli powierzchnia malowana jest idealnie gładka, to lakier wychodzi na tyle ładnie, że można się w nim przeglądnąć, ale kokosów nie ma. Na matowych wychodzi matowa.

Zapasówka? Tego nie łapię. Co to jest?

A frezy tzn. te "łączenia wału"??

Pozdrawiam.

Dzięki serdeczne...

Ale z tym kołem jazda

W ogóle na to nie wpadłem...

Koło faktycznie nie pomalowane, ale skoro tak sie rzuca w oczy to pomaluję.

Tornado dzięki za wyjaśnienie.

• 3 weeks later...

Witam!

Po długiej przerwie aktualizacja.

Prace idą bardzo powoli, bo w ciągu tygodnia mam jazdę w szkole, a w weekendy leżę odłogiem ile się da (to jest minus szkoły dwujęzycznej ).

Obecnie kończę wnętrze. Malowanie brązowo- kremowe (czy jakieś tam). Zdjęcia baaardzo biedne jakościowo ponieważ cały czas we Wrocławiu jest ciemno (chmurzyska non-stop). Mam ogromny problem z malowaniem dolnej części karoserii, ponieważ cały czas coś jest nie tak. Najpierw za dużo nawaliłem farby. Następnie malowałem i zostawiłem części na noc na balkonie i zaskoczyły mnie przymrozki, a teraz to wszystko na raz. Muszę zainwestować w DOT'a ponieważ kret w płynie działa BAAARDZO powoli. No chyba, że kupię tego granulkowego i będzie lepsiejszy efekt. Narazie jest jak jest.

Oto fotki:

f9aff45897020a3b.jpg

5ed2d19579b3bc8a.jpg

09f942b8eb57abb5.jpg

f2cc7aaa417b3ee1.jpg

Ps. Postaram się w najbliższym czasie o lepsze fotki.

Pozdrawiam,

Przemek.

Edytowane przez Gość