Sjmport Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września Kolor japońskich samolotów - łopaty śmigiel i ich osłona to jaki kolor? Konkretnie pytam o Ki-46 III Dinah. Instrukcja podaje tylko kolor Tamiya Red Brown. A i tak cały schemat kolorów tam podany jest z d...y . Już posprawdzałem inne i teraz tylko ten mi został. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września Mr.Hobby ma w swojej ofercie C131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września 5 godzin temu, Sjmport napisał: A i tak cały schemat kolorów tam podany jest z d...y . Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września 14 minut temu, Xmen napisał: Dlaczego? Jak się człowiek przyjrzy dokładniej to mieszanki Tamiyi są nieadekwatne do rzeczywistości. To chyba największy problem u Tamiyi podawanie palety tylko ich kolorów.. Po dłuższej dyskusji na innym forum udało się ustalić adekwatne kolory zarówno wnętrza jak i płata. Problemem były śmigła i ich osłona. Trudno było dociec, z którego roku pochodził schemat malowania i oznakowania. Za bezpieczny uznano kolor brązowy tylko był problem z jego odcieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września Konwersja Miga UTI do SBLima, jakie modele brać pod uwagę i gdzie szukać informacji o właściwej konwersji ? Oczywiście chodzi o jakość i składalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września (edytowane) 8 minut temu, tomaszzt napisał: Konwersja Miga UTI do SBLima, jakie modele brać pod uwagę i gdzie szukać informacji o właściwej konwersji ? Oczywiście chodzi o jakość i składalność. O jakim rozmiarze mówisz? w 72 możesz spróbować Eduard MiG 15UTi + MiG 15bis Edytowane 25 Września przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września (edytowane) Ideałem byłaby 32, 48 też fajna, 72 to już nie te oczy, ale chyba modele od Eduarda najlepsze w tym temacie ?! Co masz na myśli pisząc: Eduard MiG 15UTi + MiG 15bis Edytowane 25 Września przez tomaszzt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 20 minut temu, tomaszzt napisał: Ideałem byłaby 32, 48 też fajna, 72 to już nie te oczy, ale chyba modele od Eduarda najlepsze w tym temacie ?! Co masz na myśli pisząc: Eduard MiG 15UTi + MiG 15bis W uproszczeniu SBLim miał tylną część kadłuba od Lima 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 4 godziny temu, tomaszzt napisał: Konwersja Miga UTI do SBLima, jakie modele brać pod uwagę i gdzie szukać informacji o właściwej konwersji ? Oczywiście chodzi o jakość i składalność. 3 godziny temu, DobreMzimu napisał: W uproszczeniu SBLim miał tylną część kadłuba od Lima 2. Tak jak piszesz miał SBLim-2, SBLim-1 nie. @tomaszzt SBLim-y to nie był twór jednorodny, wszystko zależy od wersji i od egzemplarza. Czy masz jakiegoś upatrzonego, czy Ci wszystko jedno? Jeśli chodzi o modele w dużej skali to dwumiejscowy jest chyba tylko Trumpetera w 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września W dniu 23.09.2024 o 15:17, Sjmport napisał: Kolor japońskich samolotów - łopaty śmigiel i ich osłona to jaki kolor? Konkretnie pytam o Ki-46 III Dinah. Instrukcja podaje tylko kolor Tamiya Red Brown. A i tak cały schemat kolorów tam podany jest z d...y . Już posprawdzałem inne i teraz tylko ten mi został. Pozdrawiam Kolory nie są z d.... Jeśli chodzi o samoloty japońskie to Tamiya raczej dobrze podaje gotowe kolory lub mieszanki, gorzej z np. niemieckimi ale tak ma każdy producent, który do swojego modelu proponuje swoje farby , a nie ma gotowych odcieni... Co do koloru śmigieł i kołpaków to Tamiya prawidłowo podaje kolor brązowoczerwony bo takim malowano kołpaki i śmigła w japońskich samolotach. Możesz tez kupić Gunze C dedykowane do łopat i kołpaków IJN i IJA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 5 minut temu, RogerM napisał: Kolory nie są z d.... Jeśli chodzi o samoloty japońskie to Tamiya raczej dobrze podaje gotowe kolory lub mieszanki, gorzej z np. niemieckimi ale tak ma każdy producent, który do swojego modelu proponuje swoje farby , a nie ma gotowych odcieni... Co do koloru śmigieł i kołpaków to Tamiya prawidłowo podaje kolor brązowoczerwony bo takim malowano kołpaki i śmigła w japońskich samolotach. Możesz tez kupić Gunze C dedykowane do łopat i kołpaków IJN i IJA. Z tymi kołpakami to ten kolor też taki pewny nie jest. Wszystko zależy od okresu produkcji/użycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 35 minut temu, Sjmport napisał: Z tymi kołpakami to ten kolor też taki pewny nie jest. Wszystko zależy od okresu produkcji/użycia Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Oczywiście, że kołpaki mogły być malowane na kolor samolotu, niemalowane (aluminium) lub w innym dowolnym kolorze ale mówimy tu o takim standardowym japońskim kolorze do śmigieł, powiedzmy odpowiedniku niemieckiego (RLM) 70, i on był brązowoczerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września W dniu 25.09.2024 o 14:46, Wymysl napisał: Tak jak piszesz miał SBLim-2, SBLim-1 nie. @tomaszzt SBLim-y to nie był twór jednorodny, wszystko zależy od wersji i od egzemplarza. Czy masz jakiegoś upatrzonego, czy Ci wszystko jedno? Jeśli chodzi o modele w dużej skali to dwumiejscowy jest chyba tylko Trumpetera w 48. No właśnie, ta konwersja to nie będzie taka prosta. Modelarstwo to dla mnie relaks, więc zmiana koncepcji - Lim-5 1308 (ten w Dęblinie), który model ? Jest Ammo, Hobby Boss i inne Smer-y, wydaje się, że Ammo w tej chwili to najlepszy wybór ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października (edytowane) Nie wiem czy dobry temat, ale mam prośbę. Potrzebuje skan tej kalkomanii, a w szczególności białych liter R/G i cyfry 4 ( kalkomanie o numerach 19, 20). Okazało się, że Eduardowe nalepki nie chcą się trzymać białej Insygnia White od MRP i uległy zniszczeniu, dlatego skazany jestem na próbę ich odmalowania. Dzięki z góry za pomoc. Edytowane 1 Października przez Smokepsv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października (edytowane) edit Edytowane 10 Października przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Szanowni Panowie, szukam pomocy odnośnie wystroju szoferki Mustanga P-51D-15-NA (konkretnie buduję egzemplarz 44-15326, o ile to pomoże). Szczególnie chodzi mi o fotel pilota. Znalazłem w sieci ładną panoramę kokpitu (https://airandspace.si.edu/multimedia-gallery/a19600300000-panojpg) , ale w wariancie 30-NA (44-74939) i mam pytanie, czy można jej użyć jako referencji do tego, co chcę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Fotel będzie OK. Z wyposażeniem już niekoniecznie. Wątpliwe są celownik K-14 i cały system AN/APS-13. Szczególnie z czasu służby w 4th FG. Zintegrowany panel IFF na pewno nie. Podobnie sterowanie rakietami. Tabliczka sugerująca, żeby się kulić przed odrzuceniem limuzyny też nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Czesc Kolejny dzień kolejne pytanie :D. Czy i gdzie można dostać organizery na farby MRP na ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października (edytowane) W dniu 29.09.2024 o 15:01, tomaszzt napisał: Jest Ammo, Hobby Boss i inne Smer-y, wydaje się, że Ammo w tej chwili to najlepszy wybór ?! Ja bym poszedł na łatwiznę i wziął Ammo, w pudle wygląda bardzo przyzwoicie Edytowane 10 Października przez blackriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października 2 godziny temu, Smokepsv napisał: Czesc Kolejny dzień kolejne pytanie :D. Czy i gdzie można dostać organizery na farby MRP na ścianę? Może to będzie pasować https://plastmodel.pl/19593-hobby-zone-hz-s3s-wieszak-na-farby-ver2-26mm-srednica-butelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 11 godzin temu, giberes napisał: Może to będzie pasować https://plastmodel.pl/19593-hobby-zone-hz-s3s-wieszak-na-farby-ver2-26mm-srednica-butelki Niestety nie MRP są "grubsze i wyższe" niż "Valeho". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października A gdybyś tak bezpośrednio do Hobbyzone napisał? Myślę, że za niewielką dopłatą (w najgorszym wypadku) zrobiliby dla Ciebie pasujące do MRP organizery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października 4 godziny temu, Smokepsv napisał: Niestety nie MRP są "grubsze i wyższe" niż "Valeho". Coś w tym stylu ? https://www.ebmahobby.co.uk/index.php?route=product/category&path=81_79_95 https://www.ebmahobby.co.uk/index.php?route=product/category&path=81_79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 20 godzin temu, panmopsik napisał: Coś w tym stylu ? https://www.ebmahobby.co.uk/index.php?route=product/category&path=81_79_95 https://www.ebmahobby.co.uk/index.php?route=product/category&path=81_79 To jest to czego szukałem, szkoda tylko że nie ma wysyłki do PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października W dniu 11.10.2024 o 10:08, slamacek napisał: A gdybyś tak bezpośrednio do Hobbyzone napisał? Myślę, że za niewielką dopłatą (w najgorszym wypadku) zrobiliby dla Ciebie pasujące do MRP organizery A potem wprowadzą do stałej oferty, skoro jest zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi