Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

rudolf24 bardzo dobre pytanko. Tylko żeby znowu nie było pierdyliard pseudomądrych odpowiedzi z którychh nic nie będzie wynikało i po skończonej dyskusji skończysz ze stertą modeli FW i Bfek Tamki i Edka na biurku.

• Thanks 1

Godzinę temu, rudolf24 napisał:

Czy w kwestii FW-190A oraz BF-109G/K w 1/72 cokolwiek poza Eduardem i Tamiya jest godne polecenia ? 

Fine Molds.Do czasu wydania Bf 109 G6 firmy Tamiya uważane za najlepsze.

Czy w kwestii FW-190A oraz BF-109G/K w 1/72 cokolwiek poza Eduardem i Tamiya jest godne polecenia ? 

16 minut temu, jmx62 napisał:

A gdzie się mieszczą w tym rankingu modele Academy, Revella, Hasegawy i Zvezdy. A no i jeszcze czeskie AZty itp?

Nie będę ściemniał i przyznam się że nie wiem.

Dla jednego wyznacznikiem będzie cena a dla drugiego zgodność z oryginałem.

No trzeba jakoś pogodzić cenę z jakością. Rozumiem ceny 5-6 dyszek ale za nowa Tamkę ponad stówkę? Z czego on zrobiony? Ze złota? Chyba w tak małym modelu nie da rady napakować tylu nowości że jest on dwa razy więcej watr niż normalny, standardowy model na światowym poziomie. Przecież Bf-109 E z Tamiyi zawsze był wzorem ideału.

Godzinę temu, Xmen napisał:

Nie będę ściemniał i przyznam się że nie wiem.

Dla jednego wyznacznikiem będzie cena a dla drugiego zgodność z oryginałem.

Akurat miedzy Eduradem, a takim airfixiem różnica to 15 zł. Tamiya jest droższa od Edka o 2 zł....

Mówię oczywiście o FW-190A 

25 minut temu, jmx62 napisał:

Przecież Bf-109 E z Tamiyi zawsze był wzorem ideału.

Był, ale wzorem koszmarnej wpadki z geometrią kadłuba. Niestety, na porządnego 109E 1/72 trzeba było czekać następne 20 lat.

Czy były plany stosowania Focke-Wulf Fw 190 na lotniskowcach? Co za tym idzie czy były jakieś prototypy bądz chociaż plany z deski kreślarskiej?

Edytowane przez Lipa

37 minut temu, jmx62 napisał:

za nowa Tamkę ponad stówkę? Z czego on zrobiony? Ze złota? Chyba w tak małym modelu nie da rady napakować tylu nowości że jest on dwa razy więcej watr niż normalny, standardowy model na światowym poziomie. Przecież Bf-109 E z Tamiyi zawsze był wzorem ideału.

Niestety tanio już było a będzie jeszcze drożej.Już teraz część firm zapowiada podwyżki cen od nowego roku.

Bf-109E firmy Tamiya jest za krótki.

27 minut temu, rudolf24 napisał:

Akurat miedzy Eduradem, a takim airfixiem różnica to 15 zł.

Dla jednego 15 zł. to nic a dla drugiego decyduje o zakupie.

Dochodzi też sprawa dostępności.

Edytowane przez Xmen

8 minut temu, HKK napisał:

Był, ale wzorem koszmarnej wpadki z geometrią kadłuba. Niestety, na porządnego 109E 1/72 trzeba było czekać następne 20 lat.

To co tam u Emila z Tamiyi jest nie tak z tym kadłubem?

Teraz, jmx62 napisał:

To co tam u Emila z Tamiyi jest nie tak z tym kadłubem?

Za krótki jest.Poprawił to ICM w swoim modelu który jest kopią Tamiyi.

Tylko że przy okazji składalność się pogorszyła.

O tym kopiowaniu/piratowaniu modeli Tamiyi przez ICM to było głośno. W 48ce to i P-51 podobno piracili.

A ten Emil z Tamiyi to dużo za krótki jest?

1 minutę temu, jmx62 napisał:

Jeżeli do mnie to pytanie to nie sprawdzałem.Skleiłem i już.

Sam dowiedziałem się jak już kupiłem.

No właśnie. Też kupiłem ale jeszcze nie sklejałem. A dowiedziałem się dopiero teraz. Nigdy nie grzebałem Mietkowi w papierach. Zawsze był dla mnie jakoś tak ... poza kręgiem zainteresowania. A że trafiła się okazja za pół darmo to kupiłem a teraz proszę😖 dowiaduję się że zakup chybiony. Ale to nic, zawsze jest takie miejsce na półce modelarskiej jak "z tyłu, pod ścianą, żeby nie było widać". Tylko że powoli już tam robi się ciasno i zaczyna brakować miejsca.🤣

20 minut temu, jmx62 napisał:

O tym kopiowaniu/piratowaniu modeli Tamiyi przez ICM to było głośno. W 48ce to i P-51 podobno piracili.

Nie podobno, to fakty. Emil z Tamki jest za krótki o dosłownie może 1-2 mm, tyle, że mnie wychodziło z przykładania do planów, że trzeba ciąć w dwóch miejscach. I Emil Tamki nigdy nie był idealny, był po prostu najlepszy z dostępnych.... Bf 109 G-6 Academy możesz sobie spokojnie odpuścić, jest zły w każdym możliwym aspekcie. Żeby nie być gołosłownym: płat jest zbyt płaski, kadłub (a co się z tym wiąże także i osłona kabiny) jest za wąski, złe są wnęki podwozia i co idzie w parze osłony..... Jedynymi plusami są: ładny plastik, delikatne linie i spasowanie. Fw 190 Revella mają zły kształt osłon silnika, dziwny podział kadłuba - przykleja się samą część przezroczystą osłony kabiny, okolica też jest dziwna z nitami jak na moście, które w oryginale nie występowały. Osłona kabiny słabej jakości (kształt - wiatrochron zbyt pionowo, słaba przejrzystość). Wnęki podwozia uproszczone, za długie elementy składania podwozia - skutkuje to złą geometrią po sklejeniu..... Bf 109 G-10 Revella to porażka: totalnie skopany kształt części silnikowej, rury wydechowe za wysoko, brak podstawy kołpaka, łopaty śmigła za małej średnicy, za małe koła, kształt kadłuba też nie końca poprawny. Fine Molds tez ma kadłub w tylnej części nieidealny ale poza tym to są solidne modele przypominające mocno Bf 109.

Kolega RogerM widzę że ma sporo do powiedzenia nt Niemiaszków 72. To może przy okazji takie pytanko na szybko. Me-262 Revella i FW-190D-9 Academy. Co o nich złego/dobrego można napisać?

Schwalbe z Revella ma jedną dość istotną wadę, jest nią skopany nieco przód kadłuba (okolice wylotów luf działek). Żeby pokazać dość ładnie wykonaną wannę kokpitu trzeba wyciąć sufity wnęk podwozia... Oszklenie do kosza - zły kształt i przejrzystość. Golenie podwozia głównego mają ośki do montażu kół pod kątem prostym co jest błędne i uniemożliwia prawidłowe przyklejenie kół. Podział technologiczny osłon silników jak dla mnie utrudniający życie, stożki wlotowe o nieprawidłowym kształcie. Najlepiej byłoby pomieszać części z modeli Revella i Hasegawy (z tego drugiego zwłaszcza oszklenie).

Fw 190 D-9 z Academy ma uproszczone wnęki podwozia, rurka Pitota chyba nie z tej strony, oszklenie z masywnymi mocowaniami zagłówka, wiatrochron o zbyt małym pochyleniu, dziwnie wykonane lotki (linie podziału wgłębne), brak wzmocnień pod kabiną, zbyt cienkie koła.... piszę z pamięci więc coś mogłem pominąć.

2 godziny temu, Xmen napisał:
3 godziny temu, jmx62 napisał:

Jeżeli do mnie to pytanie to nie sprawdzałem.Skleiłem i już.

I słusznie.

Zakładam się, że najwięksi znawcy tego samolotu nie dostrzegliby owych brakujących milimetrów na zrobionym modelu.  

12 minut temu, Grzes napisał:

I słusznie.

Zakładam się, że najwięksi znawcy tego samolotu nie dostrzegliby owych brakujących milimetrów na zrobionym modelu.  

Porównując połówki kadłuba Bf 109 E Tamki z planami faktycznie różnica nie jest duża ale chodzi nie o te kilka milimetrów tylko o to, że one jednak mają wpływ na finalny efekt. Otóż Bf 109 ma specyficzny podział tylnej części kadłuba na segmenty. Niemcy malowali krzyże czy pasy  wpisując je między w/w segmenty (raz równo z podziałem, raz nie). Kalkomanie w skali 1-72 przesunięte o 1 mm dają już widoczny i niespecjalnie pożądany efekt....

7 godzin temu, Wymysl napisał:

Dzięki :super:.Skończę P-40 oraz Spitfire i zaczynam Mi-24.

Proszę się nie bać ,relacji z budowy nie będzie.:mrgreen:

• Greif pinned this temat