Jendrass1 Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Witajcie ! Ponieważ blask wrześniowego projektu dogasa jak blask ogniska z harcerskiej piosenki, a ja i tak nie wyrobię się z tym ciągnikiem w projekcie wrzesień 39, zakładam wątek w normalnym trybie. Postaram się złożyć model polskiego ciągnika artyleryjskiego C2P produkowanego w Polsce w latach 1937-1939 (łącznie niewiele ponad 200 wozów). Ciągnik służył głównie do holowania armat 40 mm Boforsa, przyczep amunicyjnych itp. Planowano też rozszerzenie jego możliwości, czemu skutecznie zapobiegła wojna. Wstępne założenia są następujące: - pudło wozu (polistyren+scratch) - układ jezdny (kompilacja RMP+Mirage+scratch) - wnętrze (S Model+RPM+scratch) - wykończeniówka (ogólnomodelarski kanibalizm+różne dziwne rzeczy, które okazują się przydatne) Jestem w trakcie składania wanny, pierwsze fotki niebawem. Liczę na Wasze wsparcie, bo jest trochę zdjęć ciągnika i opisów, ponad to sporo analogii (i różnic ) z tankietkowym kuzynostwem no i odbudowuje się jeden oryginał. Docelowo chciałbym stworzyć taki tandem: O przyczepie wiem na razie tyle, że to "Przyczepa amunicyjna wz 36", mam wstępne wymiary: L: 400 cm H: 220 cm W: ? Koła najprawdopodobniej z Fiata 621. Dla chcących poczytać/pooglądać: http://www.weu1918-1939.pl/artyleria/ciagniki/c2p/departament_artylerii_ciagniki_c2p.html strona Widda http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646265#766956 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=82647 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=326589#801680 Pozdrawiam i zapraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 No jestem ciekaw jak Ci wyjdzie, powodzenia życze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 No to do boju! Co oczywiste, czekam na pierwsze rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Pozwolisz że się przysiądę do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 ja też. zamiar zbożny i ciekawy zatem życzę modelarskiego zapału. bardzo ciekawa konstrukcja a i model rzadki. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Jendrass, dla porządku, Twoje pierwsze zdjęcie to "lustrzane odbicie ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Wiem Sam to lustrzane odbicie zrobiłem, a fotka jest z filmu Widda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 No to dajesz ze skreczami! Słowo "ciągnik" w odniesieniu do tego szkraba to tak trochę dziwnie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 A jednak. Był to ciągnik o całkiem niezłych własnościach. No i do tego można było wykorzystać podzespoły z produkowanych seryjnie tankietek. P.S. Pojazd, który ciągnie = ciągnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 No i do tego można było wykorzystać podzespoły z produkowanych seryjnie tankietek. To ja bym szedł odwrotnie - ciągnik, który w chwili kryzysowej można uzbroić i puścić w bój jako tankietkę Jakoś lepiej brzmi niż ciągnik na bazie tankietki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 eee Panzer4 chciałbyś uzbrajać C2P, najpierw trzeba by go opancerzyć, bo sama blacha to ciut za mało ;) Jeśli C2P Cię śmieszy (wielkość) to pomyśl sobie o Renaulcie UE, to dopiero mikrus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Jeśli jest jeszcze miejsce z przodu to się dosiądę i podglądam P.S. Sam powoli kompletuję elementy większej dioramki wrześniowej ale wszystkie figury i pojazdy to żywica więc ze względu na koszta wolno to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Cicho... Renaulta UE mam w planach do złożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 P.S. Sam powoli kompletuję elementy większej dioramki wrześniowej ale wszystkie figury i pojazdy to żywica więc ze względu na koszta wolno to idzie Niech zgadnę - S Model rządzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Jendrass planujesz coś do niego podczepić 40 mm Boforsa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Niech zgadnę - S Model rządzi? Tylko w pewnej części, jeden model Koniec OT. Resztę jak coś to PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Jendrass planujesz coś do niego podczepić 40 mm Boforsa? Ciepło ale to nie traf w 10 Po Boforsie zrobionym przez Gerda ciężko mi stawać z nim w szranki. Działko jest zrobione perfekcyjnie i obawiam się, że przy moich umiejętnościach mu nie dorównam. Skoro już puknąłeś w stół to plan jest następujący: Zestaw plot: PZInż 202 holujący armatę 75mm St i C2P za nim z przyczepką amunicyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 - Prawy górny róg - ale tylko takie mam .... I gdyby ktoś miał w swoich zbiorach, to jestem chętny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Dzięki Cieciwa ! Tego typu zdjęcia są bardzo pożądane ale... już je wszystkie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Dzięki Cieciwa ! Tego typu zdjęcia są bardzo pożądane ale... już je wszystkie mam. EDIT: Obiecane zdjęcia, na razie jak widać bardzo na brudno ale już "coś" jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 No brawo! Kolejny od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Widzę, że zapał przewyższa konieczność przeglądania materiałów (zdjęć). Dolna płyta pod koniec powinna być lekko podniesiona do góry. Wówczas tylny duży otwór automatycznie podniesie się do góry (jest za nisko i jest za niski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Widzę, że zapał przewyższa konieczność przeglądania materiałów (zdjęć). Raczej limitowany wolny czas dyktuje warunki ;) Wszystkie kształty płyt są wykonane na podstawie szkiców 1:35 z "Pojazdy WP. Wrzesień 1939" Dolna płyta pod koniec powinna być lekko podniesiona do góry. Masz całkowitą rację, poprawię. Faktycznie przeoczyłem na zdjęciach, a na szkicach tej płyty po prostu nie ma (błąd!). Wówczas tylny duży otwór automatycznie podniesie się do góry (jest za nisko i jest za niski). Tu się nie zgodzę. Otwór jest w zasadzie zaraz przy podłodze, więc obecna forma jest do zaakceptowania. Całość pójdzie nieco do góry (1-2mm) przez wstawienie lekko skośnej płyty, tym nie miej otwór pozostanie sytuowany bardzo nisko nad podłogą. Zdjęcia z odkrywca.pl PS Warto też zwrócić uwagę, że na zdjęciach mamy dwie różne wanny. Jedna jest spawana, druga nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Mój szkic jest poglądowy, natomiast nie wiem czy podniesienie o 2-3? mm spowoduje, ze otwór będzie sięgał tak wysoko jak jest na zdjęciach? Niemiecka osłona jest sporo obniżona ( 10 cm ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Września 2009 Autor Share Napisano 18 Września 2009 Jarkku postaram się robić co w mojej mocy:) będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi