Jacko Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Do kosmetyków zazwyczaj są dodawane różne olejki, ekstrakty, witaminy itp. mające za zadanie ochronę skóry/paznokci. Tutaj chodzi o jak najlepsze odparowanie, więc takie specyfiki raczej się nie nadają, bo mogą pozostawić osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 a powiedzmy preparaty do czyszczenia pędzli ? Takie jakie można dostać w Praktikerze czy innej Castoramie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 A czy zmywacz lakieru do paznokci bez acetonu da mi taki sam efekt jak zmywacz Wamodu ? Zmywacz bez acetonowy (oczywiście bez olejków zapachowych) to odpowiednik rozcieńczalnika do tamki i gunze z serii celulozowej a nie zmywacz, rozpuszczalnik. Rozpuszcza natomiast to w praktyce właściwie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 A czym mogę zastąpić zmywacz Wamodu ? Znalazłem Mr. Tool Cleaner z tym że jest dość drogi bo 40 zł za 250 ml, nada się czy nie bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 A do czego Ci ten zmywacz będzie potrzebny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 żeby skutecznie przeczyścić aerograf między i po malowaniu. Żeby kolory się nie mieszały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Jaki masz aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 zwykła PIwata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Mam identyczną i myje ją albo nitro /może spuchnąć uszczelka iglicy ale po chwili wróci do pierwotnego stanu/albo środkiem do mycia pędzli z Lidla ,szkoda kasy na zmywacz wamodu http://fanlidla.pl/gazetka/2011.07.28.ogrod/2093,Preparat,do,czyszczenia,pedzli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 akurat jadę dzisiaj do Lidla to zakupię. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 akurat jadę dzisiaj do Lidla to zakupię. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 akurat jadę dzisiaj do Lidla to zakupię. Dzięki To zdaje się było w promocji, teraz raczej nie będzie na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Z Dragona masz podobny http://www.dragon.biz.pl/product.php?cat_id=51&subcat_id=81&subcatitem_id=156 Albo aceton to też dobry środek do aerografu http://www.dragon.biz.pl/product.php?cat_id=51&subcat_id=81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Aceton jest świetny. Mniej agresywny niż Nitro, a świetnie czyści po akrylach i olejnych. Moje uszczelki w piwacie od Acetonu nie cierpią, a przy Nitro były problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Koniec eksperymentów z wodą. Dzisiaj naszła mnie ochota, skończyć trochę gorszy model, dawno zaczęty. Szkoda mi było rozpuszczalnika, więc żółty akryl revella rozcieńczyłem wodą. Aerograf Adler. Czarna rozpacz, zacieki, bąble itp. Wylałem farbę i rocieńczyłem ją Mr Hobby coler thinner. Od razu inne malowanie. Aby się upewnić powtórzyłem zabawę czarnym revellem, następnie Pactrą A122, ModelMasterem 4632 i Life Color UA732 (tu używałem rozcieńczalnika LifeColor). Za każdym razem krycie i jakość powierzchni przy rozpuszczaniu wodą była o wiele gorsza, a przy Life Color to farba się spieniła i wyszły jaśniejsze i ciemniejsze plamy. Więc ja już na wodę do aero się nie piszę. Można powiedzieć podziwiam tych co potrafią tak malować, ale jak ktoś ma kłopoty to lepiej przestawić się na rozcieńczalnik. A w uzupełnieniu poprzednich postów, do mycia aero używam płynu do czyszczenia pędzli. Jest w Castoramie po 5 zł w ciągłej sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 A jest jakiś dobry rozcieńczalnik do akryli MM ? Tym color thinnerem da radę a jest jakiś dedykowany do nich ? MM to ma coś wspólnego z Testorsem więc może tej firmy ? A rozcieńczanie wódką, spirytusem, czy wodą destylowaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Rozcieńczalnik do akryli Testorsa to jest to. Zarówno do farb jak i werniksów akrylowych MM ale też i Pactry (ponoć Pactra to to samo co MM, tylko rozlewane w Polsce ) . Do tego kropelka retardera do smaku Pewnie wódką też by się dało ale ja od zawsze używam dedykowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Dedykowany - macie na myśli "Testors Airbrush Thinner for Testors, ModelMaster & Floquil" tj. numer produktu 1789 ? Dotąd akryle MM rozcieńczałem zwykłą wodą plus kropelka retardera, ale ten wyżej wymieniony specyfik mi zalega - czyli z tym podchodzić do akryli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Dedykowany - macie na myśli "Testors Airbrush Thinner for Testors, ModelMaster & Floquil" tj. numer produktu 1789 ? Dotąd akryle MM rozcieńczałem zwykłą wodą plus kropelka retardera, ale ten wyżej wymieniony specyfik mi zalega - czyli z tym podchodzić do akryli ? 1789 - jest do olejnych. Do wodnych jest ten poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Tak właśnie podejrzewałem zostanę przy wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 gdzie takie coś można dostać ? Woda kranówa czy destylowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 gdzie takie coś można dostać ? Wode w kranie, a Acrylic Thinner w większości sklepów modelarskich. To popularne medium. Woda kranówa czy destylowana ? Nie ma różnicy, ale wódka jest moim zdaniem lepsza (do malowania oczywiscie). Była teoria że lepiej destylowana ale kiedyś testowałem rozcieńczanie Microscale'a to nie było różnicy. No chyba że ktoś ma w kranie jakąśbardzo twardą wodę czy zażelazioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 A co lepsze spirytus czy wódka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 A co lepsze spirytus czy wódka ? Spirytus za szybko ci wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kościan96 Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 To chyba dobrze, nie ? Szybciej położę druga warstwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi