Skocz do zawartości

M 10 Gdynia 1:72

Andrzej_LK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 185
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hata nie widziałem więc nie wiem, co z niego można byłoby wystrugac. aż dziw, że Dragon nie zabrał się za M 10, tym bardziej, że formy podwozia już są w Shermanach. ale to nie niemczyzna przecież... łopata z zestawu Dragona od któregoś ze Shermanów. byc może zdążę na koniec lutego bo jest jakiś kociak do odstrzału, niestety prawie na pewno nie będzie to wersja full wypas (taka jak na zdjęciu) tylko wersja alfa. no chyba że cud się stanie, szanse są, bo dziecko na zimowisko wyjeżdża... góra będzie jaśniejsza - po zmatowieniu wybieleje trochę, pójdą na nią pigmenty Tamiyi ale to jeszcze długa droga. niestety muszę zabrać się w końcu do zestawu do brodzenia... chwilowo pokonała mnie tez gaśnica... mała rzecz a denerwuje.... w każdym razie dziękuję za miłe słowa.

• 2 weeks later...

wyrzeźbiłem resztkę deep wading kit, którą Gdynia wciąż miała przyklejoną do zadka, przynajmniej kiedy ja fotografowali... a swoją drogą czy ktoś ma pomysł, po co załoga zostawiła to ustrojstwo? przedstawiam w wersji saute i przymierzonej do modelu:

DSC06887800x600.jpg

DSC06886800x600.jpg

DSC06884800x600.jpg

kaleczki są z zestawu, to akurat jego lepsza część. a Extratech... no cóż, rzeczywiście ma potencjał

gąski z gumowym szewronem to produkt Dragona od któregoś ze Shermanów. co do Bytomia... jeszcze niedawno byłem optymistą, ale tzw. proza życia jest silniejsza :-((( postaram się pokazać Gdynię w wersji podstawowej, pewnie bedzie bez docelowej podstawki i bambetli. jak się uda...

• 2 weeks later...

walka z materią trwa. postep jest minimalny ale to już wpływ tzw. sił wyższych... przepraszam za beznadziejne fotki ale to tak na bardzo szybko

DSC06904800x600.jpg

DSC06902800x600.jpg

DSC06900800x600.jpg

DSC06898800x600.jpg

Niestety Andrzeju ale dach jest do wymiany. Po pierwsze ma zły kształt oraz złe proporcje pomiedzy cześcia stałą i ruchomą.

Co do kształtu, powinien byc dokładnie taki jak otwór w wieży. Po zamknięciu zakrywał całkowicie wieżę z góry.

Teraz proporcje: część stała jest zdecydowanie zbyt krótka. Powinna kończyć się na wysokosci tylniej śruby do mocowania pancerza dodatkowego. Część ruchoma jest zbyt długa no i ma zły kształt.

Pozdrawiam

Witek

o żesz Ty! dziekuję za informację chociaż nastroju mi to nie poprawiło, dodatkowa robota się zbliża. okazuje się, że ten błąd powielił Extratech i inni modelarze (np. A. Żak). wzorowałem się niestety na blaszce Extratechu. a tak przy okazji to skąd masz takie informacje? bo zdjęcia Gdyni w sposób ewidentny tego nie pokazują niestety... bedę wdzięczny za wszelkie informacje i domysły.

Witek wiem, że jesteś w tych sprawach ekspertem i mam dla tego prośbę. Czy narysowałbyś to jak ma być prawidłowo? Na pewno przyda się to każdemu, kto choć trochę interesuje się PSZ i tym, którzy będą robili kolejną „Gdynie”.

Pozdrawiam

Dobra, postaram się zrobić rysunek do weekendu. Razem z zaznaczonymi na zdjęciach szczegółami pozwalającymi określic kształt dachu. Myslę że to wyjaśni wszystkie wątpliwości.

Niestety Extratech wzoruje się na planszach barwnych Ledwocha a do wytworów tego pana należy podchodzić raczej ostrożnie. Co do innych detali Gdyni, trzeba zwrócić uwagę na ogniwa gąsienic włożone pod stelaże grouserów i najprawdopodobniej (bo nie ma dokumentacji foto) dopancerzenie przodu kadłuba. Tutaj trzeba wzorować sie na fotkach innych pojazdów 1 pułku.

Andrzej jeszcze jedna uwaga : podstawy km. Chyba były w innych miejscach.

Witek

taaak... zrobiłem dopancerzenie przodu, po bokach będą jeszcze pojedyńcze ogniwa, niestety gąsek nie dalo się bardziej do siebie zbliżyć. jeśli chodzi o lewą burtę to nie mam ogniw francuskich czołgów, ten detal pominę, środkowy odcinek gąsienicy nie podoba mi się i zrobię go jeszcze raz. podstawy kmów - oj, długo nad tym myslałem, chyba nie wymyślę niczego nowego, chociaż zastanawiałem się, że ich obsługa nie była chyba wygodna? w każdym razie tak już zostawię, pogodziłem się z tym, że model bedzie porządnie zbabolowany. daszek na szczęście dał się łatwo zdjąć więc wyprodukuję nowy. faktycznie, jak dobrze się przyjrzeć zdjęciom to kąty zakończenia blach sugerują że masz rację, natomiast są to tak małe szczegóły, że niestety łatwo je przeoczyć nawet jak ładnych pare godzin człowiek się w to gapi... a może siła sugestii Extratechu

DSC06916800x600.jpg

DSC06915800x600.jpg

DSC06914800x600.jpg

Widzę, że niektóre informacje żyją własnym życiem mimo ich nazwijmy to delikatnie nieprawdziwości. Informację o " ogniwach francuskich czołgów" na bokach naszych M10 podał Pan Kamiński w artykule chyba w Militariach. Tylko ze to sa najzwyczajniejsze ostrogi przeciwposlizgowe, stosowane na wszystkich pojazdach wykorzystujacych podwozia rodziny M3 i M4 (uogólniając wszystkich shermanopochodnych). Na M10 ostrogi były przewożone na stelażach na obu bokach (oczywiście gdy nie były zamontowane na gąsienicy). Taki stelaż masz już zrobiony, teraz pozostaje przykleić ostrogi, a pod ostrogami umieścić pionowo ogniwa gąsienic. Wyraźnie widać wsunięte pod ostrogi po 2 ogniwa (bez łaczników) na jedna sekcję ostróg. Sekcji ostróg na stelażu mamy 3, więc pakujemy pod nie łacznie 6 ogniwek Shermanowych. Na drugiej stronie tak samo. Jest tylko pytanie czy masz ostrogi, ale to dosyc prosty element do dorobienia.

Pozdrowienia

Witek

dzieki! rzeczywiście, coś tam jest pod tymi ostrogami, nigdy bym na to nie zwrócił uwagi ale mam problem z odcinkiem gasienicy na lewej burcie - ten rządek zaraz przy zwiniętej plandece - jakie to ogniwa?