tornado Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Cadillac prawie na ukończeniu więc pomyślałem sobie, że można trochę podłubać w innej tematyce. Jak pomyślałem tak zrobiłem, otworzyłem szafę, no i padło na tego Fordzika: Jak na zestaw AMT model skleja się całkiem przyjemnie, było/jest trochę delikatnych nadlewek i jam skurczowych,ale to mały pikuś w porównaniu z instrukcją montażu. Mianowicie w instrukcji podane jest, że trzeba ze sobą skleić elementy 1,2,3, a w ramkach części te mają numery 429, 385, 293 itd. Dobrze chociaż, że ramki segmentów takich jak rama, wanna, kabina, silnik itp. były pakowane w oddzielnych woreczkach przez co miałem mniej roboty z poszukiwaniem detali Możliwe, że pokuszę się o zrobienie pod model podstawki, ewentualnie małej dioramki, coś w tym rodzaju: Za budowę modelu zabrałem się ubiegłej nocy, a oto co do tej pory zrobiłem: Podwozie: Silnik, jeszcze dojdzie trochę osprzętu: Elementy podnośnika, na razie bez siłownika: Wanna z zamontowaną piaskarką (klapa jest ruchoma): Pług z zawieszeniem. Pomyślałem sobie, że warto było by aby był ruchomy, więc obraca się na boki i góra dół: Przymiarka na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Wreszcie jakaś ciężarówka w Pańskim wykonaniu Czekam na kolejne prace i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2009 Witam. No super. Będzie na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Grzech nie podziwiać ... Zapowiada się ciekawie. Mam pytanie czy będziesz robił piaskarkę? Widzę że model ma wywrotkę a zdjęcie piaskarkę dodatkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Mam pytanie czy będziesz robił piaskarkę? Widzę że model ma wywrotkę a zdjęcie piaskarkę dodatkową. Model ma zamontowaną piaskarkę podobną do tej z poniższych zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 No Andrzeju, nareszcie jakiś truck . Prosiłem, prosiłem i jest . Będę tu bardzo często zaglądał . Może Ty zmobilizujesz mnie tą relacją do skończenia mojej Scanii . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 A czyli to ma ruchomą podłogę. Tak to zostało rozwiązane, po prostu na tym pierwszym zdjęci jest taka "tradycyjna" piaskarka. Myślałem czy nie pokusiłbyś się o zrobienie takiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Ja też takiego chcę... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Za budowę modelu zabrałem się ubiegłej nocy, a oto co do tej pory zrobiłem: Albo masz osiem rąk i cztery głowy, albo sztab krasnoludków składa Ci te cudeńka. Toć ja samą ramę i podwozie ZiS'a składałem tydzień! Podziwiam tempo i poziom wykonania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 kolejny fordzik na forum Z chęcią pośledze relacje z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Na reszcie forumowy król trucków wziął się za słuszny model , jest co oglądać a i tematyka nawet bliska [zima...]. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Oj długo kazałeś sobie czekać na tego Fordzika (przeszła rok ) ,ale w końcu wylądował on na warsztacie Tematyka słuszna -coraz zimniej na zewnątrz za niedługo wszystkie drogi będą pokryte białym puchem, a czymś to odgarniać przecież trzeba . Tak więc powodzenia Miejmy nadzieje że zima w tym roku, z Pana pomocą nie zaskoczy drogowców Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 ...z Pana pomocą nie zaskoczy drogowców Pozdrawiam. No chyba że się budowa przedłuży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szałek_CMG Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Wreszcie powrót do ciężarówek ; ) W końcu będzie na co popatrzeć ;D Rozumiem, że lekkie brudzenie na styl zimowy przewidujesz?;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 BrzuDŹng i śnieg The King is back! Andrzej mam nadzieję, że będę miał niedługo okazję zobaczyć model gotowy na żywo. Zważywszy na Twoje iście huragańskie tempo, to nie będzie z tym problemów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Dzięki za Wasze komentarze Widzę, że zainteresowanie tematem jest spore Powiem tylko, że za trucka wziąłem się przez pomyłkę - mianowicie w nocy sięgnąłem do szafy po statek, a wyciągnąłem Forda a skoro już go miałem w ręku, to i jest na warsztacie Zbiorniki paliwa oczyściłem z chromu i przykleiłem do ramy: Do silnika zamontowałem trochę przewodów: Pomalowałem i trochę przybrudziłem silnik. Teraz tak se myślę, że mogłem też zmyć chrom z pokryw klawiatur i pomalować je pod kolor silnika, no ale już za późno: Również ramę pomalowałem i trochę przybrudziłem. Nie chciałem robić jakiegoś wraka, chodziło mi o to aby w zakamarkach i wewnątrz ramy zostawić trochę brudu/błota (w świetle dziennym wszystko wydaje się więcej usyfione): No i mała przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Dopiero na Twoich zdjęciach widzę, że ten model jest fajny - zaczął mi się podobać. Może sobie kiedyś takiego kupię (reedycyjnego). Jak ten chrom trochę przybrudzisz, to będzie OK. Ja bym trochę bardziej "przybielił" zakamarki ramy, że niby sól z drogi tam powłaziła... Albo nawet jakieś bryły lodu - w końcu pracuje to coś w trudnych warunkach... Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Ładnie przybrudzony silniczek i rama, ale faktycznie ten czyściutki chrom na pokrywach, troszkę się gryzie z resztą Ale tak jak JarekS napisał, przybrudzenie chromu załatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Ja bym trochę bardziej "przybielił" zakamarki ramy, że niby sól z drogi tam powłaziła... Albo nawet jakieś bryły lodu - w końcu pracuje to coś w trudnych warunkach... Musze pokombinować z czego zrobić śnieg, wtedy znajdzie się go trochę na pojeździe ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Musze pokombinować z czego zrobić śnieg Może jakaś posypka, co to koledzy od H0 używają do robienia makiet kolejowych... PS Biały puch na ewentualnej dioramce mógłby chyba imitować flock (biały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 Musze pokombinować z czego zrobić śnieg Może jakaś posypka, co to koledzy od H0 używają do robienia makiet kolejowych... PS Biały puch na ewentualnej dioramce mógłby chyba imitować flock (biały). Kiedyś na allegro w dziale modelarskim natknąłem się na sztuczny śnieg, może to własnie taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 A może pokombinujesz z sodą, o patencie słyszałem od dioramkarzy więc już wiesz gdzie szukać porad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 tornado jeśli nie było by to problemem podrzucił byś linka z in-boxem tego modelu, wrzuciłem w wyszukiwarkę ale akurat tego modelu mi nie znalazło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Idealny śnieg wychodzi z sody oczyszczonej. Można ją brudzić, a czysta jest bieluśka i skrzy się ładnie. Klejona na rzadki CA lub jakiś lakier bezbarwny. Ewentualnie sól. A propos silniczka - super ale łopaty wiatraka jak siekierką strugane. Nie lepiej z blaszki alu je zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Idealny śnieg wychodzi z sody oczyszczonej. Można ją brudzić, a czysta jest bieluśka i skrzy się ładnie. Popieram Jacka, tylko ja przyklejałem sodę na lakier do włosów, jak lakier wyschnie to daje bardzo ładne efekty, na dioramie już jest 3 lata i nadal jest biała i ładnie się skrząca, jak w mroźny dzień... PS fajnie że ktoś w końcu wziął się za brudzenie cywila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi