Barthass Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 (edytowane) Czyli jak jak już zdążyliście przeczytać w tytule, tematem warsztatu będzie duma Izraelskiej zbrojeniówki czyli Merkawa Mk.4 (tytuł warsztatu to tak jak się po Hebrajsku wymawia Merkawa Mk. 4 ) Oczywiście będzie to właściwie sama żywica- zestaw podstawowy to Legend LF 1123. Pojazd będzie przedstawial późną wersję Merkawy 4 z modyfikacjami LIC (Low Intensity Conflict) czyli: dodatkowe opancerzenie dna kadłuba, cięższe fartuchy boczne, osłony na optyce i światłach ( wszystko to z zestawu Legend LF 1167). Oprócz tego, dodam również trochę wkładu własnego Będzie to wyglądało mniej więcej tak : Jak na razie trochę podziałałem, obyło się bez większych problemów : Edytowane 11 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Oczywiście siadam i kibicuję. Może zaczerpnę jakichś patentów do swojej merkavy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 No i w koncu, chetnie podpatrze.Tylko obiecaj ze ten projekt skonczysz, to przeciez pojazd flagowy wiec chyba nie odstawisz na polke "w gaciach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Shalom, No jak miło widzieć tą relację już rozpoczętą. Będzie to wyglądało mniej więcej tak : Chcesz Bartku zbudować ten konkretny egzemplarz? Czy tylko konfiguracja LIC jak na fotce, a czołg z innymi oznaczeniami? I druga sprawa, czy na tylnym prawym zasobniku (tym który jeszcze nie przykleiłeś) nad kołami napinajacymi, nie miałeś takiej nieładnej jamki skurczowej? Bo w moim egzemplarzu niestety się taka trafiła i ciekawi mnie czy w Twoim jest podobnie. Co ciekawe na drugim (lewym) nie ma śladu. Nie będę ukrywał, że wydaje się nie najprostsza do usunięcia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 tylko obiecaj ze ten projekt skonczysz, to przeciez pojazd flagowy wiec chyba nie odstawisz na polke "w gaciach" O nie, skończenie Merkawy to sprawa honoru ;) Chcesz Bartku zbudować ten konkretny egzemplarz? Czy tylko konfiguracja LIC jak na fotce, a czołg z innymi oznaczeniami? To była tylko fotka poglądowa, jak wygląda pojazd z modyfikacjami LIC, co do oznaczeń to planuję takie opcje: Pojazd z kompanii Lahav (ostrze) : Lub z kompanii "Hakarnafim" (Nosorożce) ( z racji praw autorskich fotki nie moge pokazać), wszystko z 401 Brygady Pancernej. Co prawda pojazd z kompanii Lahav nie ma pakietu LIC, ale jest bardzo prawdopodobne, że w późniejszym okresie taki otrzymał. A co do zasobnika, mój wygląda wzorowo, bez nadlewek czy jamek skurczowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Nooo w końcu! Siadam i oglądam! Tylko mógłbyś mniejsze zdjęcia bo długo się ładują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Łooo kolejna Merkava.Siadam i oglądam,może podpatrzę coś do mojego cudaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Na twoją merkave czekałem od dawna Siadam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Października 2009 Autor Share Napisano 12 Października 2009 Dziś trochę podziałałem- złożyłem do kupy tylny właz, niby nic takiego, ale obróbka tego i złożenie do kupy zajęło mi ponad półtorej godziny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Jedną z cech pakietu LIC na Merkawie jest dodatkowe opancerzenie dna kadłuba, pozwalające pojazdowi przetrwać wybuch kilkudziesięcio kilogramowej miny pułapki. Niestety w moim modelu dodatkowy pancerz denny był trochę za krótki (ehh ta kurczliwość żywicy...) Z problemem uporałem się prosto: przeciąłem pancerz na dwie części i wstawiłem między nie kawałek polistyrenu (oczywiście trzeba to jeszcze zaszpachlować, i wypucować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Jedną z cech pakietu LIC na Merkawie jest dodatkowe opancerzenie dna kadłuba, pozwalające pojazdowi przetrwać wybuch kilkudziesięcio kilogramowej miny pułapki... Czyli Merkava jest w stanie przetrwać wybuch improwizowanego ładunku wybuchowego, takiego jakie są zmorą Abramsów i innych pojazdów w Iraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Czyli Merkava jest w stanie przetrwać wybuch improwizowanego ładunku wybuchowego, takiego jakie są zmorą Abramsów i innych pojazdów w Iraku? Oczywiście, ale też do pewnych granic. Czytałem o przypadku gdy pod dnem Merkawy wyposażonej w ten pancerz eksplodował ładunek o masie ok 150 kg, zginął tylko jeden z członków załogi ( prawdopodobnie kierowca) , reszta załogi przeżyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Wiadomo, że z IED jest różnie. Ich tempo rozwoju jest tak szybkie jak rozwój pojazdu, który ma zwalczać. Niemniej, tak czy tak w kwestii bezpieczeństwa, Merkawa wypada najlepiej z nowoczesnych MBT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Widzę, że na naszym forum rządzą zjawiska falowe. Przeszła już fala Panzer "czwórek", T-34, a teraz wzbiera fala "merkawowa". I fajnie, bo to ciekawa maszyna. Ale ja nie o tym chciałem, pożyczyłem sobie na chwilkę zdjęcie: bo chciałem Cię Barthass zapytać o tę biżuterię z tyłu wieży. To jakaś forma zabezpieczenia przeciwodłamkowego, czy ochrony przed pociskami kumulacyjnymi? Bo nie sądzę, żeby wisiały te kulki li tylko dla ozdoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 bo chciałem Cię Barthass zapytać o tę biżuterię z tyłu wieży. To jakaś forma zabezpieczenia przeciwodłamkowego, czy ochrony przed pociskami kumulacyjnymi? Bo nie sądzę, żeby wisiały te kulki li tylko dla ozdoby? Ano, dla ozdoby to one nie wiszą Służą do przedwczesnego detonowania pocisków kumulacyjnych, bo ta strefa wieży jest praktycznie najwrażliwszą częścią czołgu. a teraz wzbiera fala "merkawowa" Ciekawa konstrukcja, a że teraz za sprawą modelu Academy, Merkawa Mk.4 stała się dostępna dla szerszej rzeszy modelarzy, to nie ma się czemu dziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Barthass Dzięki za odpowiedź . Co do fali merkawowej- ten pojazd jest taki dziwaczny że zaczyna mi się powoli podobać . Ale narazie priorytetem jest iracki T-62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Trochę popracowałem przez weekend Rydwan doczekał się tylnego zasobnika, tylnego włazu, wydechu i paru fototrawionek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Z racji, że to żywiczniak, postępy nie są wielkie i spektakularne, jak na razie dokleiłem dodatkowe opancerzenie dna kadłuba, zabrałem się też za kółka ( niestety nie załapały się na sesję zdjęciową) , doszły do mnie też friulki, tak więc w weekend pewnie skończe zawieszenie, oto parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 No to ciągnij dalej powoli z dużą ilością zdjęć coby się detalami nasycić . Czy posiadasz już jakiś dezodorant do powierzchni antypoślizgowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 No to ciągnij dalej powoli z dużą ilością zdjęć Very Happy coby się detalami nasycić . Idąc za Twoją radą : Czy posiadasz już jakiś dezodorant do powierzchni antypoślizgowej ? Jeszcze nie, pewnie w tym miesiącu się zaopatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 W końcu dokopałem się do mojego wątku, i przedstawiam nowe fotki, coby znowu nie było, że zacząłem a nie skończyłem Założyłem friulki, zająłem się głównie tyłem pojazdu, który już jest prawie skończony: Teraz czas na przód pojazdu, który prezentuje się na razie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 A już myślałem że zwątpiłeś ładne te gąski . Mam pytanie czy w zestawie nie było gąsek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Powolutku ale do przodu. Będzie piękna maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Mam pytanie czy w zestawie nie było gąsek ??? Są ale tak jakby ich nie było - nie za bardzo zwymiarowane - warto wymienić. Swoją drogą właśnie zakupiłem Friule do swojej merkavy i naprawdę zaskoczyli mnie bardziej niż zwykle W pełni popieram to co napisałeś w ich in-boxie. Wytłoczony napis na każdym ogniwku robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Dzięki za komentarze koledzy. Mam pytanie czy w zestawie nie było gąsek ??? Tak jak napisał Kuba,gąski to największy babol tego modelu, źle zwymiarowane, a i odlew bardzo kiepski, a o spasowaniu to już wole się nie wypowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi