Skocz do zawartości

Zadajemy pytania... Dostajemy odpowiedzi i pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
56 minut temu, giberes napisał:

Zamarzył mi się EE Lightning w 1/48. Który wyrób polecacie, żeby był miły w składaniu i dosyć podobny do oryginału?

Jak na razie jedyny i najlepszy Airfix. Ktoś go jeszcze robił w wersji dwumiejscowej, Sword?

• Thanks 1
Napisano
8 godzin temu, BRAVO112 napisał:

wiadomo cos na ten temat?

Ja tylko znalazłem stronkę - ale niemieckie firmy mają te sklepy wyjątkowo paskudne w obsłudze.

Są na liście w zestawach łaczonych.

To wszystko chyba na zamówienie - podejrzewam że finansowo to harakiri....

Napisano

cena w sklepie Clasic Plane ( Modellbaustudio Rhein Ruhr ) jest ok 16 Euro

Tylko jest pytanie, co to jest? jakis nieudany odlew na podstawie A-Modela?

Druga sprawa, to sklep w Essen. Przed corona byl otwarty raz w miesiacu w soboty i kilka razy tam bylem

Nie wiem, jak jest teraz, bo i sklep byl taki " z przygodami "  - metalowe schody od podworka 🙂

a i Wilgi na polkach nie widzialem, choc zestawow, roznych, sporo

Napisano
6 minut temu, BRAVO112 napisał:

Tylko jest pytanie, co to jest? jakis nieudany odlew na podstawie A-Modela?

Myślisz że poszli by tak perfidnie po najmniejszej linii oporu 😀?

7 minut temu, BRAVO112 napisał:

Druga sprawa, to sklep w Essen. Przed corona byl otwarty raz w miesiacu w soboty i kilka razy tam bylem

A! To trochę zmienia postać rzeczy... 😉, jak soę jest w zasięgu 😀.

Napisano

Przyszedł mi do głowy taki pomysł by w modelu Sokoła firmy Answer użyć blaszki Parta przeznaczonej do modelu firmy AJ.

Chętnie się dowiem jakie jest wasze zdanie na ten temat.Czy ma to sens?

Napisano (edytowane)
W dniu 7.12.2022 o 19:30, jmx62 napisał:

Koledzy, tak na szybko. Wklęsły czy wypukły?

Hasegawa PT 33

Dopiero dzisiaj zauważyłem pytanie. Model jak najbardziej wklęsły, najlepszy Skyhawk na rynku. Popatrz na wypraski, zwróć uwagę na wnęki podwozia:

https://www.mojehobby.pl/products/A-4M-SKYHAWK-926124.html?ads_details=DSA&gclid=EAIaIQobChMIjNqDn76F_AIVZAzmCh37Cw8XEAAYASAAEgKtf_D_BwE

Edytowane przez barszczo
Napisano

To jest właśnie model z Classic-Plane

Dla tej części katalogu, Niemiec podaje, że bierze modele dostępne na rynku i dodaje do nich wg specyfikacji: \

(R) - żywica

(D) - kalkomanie 

etc.

A Francuz mówi, że oferowany zestaw to Amodel.

Napisano
2 godziny temu, barszczo napisał:

Dopiero dzisiaj zauważyłem pytanie. Model jak najbardziej wklęsły, najlepszy Skyhawk na rynku. Popatrz na wypraski, zwróć uwagę na wnęki podwozia:

https://www.mojehobby.pl/products/A-4M-SKYHAWK-926124.html?ads_details=DSA&gclid=EAIaIQobChMIjNqDn76F_AIVZAzmCh37Cw8XEAAYASAAEgKtf_D_BwE

BRAVO112 twierdzi co innego, że jest odwrotnie, _OldMan_ znowu w drugą stronę, że jest ok. 

To już nie wiem.

Napisano
6 godzin temu, jmx62 napisał:

BRAVO112 twierdzi co innego, że jest odwrotnie, _OldMan_ znowu w drugą stronę, że jest ok. 

To już nie wiem.

@barszczo dobrze pisze najlepszy dostępny Scooter w 4osiem. Możesz jeszcze poszukać Hobbycrafta ale to już taki gorszy produkt Skyhawkowy 😉

Napisano
7 godzin temu, jmx62 napisał:

BRAVO112 twierdzi co innego, że jest odwrotnie

przepraszam - pomieszalem watki, bo pisane sa jeden po drugim

Skyhawk - mialem na mysli 1:72

a model Wilgi z Clasic Plane

a powyzsze malowanie - chyba jedyne sluszne dla Skyhawka, chyba, ze jeszcze to 🙂 

Skyhawk.jpg

Napisano (edytowane)

Pytanie: co boli ten model Tamiya Focke-Wulf Fw190 D-9 1/48?

Ma jakieś poważne mankamenty?

Edytowane przez jmx62
Napisano

Najpoważniejszy to z tego co pamiętam wnęka podwozia. Tam powinna być dziura  i widoczny od dołu silnik. Poza tym zespół śmigło - kołpak. Więcej grzechów nie pamiętam.

• Thanks 1
Napisano
3 minuty temu, barszczo napisał:

Najpoważniejszy to z tego co pamiętam wnęka podwozia. Tam powinna być dziura  i widoczny od dołu silnik. Poza tym zespół śmigło - kołpak. Więcej grzechów nie pamiętam.

Trochę atencji (dla tych, którym zależy) wymaga połączenie skrzydło - kadłub. Powstaje linia podziału, której w oryginale nie było. Ale to przypadłość wszystkich plastikowych Fok.

Poza tym bardzo przyjemny, samoskładalny model, który jak najbardziej przypomina długonosą Fokę. :cool:

Sam mam dwie na półce hańby... :lol::lol:

• Thanks 1
Napisano
14 godzin temu, jmx62 napisał:

Pytanie: co boli ten model Tamiya Focke-Wulf Fw190 D-9 1/48?

Ma jakieś poważne mankamenty?

Oprócz tego co wymienili Koledzy ponoć część silnikowa jest nieco za krótka, golenie podwozia głównego też trochę za krótkie oraz kwestia obszaru między wnękami na koła w centropłacie... Kuba Plewka na PWMie kiedyś pisał co jest poprawne a co nie w modelach Tamiya i Eduard (D-9, D-11, D-13).

• Thanks 1