Skocz do zawartości

PŁUGOPIASKARKA FORD LNT-8000 - AMT 1:25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cadillac prawie na ukończeniu więc pomyślałem sobie, że można trochę podłubać w innej tematyce. Jak pomyślałem tak zrobiłem, otworzyłem szafę, no i padło na tego Fordzika:

3ed52f5fc6e3db0f.jpg

Jak na zestaw AMT model skleja się całkiem przyjemnie, było/jest trochę delikatnych nadlewek i jam skurczowych,ale to mały pikuś w porównaniu z instrukcją montażu. Mianowicie w instrukcji podane jest, że trzeba ze sobą skleić elementy 1,2,3, a w ramkach części te mają numery 429, 385, 293 itd. Dobrze chociaż, że ramki segmentów takich jak rama, wanna, kabina, silnik itp. były pakowane w oddzielnych woreczkach przez co miałem mniej roboty z poszukiwaniem detali

Możliwe, że pokuszę się o zrobienie pod model podstawki, ewentualnie małej dioramki, coś w tym rodzaju:

a87ca7330d3b299b.jpg

Za budowę modelu zabrałem się ubiegłej nocy, a oto co do tej pory zrobiłem:

Podwozie:

b11b0fdcced797e7.jpg

a0d7db3cd8984564.jpg

2e6e1b4a05019095.jpg

Silnik, jeszcze dojdzie trochę osprzętu:

68e467cd6d74a3c2.jpg

Elementy podnośnika, na razie bez siłownika:

4c154ef5c285de73.jpg

311d74286094cd11.jpg

Wanna z zamontowaną piaskarką (klapa jest ruchoma):

9224386e69e72690.jpg

4baaf4bbdc745c9e.jpg

c5aabc1942490018.jpg

Pług z zawieszeniem. Pomyślałem sobie, że warto było by aby był ruchomy, więc obraca się na boki i góra dół:

211cbbe612a165f8.jpg

789d97cb9039d28d.jpg

Przymiarka na sucho:

0d5fb4f1399d3f47.jpg

5fe346a8e9aa29d7.jpg

936d0bf96a263077.jpg

• Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Grzech nie podziwiać ... Zapowiada się ciekawie. Mam pytanie czy będziesz robił piaskarkę? Widzę że model ma wywrotkę a zdjęcie piaskarkę dodatkową.

Napisano
Mam pytanie czy będziesz robił piaskarkę? Widzę że model ma wywrotkę a zdjęcie piaskarkę dodatkową.

Model ma zamontowaną piaskarkę podobną do tej z poniższych zdjęć:

56c391ec3154f9bf.jpg

ca43b07a9035135c.jpg

Napisano

No Andrzeju, nareszcie jakiś truck . Prosiłem, prosiłem i jest . Będę tu bardzo często zaglądał . Może Ty zmobilizujesz mnie tą relacją do skończenia mojej Scanii .

Pozdrawiam

Napisano

A czyli to ma ruchomą podłogę. Tak to zostało rozwiązane, po prostu na tym pierwszym zdjęci jest taka "tradycyjna" piaskarka. Myślałem czy nie pokusiłbyś się o zrobienie takiej?

Napisano
Za budowę modelu zabrałem się ubiegłej nocy, a oto co do tej pory zrobiłem:

Albo masz osiem rąk i cztery głowy, albo sztab krasnoludków składa Ci te cudeńka. Toć ja samą ramę i podwozie ZiS'a składałem tydzień! Podziwiam tempo i poziom wykonania!

Napisano

Na reszcie forumowy król trucków wziął się za słuszny model , jest co oglądać a i tematyka nawet bliska [zima...]. Pozdrawiam

Napisano

Oj długo kazałeś sobie czekać na tego Fordzika (przeszła rok ) ,ale w końcu wylądował on na warsztacie

Tematyka słuszna -coraz zimniej na zewnątrz za niedługo wszystkie drogi będą pokryte białym puchem, a czymś to odgarniać przecież trzeba .

Tak więc powodzenia

Miejmy nadzieje że zima w tym roku, z Pana pomocą nie zaskoczy drogowców

Pozdrawiam.

Napisano

BrzuDŹng i śnieg

The King is back! Andrzej mam nadzieję, że będę miał niedługo okazję zobaczyć model gotowy na żywo. Zważywszy na Twoje iście huragańskie tempo, to nie będzie z tym problemów

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za Wasze komentarze Widzę, że zainteresowanie tematem jest spore Powiem tylko, że za trucka wziąłem się przez pomyłkę - mianowicie w nocy sięgnąłem do szafy po statek, a wyciągnąłem Forda a skoro już go miałem w ręku, to i jest na warsztacie

Zbiorniki paliwa oczyściłem z chromu i przykleiłem do ramy:

e1f8aaacb59a9861.jpg

Do silnika zamontowałem trochę przewodów:

c186932cf59d07d3.jpg

8a52148d1b3fa5f4.jpg

Pomalowałem i trochę przybrudziłem silnik. Teraz tak se myślę, że mogłem też zmyć chrom z pokryw klawiatur i pomalować je pod kolor silnika, no ale już za późno:

48dbc1ba43a2f31a.jpg

808d793af7f3814a.jpg

60085fe199b2fe62.jpg

3f5423ae205a07ec.jpg

Również ramę pomalowałem i trochę przybrudziłem. Nie chciałem robić jakiegoś wraka, chodziło mi o to aby w zakamarkach i wewnątrz ramy zostawić trochę brudu/błota (w świetle dziennym wszystko wydaje się więcej usyfione):

130a5145f1d8000e.jpg

75032510803b24cd.jpg

2b4315164832e2d7.jpg

1c6b2912c9ab05eb.jpg

eb55fc97ed31655b.jpg

6a17f6c40491d179.jpg

2bd2f2ea2fb82b92.jpg

6c1823ece549582c.jpg

No i mała przymiarka:

29211ce56ed70365.jpg

Napisano

Dopiero na Twoich zdjęciach widzę, że ten model jest fajny - zaczął mi się podobać. Może sobie kiedyś takiego kupię (reedycyjnego).

Jak ten chrom trochę przybrudzisz, to będzie OK. Ja bym trochę bardziej "przybielił" zakamarki ramy, że niby sól z drogi tam powłaziła... Albo nawet jakieś bryły lodu - w końcu pracuje to coś w trudnych warunkach...

Pozdrowienia.

Napisano

Ładnie przybrudzony silniczek i rama, ale faktycznie ten czyściutki chrom na pokrywach, troszkę się gryzie z resztą Ale tak jak JarekS napisał, przybrudzenie chromu załatwi sprawę

Napisano
Ja bym trochę bardziej "przybielił" zakamarki ramy, że niby sól z drogi tam powłaziła... Albo nawet jakieś bryły lodu - w końcu pracuje to coś w trudnych warunkach...

Musze pokombinować z czego zrobić śnieg, wtedy znajdzie się go trochę na pojeździe ale bez przesady.

9af619ceef2bbf3c.jpg

e9d195a7381180f3.jpg

Napisano
Musze pokombinować z czego zrobić śnieg

Może jakaś posypka, co to koledzy od H0 używają do robienia makiet kolejowych...

PS

Biały puch na ewentualnej dioramce mógłby chyba imitować flock (biały).

Napisano
Musze pokombinować z czego zrobić śnieg

Może jakaś posypka, co to koledzy od H0 używają do robienia makiet kolejowych...

PS

Biały puch na ewentualnej dioramce mógłby chyba imitować flock (biały).

Kiedyś na allegro w dziale modelarskim natknąłem się na sztuczny śnieg, może to własnie taki

Napisano

A może pokombinujesz z sodą, o patencie słyszałem od dioramkarzy więc już wiesz gdzie szukać porad .

Napisano

tornado jeśli nie było by to problemem podrzucił byś linka z in-boxem tego modelu, wrzuciłem w wyszukiwarkę ale akurat tego modelu mi nie znalazło :/

Napisano

Idealny śnieg wychodzi z sody oczyszczonej. Można ją brudzić, a czysta jest bieluśka i skrzy się ładnie. Klejona na rzadki CA lub jakiś lakier bezbarwny. Ewentualnie sól.

A propos silniczka - super ale łopaty wiatraka jak siekierką strugane. Nie lepiej z blaszki alu je zrobić?

Napisano
Idealny śnieg wychodzi z sody oczyszczonej. Można ją brudzić, a czysta jest bieluśka i skrzy się ładnie.

Popieram Jacka, tylko ja przyklejałem sodę na lakier do włosów, jak lakier wyschnie to daje bardzo ładne efekty, na dioramie już jest 3 lata i nadal jest biała i ładnie się skrząca, jak w mroźny dzień...

PS fajnie że ktoś w końcu wziął się za brudzenie cywila