Darthradi Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam oto kilka fotek z muzeum czołgów w Bovington w UK. Maja tam ponad czterysta czołgów, w tym prawdobodobnie jedynego dzialajaceo Tygrysa na swiecie. Na razie kilkanascie fotek, pozniej dodam wiecej. To zdjecie pod spodem to pojazd BISON opancerzony betonem:) tak to prawda opancerzenie jest wygonane z betonu Czolg Independent, posiadal az piec wiezyczek jak widac na zdjeciach King Tiger:) A to jest fragment szybowca do transportowgo z czolgem w srodku Metalowy blok z trzech pancerzy grubosci ok 50cm, przestrzelony na wylot:) Silnik Jagdtiger Maska jaka ubieral kierowca czolgu podczas I wojny swiatowej. Chronila ona przed rozpryskami pociskow ktore dostawaly sie do wnetrza pojazdu pomiedzy plytami pancerza. Tygrys I, ciagle na chodzie:) Maszyna zostala zdobyta w Tunezji i do dzisiaj dziala. Sherman, otoczony fartuchem cieki ktoremu mogl, plywac. Bardzo uzeteczne podczas D-day created by picasa2html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Czekam na resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Sprzęty fajne, ale one są strasznie ch..owo pomalowane. Kurde wygląda to jak zabawki... powinni tam wysłać kilku naszych speców od łoszy, pigmentów i niech nadadzą im prawdziwego wyglądu. Tandetne to wygląda wygląda, błyszczące czołgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Sprzęty fajne, ale one są strasznie ch..owo pomalowane. Kurde wygląda to jak zabawki... powinni tam wysłać kilku naszych speców od łoszy, pigmentów i niech nadadzą im prawdziwego wyglądu. Tandetne to wygląda wygląda, błyszczące czołgi To prawda, też o tym pomyślałem, wszystko takie płaskie. Może to kwestia oświetlenia ale powinni trochę styrać te pojazdy bo wyglądają jak moje modele sprzed czasów brudzenia, czyli ch..owo Fajnie pomalowana Pantera, też się nad takim kamo zastanawiałem przy swoim modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Jasne wszystko styrane, podrapane i ma się utrzymac w dobrej kondycji nastęne 100 lat. Zastanówcie się, co piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie zeby tam pojechac tylko te 6h drogi jakos mnie powstrzymoje ale po zdjeciach widac ze warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Od jakiegos czasu chodzi mi po glowie zeby tam pojechac tylko te 6h drogi jakos mnie powstrzymoje ale po zdjeciach widac ze warto Warto, bilet kosztuje 11£ i jesli wypelnisz deklaracje ze oddasz im 1£ ze swoich podatkow to mozesz uzywac ten bilet przez okragly rok:) oczywiscie z ID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 cholera, że nie obowązuje to także miszkańców Irlandii :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Generalnie jak widać warto obejrzeć na żywo bez dwóch zdań. Faktycznie stan jak i rzeczywisty wygląd może rozczarować sporo osób, którzy głównie oglądają czarno białe zdjęcia. Dzięki wielkie za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 To prawda, też o tym pomyślałem, wszystko takie płaskie. Może to kwestia oświetlenia ale powinni trochę styrać te pojazdy bo wyglądają jak moje modele sprzed czasów brudzenia, czyli ch..owo Oczywiście, jeszcze washa i filtry powinni zrobić Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Byłem, widziałem, warto, jak ktoś się tym interesuje. Polecam jeszcze Duxford - tam oprócz lotnictwa, jest jeden pawilon z bronią pancerną (hetzer, panzer IV, stug, schwimmwagen, Shermany, Cromwell, IS2,Tygrys podróbka z filmu Szeregowiec Ryan i inne). Fajne też muzeum wojny w Londynie )Jagdpanther, Sherman, T-34, Churchil i wiele innych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Jasne wszystko styrane, podrapane i ma się utrzymac w dobrej kondycji nastęne 100 lat. Zastanówcie się, co piszecie. Ja nie pisałem że mają je podpalić, poobijać itp i WYŁĄCZNIE SZATA GRAFICZNA, odpowiednie pomalowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Tygrys I, ciagle na chodzie:) Maszyna zostala zdobyta w Tunezji i do dzisiaj dziala. Wow, nie ma to jak niemiecka jakosc i technologia! Ruski sprzet by sie zepsul albo rozlecial 100 razy ale Tigerek dziala do dzisiaj i to pewnie bez zajakniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Wow, nie ma to jak niemiecka jakosc i technologia! Ruski sprzet by sie zepsul albo rozlecial 100 razy ale Tigerek dziala do dzisiaj i to pewnie bez zajakniecia. Zastanów się najpierw co piszesz Mało jest T-34 na chodzie? Parę lat temu wydobyli jednego z bagna i praktycznie po oczyszczeniu z błota nadawał się do rozruchu, więc bez stereotypów proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Piękna kolekcja ale malowanie, szczególnie niemieckich pojazdów to jakieś Science Fiction :/ PS. Jest odcinek "Sensacji XX wieku" - "Szaleństwa boga wojny" jak się Wołoszański lansował w tym muzeum. Pewnie wstapił po drodze szpiegując Polonię dla SB ;) http://www.youtube.com/watch?v=w_bOhwV3ZSw&feature=PlayList&p=6224CE10E070F765&index=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Bylem tam w grudniu ubieglego roku. Czesc w ktorej znajduje sie Pantera oraz Firefly byla jescze w trakcie urzadzania. Maly update z moje strony; Najwiekszy brytyjski czolg II wony swiatowej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jak nazywa sie to brytyjskie monstrum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jak nazywa sie to brytyjskie monstrum? Tortoise- wazyl 80 ton, wszedl do produkcji na poczatku 1943 roku, ale zbudowano ich tylko 6. Jakolwiek byla to dobra konstrukcja , to byly duze problemy z jego transportem, ze wzgledu na mase no i na szerokosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Koledzy. Czego marudzicie ? Cieszcie się, ze w ogóle coś się zachowało. Może i faktycznie te malowania są do du.... bani, pojazdy się świecą i lśnią czystością. Ale lepiej, że się zachował jakiś tam szturmgeszuc czy Tygrys w komiksowym malowaniu niż nic by się nie miało zachować. I jeszcze jedna istotna sprawa. Wyłączając naszych rodaków mieszkających za granicą oraz znikomy procent ludzkiej populacji, jaką są modelarze i ludzie o zainteresowaniach historycznych i będący "w temacie 2 wojny" reszta to tępa i ciemna masa. Dla nich musi błyszczeć i pachnieć. Zapłacili za bilet to się gapią na wypucowane eksponaty. Proszę bardzo, zróbcie łosze , biedronki, przecierki na tych eksponatach a ręczę, że liczba zwiedzających spadnie o połowę. Po co tępy amerykanin czy inny "zamożny obcokrajowiec" kupi bilet ? Żeby oglądać brudne eksponaty ? A jak sobie taki tępak ubrudzi ubranie to zaraz poleci do sądu po adwokata a by wygrać odszkodowanie za pralnię. Weźcie pod uwagę, że to muzeum musi na siebie zarabiać. A był ktoś u nas w Polsce na ORP Błyskawica ? Mi to nie przeszkadza mogę łazić po obdrapanym okręcie ale reszta ? Sam kiedyś widziałem i słyszałem, jak mądry tatuś w Muzeum Wojska Polskiego zapytany przez kilkuletniego syna dlaczego te samoloty są brudne od spodu i mają zacieki, odpowiedział - Bo to syf jakiś i pracownicy w Muzeum nie myją ich i nie dotykaj się bo zaraz jedziemy na zakupy do ( tu pada nazwa dużego centrum handlowego) i się ubrudzisz i będzie wstyd przed ludźmi. Więc o czym tu mowa ? Większość pospólstwa nie odróżnia Tygrysa od Pantery a jedyny czołg jaki mieli Rosjanie to T-34 a Sherman to brytyjski czołg. A Związkiem Radzieckim w czasie wojny rządził Lenin. A jak była parada wojska w Warszawie to potem w gazecie pod zdjęciem z kolumną polskich "Twardych" było napisane, ze to nasze nowe czołgi Leopardy. Cieszmy się, że kolega wstawił fotki i oglądajmy. Ja pewnie nigdy nie będę miał okazji tam pojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Piękna kolekcja ale malowanie, szczególnie niemieckich pojazdów to jakieś Science Fiction :/ PS. Jest odcinek "Sensacji XX wieku" - "Szaleństwa boga wojny" jak się Wołoszański lansował w tym muzeum. Pewnie wstapił po drodze szpiegując Polonię dla SB ;) http://www.youtube.com/watch?v=w_bOhwV3ZSw&feature=PlayList&p=6224CE10E070F765&index=0[/quote Co tak naprawde mozemy powiedziec o malowaniu tych czolgow? Cala dokumentacja zdjeciowa jaka mozemy zdobyc i tak jest czarno-biala i to dosc kiepskiej jakosci. Moze zachowaly sie jakies plany ze schematami malowania a moze nie kto wie? No i czy ktokolwiek malujacyt te czolgi podczas wojny naprawde stosowal sie do schematow? Watpie, czolg byl gotowy, kilka psikniec farba i jechal na front, kropka. Wiec rozwodzenie sie czy nad tym ze sie swieca za bardzo i nie sa brudne jest troche bez sensu, nawet swiecace sie maszyny wygladaja swietnie a Jagdtiger nawet pomalowany na rozowo, robilby wrazenie. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 A ja mam pytanko czy mają tam w muzeum jakiegoś Challengera najlepiej 1:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 A ja mam pytanko czy mają tam w muzeum jakiegoś Challengera najlepiej 1:)Pozdrawiam Oj maja,maja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jak masz na fotkach to poprosze . A jak mi się uda to wybiore się tam chociaż 3 godz jazdy to sporo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 A ja mam pytanko czy mają tam w muzeum jakiegoś Challengera najlepiej 1:)Pozdrawiam Przymierzasz się do tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi