Mikele Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Też pierwsze, co mi się skojarzyło, to wyrzutnie do 9M114, ale jaki to by miało sens bez radiokomendowego układu naprowadzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Na pierwszym planie , jako pierwsze dwie wyrzutnie .APU-68 i APU-7. Dalej belka podkadłubowa , belka z grzebienia oraz belka z wewnętrznego węzła.Wszystkie trzy pochodzą z Su-22. Tak samo belka 2218 http://en.valka.cz/viewtopic.php/t/51807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Skoro to przypomina wyrzutnię z Mi24 , to co w takim razie leży , a raczej co za belka leży na tej wyrzutni ? Bo na pierwszy rzut oka to przypomina płozę od podwozia Suki .Ale co ma piernik do wiatraka? Rzeczywiście pomieszane wszystko na tej fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 To jest jedna całośc . Po prostu tak ta belka wyglada, a podwiesza się ją na zewnetrzne belki BD-3.W uzbrojeniu wersji W.dla pocisków 9M114 http://vnfawing.com/forum/viewtopic.php?t=667&sid=571001eade0cf0dfb29885f4345633d1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Z tymi hamulcami w wersji M chyba coś musi być na rzeczy. Choć dokładnie nie widać na tych zdjęciach, ale czy to nie wcześniejsze hamulce, jak w poprzednich wersjach? Teraz coś po głowie mi świta, zasłyszane, jakoby ta wersja miała inne niż MF, związane nawet z innym dostępem do działka ? ? Odpowiedź pewnie zna kolega Grzegorz, który miał styczność z tymi maszynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Tak wygląda dostęp do działka przy wersji M. Hamulec musiał być odciągnięty gdyż zasłaniał wkręty mocujące opływ działka. Niestety do każdorazowego załadowania taśmy amunicyjnej trzeba było zdejmować opływ. Wadę tą wyeliminowano w MF dodając luk przez który był swobodny dostęp do podajnika działka i nie potrzeba było zdejmować opływu. Mała dygresja - co trzeci wylot obowiązkowo bo trzeba było wymienić zużyte PPŁ - pironaboje przeładowania działka. A tu dostęp do działka na MF - widać wyraźnie owy luczek obok końcówki hamulca. Co do samych hamulców jak widać nie różnią się od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Nie mozna nic dokładnego znależć .Pełno zdjęc M , ale żeby tak brdziej coś z bliska , akurat z ujęciem na hamulec i działko to kicha .Pare zdjęć M , i rzeczywiście hamulce bardziej proste -płaskie , bez tego charakterystycznego wygięcia końcówki Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Teraz zbliżenia na hamulec i działko MF , wg mnie to rózni się własnie tym zagiętym rogiem hamulca bo wchodzi na obudowę działka [ tak jak można w miarę dojrzeć ] Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Z tymi różnicami w hamulcach to tak jak z dwoma rodzajmi bocznych szybek wiatrochronu na BIS-ie. Kto tam w czasie obsługiwania zwracał uwagę na kształt "szybki ". Samolot miał być sprawny i latać . Grzegorz5710 -dobiłeś mnie .Muszę odpocząc od Migów . No to ja idę spać .Znaczy się zmęczony jestem , bo moje hamulce się róznią . Nic już nie rozumiem . Wycięty fragmeny zdjęcia z poprzedniej strony -słynne zdjęcie z serii 7812 w locie [ 7812- 21MF ] Zdjecie przedstawia hamulec z lewej strony , jak Grzegorza . Coś mi tu nie gra [ nie powiecie ze były rózne hamulce na tym samym typie ? Uploaded with ImageShack.us PS. A to nie jestem czasem powiązane ze zwiększoną ilością amunicji w BIS-ie [ 250 sztuk ? ] i dlatego obudowa działka , mocowanie w okolicy tasmy było zmienione i "wygięto " róg hamulca ? Tak mi to teraz gwałtownie wpadło pod " przyłbicę " No ale 7812 MF nie miał 250 sztuk -nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Za tydzień będę w Radomiu, tam stoi łatwo dostępny M, zrobię fotki i zamieszczę - mam nadzieję, że rozwiejemy wątpliwości Zdjęcie, które zamieścił Grzegorz jest pod takim kątem, że różnice są akurat niezauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 A tu dostęp do działka na MF - widać wyraźnie owy luczek obok końcówki hamulca.Co do samych hamulców jak widać nie różnią się od siebie Grzegorzu, czy masz pewność, że to MF? Obaj znamy to zdjęcie w szerszym kadrze i nie ma tam numeru... Może to M? Niezbyt mogę się połapać gdzie jest ten dodatkowy luk. Najlepiej gdyby ktoś pobawił się Paintem i zaznaczył różnice kolorkiem Jak dla mnie różnica jest. Widać to dobrze na zdjęciu 7812 w locie. Prawy dolny róg hamulca jest wygięty i rozciągnięty na "wybrzuszenie". Nie będę się upierał za tym aby to musiała być różnica pomiędzy M/MF, może poszczególne partie miały różne końcówki, jednak na zdjęciach M podesłanych przez Babcię, nie widzę tej charakterystycznej końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Tu jeszcze końcówka hamulca 1906 [ na pewno M ] i 2 luczki uzbrojenców.Coś mi się widzi żeby otworzyć ten dolny trzeba było odciągnąć hamulec -bez zagiętego rogu. Uploaded with ImageShack.us young-obejrzyj zdjęcie 8101 -wiesz które ? Jest ładne zbliżenie na lewą stronę .Końcówka wygięta na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Ok, teraz widzę gdzie tkwił problem w M. Jednak nie widzę różnicy w tym miejscu w wersji MF - poza wspomnianym wygiętym hamulcem aero To gdzie ten dodatkowy luk był na MF? Póki ktoś nie określi mi jego umiejscowienia, będę sądził że MF miały to zagięcie hamulca, a M nie... To jest bankowo MF, natomiast moim zdaniem Grzegorz zamieścił dwa zdjęcia hamulców M... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 http://lotnictwo.net.pl/forum.php W temacie odnosnie 21 trochę ciekawostek i prób wyjasnienia odnośnie silników R-13-300 na Czeskich 21MF. Ze już o tajemniczym II dopalaniu nie wspomnę [ nie mylić z CzR z BIS-a ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Także obserwuję ten wątek, świetna sprawa. Tak przy okazji, jeśli koledzy posiadają ciekawe zdjęcia R-11, przydałyby się przy walorce zestawu Eduarda. Żywicy w ich wydaniu nie kupię, bo to nie ten silnik i cena wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 young którego R-11 ? Uploaded with ImageShack.us Żartuję , zrobił się mały kociokwik .Rzeczywiście jest bardzo mało w sieci i w wydawnictwach .Mam parę zdjęć , postaram się je wrzucić .Szczerze powiedziawszy odrróżniam te silniki [ R-11-25 ] na tych zdjęciach po wyglądzie przodu s-ka , ilości st. sprężarki [ po korpusie ], ale który R-11 miałby być którą wersją , niestety .Po tylu latach nawet dokładnie nie pamiętam gdzie był jaki stabilizator płomienia .I coś mi sie wydaje że dla publikatorów zdjęć w sieci R-11 to R-11 , R-13 mylony często z R-25, a kto tam będzie dochodził. Sorry , nie chciało mi się wklejać , bo być może masz.Spr . pod tym linkiem , tak było szybciej . http://www.megaupload.com/?d=LRNCYGE4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Sorry young . Przepraszam .Powyższy link skasowałem .Zbyt dużo tam bałaganu .Mozna powiedzieć że w tym poniższym troche posprzątałem Lub lepiej poukładałem .Opis trochę mylący , ale odnośnie R-11 też się coś znajdzie . http://www.megaupload.com/?d=M74LL5U8 I jako souvenir -nietypowe podwieszenie na UM. Ale rejon działania też nie należy do "normalnych " Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Opłaci się buszowanie w poszukiwaniu ciekawostek odnośnie 21.Poniżej zdjęcie z węgierskiego Forum http://makettinfo.hu Ponad 100 parę stron dyskusji o węgierskich 21, można wybrać co nieco . Niestety próba przetłumaczenia sobie o co chodzi konkretnie na danym zdjęciu-mordega . Znalazłem zdjęcie wg "tłumaczenia " przedstawiające pulpit uzbrojenia bomby specjalnej 21BIS-a .Komuś udało się uratować od całkowitego zniszczenia.Do tej pory widziałem tylko jedno i to niezbyt wyrażne.Tu co prawda pulpit wygląda jakby sam przeżył wybuch spec-bomby , ale co nieco widać , i raczej nie powinno być wątpliwości. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I znaleziony do tej pory ,zamontowany w kabinie 21BIS-SAU. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Łaczny temat Mig i Su http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=100280&sid=fdee83392ea60e43e87c61049b643272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Miła niespodzianka dla fanów 21. Może będą modele kolejnych prototypów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 A-Model ma w ofercie kilka ciekawych prototypów powstrałych na bazie MiG-21. Na pewno mają wydanego Analoga i E-8. edit: Wiedziałem, że dzwonią... Firma Airmodel: http://www.airmodel.de/shop_content.php?coID=206 Była jeszcze firma robiąca modele żywiczne wielu radzieckich prototypów i samolotów rekordowych, ale wyleciała mi nazwa z głowy. Jka sobie przypomnę i znajdę inboxy na necie, to też wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 To jak już jesteśmy przy nietypowych wersjach .Chińska l"licencja " , w irackich barwach , zmodernizowana przez Rosjan pod koniec lat 80-90 ub. wieku .Zdaję sobie sprawę że to tylko rysunek , ale wygląda fajnie . Uploaded with ImageShack.us A teraz na poważnie -2 zdjęcia - pierwsze na pewno przedstawia mocowanie liny i haka spadaka na 21 .Ale co przedstawia drugie zdjącie ? To też wygląda na mocowanie el. spadaka , ale czy na pewno od 21 ? Ta dysza wydaje mi się trochę za duża .Czyżby Su-9-11 , nie wiem , zgaduję w tym momencie. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I zdjęcie które mi sprawiło największą radość. Może moja Szparka jeszcze lata? Tyle lat , a sentyment pozostał. Jestem ciekaw czy zdemontowali elementy orginalnej inst. p.oblodzeniowej Chociaż to był najtańszy , ale nie zawsze najzdrowszy sposób walki z oblodzeniem kabiny. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Witam Kolegów Mig'owców. Mam pytanie odnośnie malowania Miga 21 nr 6814. Przeszukawszy czeluście internetu nie znalazłem odpowiedzi na swój problem. Może źle szukałem. Nie mogę rozszyfrować koloru farby który byłby odpowiedni do pomalowania maszyny, czy ma to być humbrol 127 czy 147, może jakaś mieszankę? W instrukcji pisze aircraft grey, ale odcieni aircraft grey jest tyle samo co samolotów na tym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 STR. 130 www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=63&t=15055&start=1935 Spis treści całego wątku o 21 .A jak nie to warsztat 6814 www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=27180 Musisz coś znależć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 A teraz na poważnie -2 zdjęcia - pierwsze na pewno przedstawia mocowanie liny i haka spadaka na 21 .Ale co przedstawia drugie zdjącie ? To też wygląda na mocowanie el. spadaka , ale czy na pewno od 21 ? Ta dysza wydaje mi się trochę za duża .Czyżby Su-9-11 , nie wiem , zgaduję w tym momencie. tak jest to mocowanie spadochronu hamującego na Su-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Dzięki - to z węgierskiej strony o Ich 21. Niestety próba domyślenia się o czym Bratankowie piszą lub o co pytają jeśli nie ma jakiegoś "znajomego " symbolu [ typu MiG, 21 itp ] przeważnie do niczego nie prowadzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 tak jest to mocowanie spadochronu hamującego na Su-9 A nie Su-7B ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi