Kiub Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Czekamy na dalszy ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Piękna IV w 1/72. Szacunek za całokształt twórczości nad tą miniaturą. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 Heh, dzięki piękne. W wolnym "nocu"..wolnym...odeśpi sie (kiedyś) ;) - usmyrałem podwozie by móc zabrać się za toma a następnie wieżę. Po wklejeniu drzwiczek i ...to później. Moja wizja pojazdu z finiszu III Rzeszy: Dla czego się zdecydowałem na tak mocno ubabranego? Już sie tłumaczę...zważywszy na kompletny brak zaplecza warsztatowego, braku większości mostów( a przynajmniej te co się ostały były w rękach aliantów), niedoświadczenia załóg i na końcu zmęczenia wywołanego nieustannymi potyczkami, nalotami...i ucieczką. Zdołali podjechać do "palisady" - i tam zakończyło sie paliwo - czołg zdechł.Kopii kruszył o ten wywód nie będę, bo to MOJA wizja tych dni - oczywiście każdy może miec WŁASNE ZDANIE - nic mnie do tego p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Ta inna beczka: czyli metodą kupna ich pozyskać nie można od Ciebie? :( Modelik miodzio. Mnie to brudzenie kojarzy się z czymś innym. Wygląda jakby obok czołgu jakiś budynek oberwał z solidnego kalibru i czołg dostał "szrapnelem" tynkowych odłamków. Baaaardzo na tak. Naprawdę brudzenie jest bardzo "miejskie". Szczególnie kolor tego syfu: taki szaro-buro-siwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 A taki ładny był hihi . Nie wiem czemu ale mam wrażenie ,że zatrzymał się pod jakimś gniazdem z gołębiami ;P . Generalnie Twoje modele to S klasa , patrze i staram się uczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 czyli metodą kupna ich pozyskać nie można od Ciebie? nidyrydy A taki ładny był hihi dopiero będzie :p Generalnie Twoje modele to S klasa , patrze i staram się uczyć. miło sie to czyta, a że dalekie od prawdy...ale i tak fajnie Wczoraj, czekając na kura pienie pierwsze dorzuciłem umazane toma s., wkleiłem drzwiczki, troche zwetheringowałem wieżę akrylami i dziś, jak czas pozwoli, chciałbym usiąść z proszkiem na wieży i osłonach...które pierwszy raz zrobiłem ..i zakochałem się od pierwszego draśnięcia. Chyba się skuszę na taką full wersje, ale w 35(bo wersja H w 72 już niebawem ) Czołg p.t.: "Biegać, skakać, latać pływać, w beztańcu, bezruchu rdzewieć i odpoczywać" Masietak: Dziś dodatkowo zrobię..a zresztą, będzie na fotkach. p. p.s. nie moge nigdzie dojrzeć, ma ktos wiedzę odnośnie zasobnika na taśmy MG ? Ja stawiam na standard - dkgb(pewnie się nie mylę, ale lepiej sie upewnić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Moim zdaniem troszeczkę za mocne kolory, mogłeś go trochę wypłowić filtrem żeby kamo nie było takie mocne. Apropo dobra robota. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Aż miło popatrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 nie moge nigdzie dojrzeć, ma ktos wiedzę odnośnie zasobnika na taśmy MG ?Ja stawiam na standard - dkgb(pewnie się nie mylę, ale lepiej sie upewnić) Ja bym taki pewny nie był. On był demontowalny i w zasadzie to w sumie magazynek. Zasobniki do działek 20mm i 30mm nie były w dunkelgelb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Do Mg nie było żadnych konkretnych zasobników. Albo waliłeś z taśmy, umieszczonej w różnych różnistych skrzynkach, albo całą taśmę wkładałeś do Trommela. Trommel pełnił rolę magazynka. Otwierałeś tylną klapkę i wkładałeś tam całą taśmę z 50 nabojami. Potem zakładałeś go normalnie jako magazynek, z tym że najpierw musiałeś przeciągnąć taśmę przez okno karabinu, na drugą stronę i dopiero potem włożyć Trommel w swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Ładny skubaniec, tylko jakiś taki brudas Ale to jest Twój czołg, Ty tu rządzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Malowanie i ogólnie Twój model bardzo mi się podoba. Brudzenie i odpryski jak zwykle w Twoim wykonaniu wyglądają zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Obicia, syfek jest na co popatrzeć Piękna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 Aaale cukiernia ;) PIsałem że fajnie? Pisałem No, to model teraz czeka na plan filmowy... Skrzynkę zostawiłem jak jest, wrzuciłem MG...i..do następnego. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 W następnym odcinku....maskowanie i próba...czy będzie się chciało...czy nie będzie. Jeszcze nie wiem, ale gałęzie na tanka się szykują: Pokazane na stugu : a. dla pokazania iż są accurate skalowo b. bo nie będę kładł niedokończonych gałązek na modelu c. stug(syna do gry) stał pod ręką - czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal( czyt. śpi ) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Z czego gałązki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Część drzewniana - z krzaków, co je pod blokiem mam. część zielona - z metalu, co je w szuflandii mam A tak to się dzieje dla niewtajemniczonych: 1. Aber, co małe liście zrobił...dla skali 35, ale....ja je do siedem dwa zaadaptowałem. 2. te krzaki, co z uschłych gałązek oskubałem - tnę,pasuję, kombinuję 3.metalowe wycinam, podginam,pasuje,kombinuję 4.wklejam,dalej pasuję,kombinuję 5.maluję,pasuję,kombinuję dalej nie ma,bo nie zrobione...ale już teraz wiem co będzie..a będzie. 6.malowanie gałązek, co je aber oprócz metalowych liści dał 7.układanie na tanku i sadzenie w ziemi krzaków, co je z drzewometalu mam, połamanie /wystrzępienie krzakostanu...co je tankiści poniszczyli by swój skarb schować przed lotnictwem. 8. po wszystkim, pewnie gdzieniegdzie znów domalowanie...może wash. na razie jest tak: i znów dla skali: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Rafał, to jak na razie najlepsze gałęzie jakie w tej skali widziałem. Rozwiązałeś tym samym problem, który gryzł mnie od wielu misięcy: jak zrobić dobrze wyglądające gałęzie na modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Zbyszek zawsze to jest jakaś alternatywa by zróżnicować roślinność;) Zobaczymy,jak mocno będę się musiał zmusić..by wykonać krzakodrzewo - coś w stylu bzu.A i jak ktoś uparty, to z takich gałązek można fajne, spore drzewko wykonać(tanie na pewno nie będzie... to co na tanku jest= 1 zestaw abera. Apropos zestawu przymiarki już są, listki dopracuję malarsko....pędzel w łapę,kilkanaście kolorków i tu, i tam..się pomazia. Na razie nie wypłaszczam ułożenia, z uwagi na dalsze prace malarskie. Choć i tak mocno "siadał" nimi nie będę, bo układnie będzie "w trakcie" p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 moim skromnym zdaniem zieleń na pojazdach to jest to - dobra zieleń oczywiście - o ile w 35 fototrawine liście wyglądają jak dla mnie dosć komicznie to na tym maleństwie sprawdziły się znakomicie. Model teraz jest całkowicie w moim guście. A propo czy zdjęcie w twoim podpisie to zniszczone Panzer IV z walk w Normandii - tak mi się wydaje że to IV zniszczona 12 lipca z 21 dywizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 czy zdjęcie w twoim podpisie to zniszczone Panzer IV z walk w Normandii nie mam pewności, szukać już nie będę...oglądałem sporo fot 4 i ta "poza" mnie sie spodobała najbardziej. W modelu doszedłbył MG, ale to jak zacznę miarkować na stałe w scence pstryknę fotkę, w każdym bądż razie jest super(Aber) Zastanawiałem się jakby tu sobie umilić życie i wziąłem się za kombinowanie ze scenką. Prostej(równoległej) nie chciałem, czołg zamiast stać dla stania ma coś wnieść...no i wniósł. Ślady po wjechaniu i zawracaniu. Jak wiemy - jedna strona gąsek stoi, 2 natomiast pracuje...na trawiastym podłożu oznacza JEDNO sieczkę w trawostanie Tu ładnie gąski zwinęły tą że: Na dioramce wbiłem drzewko - poodcinane gałęzie(tłumaczyć chyba nie muszę kiedy, i jak i czym to robili) Więc jak czołg zawrócił w miejscu?( bo pewnie takie też padnie) Podniósł lufę Użyłem w końcu tego bruku, co go sobie z Łolecho SW odlałem. Jak widać ludzik pokazuję iż mniej więcej wysokość "parteru" jest oki. Biore się za piętro i ...a to później p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Już ustaliłem kolorystykę dioramki, zmieniłem nieco grunt. Od razu na foci widać wpasowany MG: Teraz...sporo przede mną, pół strony A4 to byłoby mało, opiszę sukcesywnie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Nie wiem, może to wina zdjeć - pewnie tak ale jak wszystko wtapiasz pojawia sięw moim odczuciu taka sprzczność -osobna wszystko ok a razem jednak nie. Pewnie to tylko moje odczucie ale jest i dla dobra twojego warsztatu nie będę zciemniał. Moze to wina zdjęć?...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Na dioramce wbiłem drzewko - poodcinane gałęzie(tłumaczyć chyba nie muszę kiedy, i jak i czym to robili) Hehe ale już po co to mógłbyś :P Fajna diorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 hoć drugie spojrzenie i dystans wskazuje- to ta ramka - niepomalowana ramka - za szybka ocena - kurcza wtopiło se dobrze - bardzo dobrze - jeszcze raz oglądam i jest tak - Barca OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi