Leszek.Sz. Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 To ja teraz małe pytanko odnośnie F-13 i jego R-3S. Samolot stoi na parze dyżurnej ma podwieszone 2xR-3S i PTB490. Czy rakiety mają założone czerwone osłony na głowice? Chodzi mi o maszynę dyżurującą na stojance, pilot w domku pilota. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Tzw. zagłuszki są zawsze założone na elementy wrażliwe czy to pocisków rakietowych czy elementów związanych z uzbrojeniem , pironabojami itp. Np założone zabezpieczenie w belce podkadłubowej , założone zabezpieczenia w wyrzutniach rakiet, osłony na głowicach pocisków.Elementy te sciąga się przed samym wykołowaniem samolotu.Za starych dobrych czasów technik , uzbrojeniec pokazywali pilotowi w kabinie podnosząc rekę z zabezpieczeniami iż ma je zdjęte, może wykołować do bojowego lotu.To był rodzaj takiego upewnienia się dla pilota iż mimo braku czasu przy alarmowym starcie każdy zrobił to co do niego należało. Bo na rozmowy już czasu nie było.O zdjętych zabezpieczeniach fotela przez skromność nie wspominam. A z tego wszystkiego zapomniałem o osłonach na sterach rakiet, które też są na rakietach założonych na samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Października 2010 Share Napisano 26 Października 2010 Dzięki Babcia już maluję te osłony na R-3S. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Kadry z filmu dokumentalnego "Stan nieważkości", skasowane Łaskie s-ty zapewne PF... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Zdjęcia dobrane z okazji jutrzejszego Święta ? Przepraszam za może trochę czarny humor , ale od razu nasunęły mi się takie skojarzenia .Mimo wszystko smutny widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 No niestety tak wyszło... Jeszcze ciekawostka z Goleniowa i podobna tematyka. Kasacja siedmiu s-tów PFM, w tym jednego z czterech noszących godło 2 PLM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Ciszaaa w temacie... Zdjęcie z aukcji allegro Dla tych, którzy jeszcze nie widzieli, PF z GP-9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 A ma któryś z Kolegów fotki PeeFki albo PeeFeMki z RS-2US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Sorry-przesiedziałem już niemal 2 godziny , przejrzałem ok.30 monogafii 21 i kicha.Dużo zdjęć pf, pfm, ale albo puste wyrzutnie , albo z UB.Tak jakby RS-2US nie były wcale używane.Jedyne co znalazłem wzrzucam poniżej , Pan Google podrzucił z jakiegoś muzeum: 21PFM: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Mogłem od razu wejść na swoj dysk, może trochę więcej pomocnego materiału : wyrzutnia na 21PF: To jest chyba rakietowy cel na bazie RS-2US wyrzutnia i mocowanie na 21Bisie Uploaded with ImageShack.us Mocowanie wyrzutni i pocisku na 21BIS:[ MF] Uploaded with ImageShack.us Mocowanie wyrzutni i pocisku na 21R: Uploaded with ImageShack.us A tu taka mała mieszanka, mocowanie RS-2US i Monsuna : Uploaded with ImageShack.us No to trochę wariantów mocowania RS-2US masz. [Posiadam jescze jedno zdjęcie 21PF, ze szkolnego pułku WWS CCCP ,bardzo ciekawe moim zdaniem .Otóz ten PF posiada wyrzutnię dla RS-2US ale stosowaną na Mig-19.Zdjęcie zrobione w 1980 roku, w locie. Taka ciekawostka : Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Jedyne co znalazłem wzrzucam poniżej , Pan Google podrzucił z jakiegoś muzeum:21PFM: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zdjęcia z muzeum w Drzonowie. W zeszłym roku PFM miał taką konfiguracje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Jesteście nieocenieni! Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Kolejne do kolekcji. Dzięki serdeczne Dosyć pisania na dzisiaj -minuta pisania ,5 minut otwierania strony i jeszcze mnie ciągle wylogowuje, można dostać szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Wczoraj wrzucilem zdjęcie 21Pf z wyrzutnią do RS-2US, dzisiaj znalazłem zbliżenie tego cudu . I rzeczywiście jest to chyba wyrzutnia stosowana na Mig-19, ale jak widać do 21 też możnna podłączyć. Uploaded with ImageShack.us[/url Co prawda nie jest to PF ani PFM, no na pewno garb jest duży , ale to znaczy że na pózniejszych wersjach też można było to zakładać. Chyba jednak coś pomieszałem , dla porównania wyrzutnia z 19: Uploaded with ImageShack.usTo jest ze słupskiej 19 Uploaded with ImageShack.us Czy to nie jest wersja wyrzutni dla npr S-24 ? Jak widzisz Jarekk też mi coś nie pasuje , ale w końcu poprzednie zdjęcie PF w locie jest chyba autentyczne ? Przepraszam za to jedyne duże zdjęcie , wrzucam jako miniaturkę , otwiera się taki kolos . Edytowane 16 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Wyrzutnia jest od Mig-a 19. Patrząc na to zdjecie mam wątpliwości czy to muzealne SF, czy faktycznie tak robiono. Samolot jest muzealny więc ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Trochę wprowadziłem zamętu , ale powoli zaczynam się gubić w tych wyrzutniach, niech więc Szacowne Gremium roztrzygnie co do czego , a może do góry nogami ? wyrzutnie m.i dla S-24 Uploaded with ImageShack.us wyrzutnie dla RS-2US Typy wyrzutni dla S-24 do pierwszego rysunku Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us wyrzutnia z S-24 ale podobna do stosowanych dla RS-2US w MiG-17, 19 i chyba jednak trochę inna niż na zdjęciu z 21PF z poprzedniej strony Uploaded with ImageShack.us Jak coś namieszałem to posypuję głowę popiołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Witam po dłuższej nieobecności. Wrzucam zdjęcia szablonów od 21 no i 23. Więcej szablonów nie znaleziono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Na rosyjskiej stromie modelarskiej znalazłem takie opisy: - "S-24 "Buran" heavy unguided rocket mod.1961 on PU-12-40UD "Voron" launcher" - Wyrzutnia podobna do APU-4 z MiG-19 - stawiam, że to ta ze zdjęcia PF-a. - "S-24B heavy unguided rocket mod.1970 on APU-68 launcher" - wyrzutnia podobna do APU-7. Edytowane 16 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Babcia i Jarek , PU-12 było stosowane na szkolnych migach .Na pewno w Debrznie . No i od razu jest pytanie. Czyżby S-24 były stosowane tylko w lotnictwie wojsk lądowych ? Debrzno, Malbork i Goleniów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Czyli można sobie wybrać wariant uzbrojenia w miarę swobodnie ? Jeśli chodzi o wyrzutnię PU-12 w życiu jej nie widziałem na oczy , tzn fizycznie.Na pewno nie była zakładana na loty , ćwiczenia .Może gdzieś w skrzyniach leżały.Jeśli chodzi o S-24 w OPK , widziałem te "rury kanalizacyjne" w czasie inwentaryzacji na bomboskładzie, a więc w jednostkach były , ale przez kilkanaście lat nie było nawet ćwiczeń w ich zakładaniu , nie mówiąc o lotach na poligon. Ot specyfika lotnictwa OPK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 http://92.60.138.60/~apacz/smf/index.php?topic=12081.135 Może niektórzy Miłośnicy 21 znają, ale przyda się kolejnym tworzącym Migi.Kolekcja naprawdę pięknych zdjęć z cocpitu 21SMT, ale zbliżenia bardzo ładne.Zdjęcia z Forum Miłośników Symulatorów Lotniczych zaprezentowane przez foxbat155.Chyba może być w tym dziale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Bardzo ciekawe te zdjęcia ,oraz forum na temat awioniki samolotu także niczego sobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Zdjęcie PF, to ewidentnie wyrzutnia PU-12. Jak pisze em u nas w wyrzutnie te wyposażone były szparki, oraz f-13. Szparki zaś nie przenosiły APU-7 (służące głównie do odpalania RS-2US). Z obu wyrzutni można było odpalać S-24. APU-68 dedykowana była dla H-66, lecz z niej także istniała możliwość odpalenia "rury kanalizacyjnej". Jeszcze jedno co mi nie pasuje, podpis zdjęcia zamieszczony przez babcię, z tego co mi wiadomo Bis-y nie przenosiły RS-2US które nie współgrały z ich stacją rlok. Od tego miały R-3R. Mylę się? Odnośnie celu powietrznego to nic innego jak nasz SRCP-WR wynoszony obecnie przez SUki. Babcia i Jarek , PU-12 było stosowane na szkolnych migach .Na pewno w Debrznie .No i od razu jest pytanie. Czyżby S-24 były stosowane tylko w lotnictwie wojsk lądowych ? Debrzno, Malbork i Goleniów ? Wojsk lądowych Chyba tak źle nie było, nie obrażając nikogo aby pułki te służyły w wojskach lądowych. O rakiety popytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Czyżby S-24 były stosowane tylko w lotnictwie wojsk lądowych ? Debrzno, Malbork i Goleniów ?Oj mały lapsus językowy, nie dość że dywizja , to jeszcze miałaby być wojsk lądowych ?Ze zdjęciem podpisanym jako RS-2US na Bisie nie byłem tego pewien dlatego jest w nawiasie MF ,ale znowu ta druga wyrzutnia mi nie pasuje.Zresztą gdzieś tu pałęta się zdjęcie DDR chyba PFM z rakietami [ wyrzutniami ] dla R-60 i zb. podwieszanym 800, tak że nie ma co się dziwić podpisom.Zresztą można się trochę pogubić w koncepcjach i wariantach uzbrojenia i podwieszeń samolotu który był produkowny ,modernizowany , oraz dostosowywany do potrzeb lokalnego użytkownika przez kilkadziesiąt lat. Kolejne zdjęcie i to chyba będzie ta wyrzutnia z z PF w locie : Podpisane jako APU-7 dla pocisków R-3 i RS-2US : Uploaded with ImageShack.us Gdzieś widziałem zdjęcie kubańskiego 21 z R-73, i to na pewno nie był rumuński Lancer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Zaden lapsus Skrót myślowy No jasne że chodziło mi o Wojska Lotnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 DDRowcy jak już było na wspomnianym tu zdjęciu z allegro (Debrzno 1987r) przystosowali swoje PF/PFM nie tylko do monsunów ale także do R-60, więc podpis nie dziwi ;) Z tym MFem to choć na pierwszy rzut oka wygląda to na foto polskiej maszyny, może być to np czeski MF, oni przecież mieli MF z R-13. Inne wytłumaczenie to zwykły wariant "wystawowy"... Zdjęcie już przecież było i jest to właśnie PU-12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi