Dexter Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nie pamiętam już gdzie znalazłem informację o przemalowywaniu krzyży na żółto. Ostatnio ukazała się pozycja Bellony "Zdławienie Polski w obiektywie Wehrmachtu". Publikacja pokazuje na prawdę sporą ilość fotografii do tej pory nie znanych. Polecam miłośnikom września 39. Jest tam kilka zdjęć PzKpfw z widocznymi zamalowanymi krzyżami, lecz gro posiada nie zapaćkane niczym białe. Na prawdę świetnie Ci idzie ta IV. Doskonałe cieniowanie i przejścia kolorów. Czekam na dalszy rozwój działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Uważam, że Twoje krzyże są zdecydowanie za małe. Przeszukując zdjęcia Pz IV znalazłem zdjęcie z tyłu Twojego modelu na którym widać duży krzyż. Poniżej wstawiam zdjęcia najmniejszych krzyży jakie można spotkać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Dzięki. Nie ma prawd absolutnych ;) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nie ma prawd absolutnych ;) Nasza z filozofii twierdzi inaczej xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nasza z filozofii twierdzi inaczej xD Ciekawa koncepcja. Podała wam jakiś przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nasza z filozofii twierdzi inaczej xD Ciekawa koncepcja. Podała wam jakiś przykład? Z tym miała problem ale może wymyśli coś na następną lekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Model ma na sobie jakieś 90% pigmentów, na jedną stronę dostał już friulki, 2 tez zrobiona, ale jak można wywnioskować będzie zerwana taśma. Model także dostał mebelek. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Panzer IV raczej mi nie pasuje do jednostki rozpoznawczej. Poza tym model bardzo dobry, wręcz niesamowity bym powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Panzer IV raczej mi nie pasuje do jednostki rozpoznawczej. Poza tym model bardzo dobry, wręcz niesamowity bym powiedział. Dlaczego... w bitwie pod Mokrą jako pierwsze (na rozpoznanie) poszły Panzer III i IV. A IV piekna Pewnie znów nie pamiętasz jakich pigmentów użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Z tym symbolem "rozpoznawczym" piszecie alternatywną historię! Batalion rozpoznawczy niemieckiej dywizji pancernej składał sie z kompanii samochodów pancernych i kompanii motocyklowych. Nie było w nim żadnych czołgów! Symbol na błotniku przedstawia oznaczenie motocyklowego plutonu łącznikowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 Panowie, spokojnie. Celowo i z premedytacją dałem takie oznaczenie. Właśnie z powodu faktu bytności właśnie pojazdów lekkich na miejscu walki, jako pierwsze.Moim zamysłem było - kilka sztuk dostało przydział do wsparcia natarcia - gdzie ciężej było, i tyle. Wedle prawideł Jarek ma w zupełności rację, ale bezwzględnie nie można wykluczyć takiej opcji. Boozy, niestety masz rację. Nie podam Ci konkretnego nr. pigmentu. Jak widzisz poniżej tak wyglądają moje nr. proszków podczas pracy...i generalnie z wszystkimi płukankami, farbami i pigmentami w taki sposób pracuję - na oko. Teraz scenka, działko otrzymało już swoje miejsce, oraz kształt. Jak widać lekko nie miało, ale to chciałem także zaznaczyć. Myślę że taki kontrast zniszczone działo p.panc. i czołg Mark IV dają do myślenia. Wpierw zacząłem aerkiem na czarno całość, później lekko bazowe, a na końcu pędzlem. Kolory nieco jaskrawe, ale się zgaszą po płukankach i pigmentach. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Rafał ten bofors wygląda jak by przeżył uderzenie atomowe. Okrutnie mocno go powyginałeś. Skoro jakaś "moc" tak skrzywiła lufę, to opon też chyba nie powinno być w położeniu fabrycznym. Niby drobnostka, ale jakoś rzuca się w oczy. Na zdjęciach osłony boforsa są raczej połamane niż do tego stopnia powyginane, w gruncie rzeczy to była cieńka blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Dokładnie. Opony powinny być porozrywane. Chyba naszego Boforsa trafiła bezpośrednio 100 kilowa bomba lotnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 A mi się podoba - ma klimat. Działaj Rafał dalej - pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 mysle ze porozrywac opony to nie problem,reszta spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 mysle ze porozrywac opony to nie problem Można, ale nie trzeba, masz talent GOSCIU Choc czasem wydaje mi sie ze bardzo sie spieszysz, no ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieszyniak Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Kłaniam się wszystkim przedmówcą dużo dobrego dodaliście naszemu gospodarzowi. Ode mnie jedna uwaga. O ile dobrze czytałem sprawozdania z bitwy wszystkie nasze Bofosry ppanc były okopane. Bo był na to czas, znaczy do okopania wg przepisów z przed wojny. Zdjęcia nie pokazują bitwy pod Mokrą, tam lufy "boforsów" ledwo wystawały znad ziemi. I stąd między innymi duże straty niemieckie. Według mnie krzyże były namalowane na wysokość wieży. ale skoro są zdjęcia z kampanii wrześniowej to racze się nie "dopierdzielam". Czytam co piszecie i widzę że mam do czynienia z ludźmi o dużej wiedzy. Pozdrawiam all... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Róznie w zyciu bywa: Z jednej strony czytam jak to Polska sie długo bronila. A z drugiej jak to becki w kilka tygodni dostala. Jedno co pewne to ze: Pojedynczy zolnierz mial wole walki (Polak) Tak jak we wrzesniu tak i podczas powstania warszawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Witam. Dzięki za zainteresowanie. Zniszczenie działa: miałem sobie darować....ale - wystarczyło staranować go pz I, czy II i mógłoby wyglądać podobnie..bądź bardziej zmielone. Lufa - wygiąłem ja celowo, by Panzer IV miał "także" swoją rolę w zniszczeniu - tu jadąc z impetem wygiął lufę już zniszczonego działa, zasypanego ziemią. Opony powinny być porozrywane ciekawa teoria. Czarku, merci;) Witaj Cieszyniak ! wszystkie nasze Bofosry ppanc były okopane i z ta myślą wykonałem dalsze prace z terenem. Działko weszło nieco głębiej w grunt, już nieco stonowałem żywość zieleni i lekko zażółciłem piaskowy. Jak widać, na działku widnieją pozostałości jakiejś siatki maskującej i ogólnego rozgardiaszu. Pod czołgiem wykonałem lej, z którego ziemia ma inny kolor aniżeli ta z powierzchni. Figurki już są niemal ukończone i czekają na wklejenie do podstawki, na której na końcu( a przed finalnymi pigmentami) posadzę kilka krzaków, trawy etc. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Witaj. Bardzo fajne podłoże. Czy Bofors ma kamuflaż trójbarwny? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Pisząc o porozrywanych oponach miałem na myśli efekt po trafieniu ciężkim pociskiem. Bo tak to działko wyglądało, a zwłaszcza pogięta tarcza i lufa. Teraz działko nieco bardziej się schowało i wygląda to lepiej. Jest sporo zdjęć rozjechanych działek i żadne tak nie wyglądają (czepiam się głównie za bardzo powyginanej lufy). No ale nieważne Sam PzKpfw IV jest świetnie wykonany, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Bofors 37 mm chyba nie był malowany na trzy barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bnk_one Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 też mi się wydaję że występował tylko w jednym kolorze i była to zieleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Witam. Dioramka ukończona, jutro za dnia wykonam fotki finalne, mam nadzieję ładniejsze. dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 (edytowane) Nie no Rafał, ta flaga na tej balsie nie pasuje, za duży kontrast ale scenka zacna Edytowane 24 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi