marioba Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Po skończeniu tego http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=26013 , nowy warsztat zakładam. Jest to 1:35 Tamiya 2cm Flakvierling 38 auf Sfl PzKpfw IV (Flakpanzer IV/3) "Wirbelwind" Jest to ten nowszy zestaw z 1994 roku (stary sprzedawany jest w pudełkach Academy) Sam model to typowy tamiyowski składak. Wanna, podwozie, gąski, itp, to w miarę nowe wypraski (1994). Wieża to element ze starego zestawu (1976). A Flak 38, to rupieć, jeden z najstarszych kitów Tamiyi, który razem z ramką manekinów wepchnięto do nowego pudła. Ale....nie ma co się rozwodzić. Modelik jest uroczy. Strasznie mi się podoba i po przeleżeniu kilku lat na półce doczekał się polepienia. Dokupiłem zimmerit Eduarda Dodatkowo mam trochę aberowskiego i edkowego złomu. Myślę, że wystarczy. Zastanowię się jeszcze nad gąskami. Te z pudła są fajne, mięciutkie, ale jakieś takie.... Polepiłem i wyszpachlowałem Flaka (wszystko złapane na Patafixa) Pobawiłem się wieżą... Pierwsza przymiarka....(spawy trzeba będzie dorobić) Lufy do zadołowania na kupie kompostowej. Pogrzebałem i znalazłem aluminiowe (nie pamiętam firmy) Szybkie próbne złożenie wanny... Druga przymiarka i sprawdzenie jak się to wszystko komponuje... No i na koniec pokleiłem trochę kółka itp.... i to by było na tyle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Będę śledził postępy, bo bardzo podoba mi się ten model. Szkoda, że w zasadzie wiele pojazdów niemieckich, ma wszystko na podstawie Panzera IV (Brummbar, Wirbelwind, Ostwind, Hummel itp.). Nie mniej fajnie idzie ci budowa no i model dużo zyska dzięki aluminiowym lufom. Ja sam w przyszłości chcę przyczaić się na Wirbelwinda od Dragona... ale do baaardzo daleka przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Ciekawie się zapowiada. Kibicuję Jakie malowanie przewidujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 I ja będę podpatrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Witam! Jakie malowanie przewidujesz?? Na pewno trójbarwne. Jakie? Zobaczymy, wyjdzie w praniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Wirbelwind, od zawsze podobała mi się ta maszyna. Mam jedno pytanie, jesteś pewien tego zimmeritu z blaszki. Kiedyś pomyłkowo otrzymałem blaszkowy zimmerit dla Tygrysa Królewskiego i uważam, że nie jest to rewelacyjny produkt. IMO jest zbyt płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Witam! Mam jedno pytanie, jesteś pewien tego zimmeritu z blaszki Jest trochę płaski. Ale jak go już mam, to go położę. Układałem taki zimmerit kiedyś na Stug IV i wygląda to OK. Edytowane 28 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Czyli bardziej sie opłaca kupic academy?? Skoro to ten sam model?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Czyli bardziej sie opłaca kupic academy?? Skoro to ten sam model?? Nie. To nie ten sam model. Całe podwozie, to w miarę nowe wypraski. Poprawione itp. Stara Tamiya (patrz teraz Academy) to była zabawka do silniczka elektrycznego. Model był skopany, żle zwymiarowamy itp. Ten jest o niebo lepszy, tylko te kilka elementów to starocie. Tu jest link do starej zabawki http://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=6559 A to link do tego co kleję. http://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=6631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 Jest trochę płaski. Ale jak go już mam, to go położę. Układałem taki zimmerit kiedyś na Stug IV i wygląda to OK. Faktycznie pomalowany na tym Stugu wygląda nieco lepiej, a skoro Tobie się podoba to ja nie mam nic do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Witam! Pogrzebałem w sieci i znalazłem coś takiego: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Wilberwind_cfb_borden_7.JPG Dokładnie widać spawy, a to interesuje mnie troszeczkę. Nie są ani za wypukłe, ani zbyt proste. Nie biją po oczach. Ot takie zwykłe łączenia blach, zrobione trochę niechlujnie. Poszedłem po najmniejszej linii oporu i spawy zrobiłem ze szpachli Gunze. Podparłem się trochę taśmą maskującą. Poczekam aż wyschnie. Poprawię wyrównam, przetrę papierem "1200" i będzie chyba dobrze..... I to by było na tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2011 Witam Na wieży te małe uszka polecam taki patent: Jakby ktoś potrzebował to mogę podesłać pdf jak co na pw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 30 Marca 2011 Autor Share Napisano 30 Marca 2011 Witam! Jakby ktoś potrzebował to mogę podesłać pdf jak co na pw. Prześlij pdf na moje pw. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam! Zimmerit zaczynam układać. Pierwsze podejście jest OK. Kleję tym co w tle widać.... cdn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Tym szkolnym klejem biurowym po prawej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Polepiłem trochę. Górę z dołem połączyłem i nakleiłem zimmerit na duże powierzchnie. Większych problemów nie było. Wygląda to teraz tak: Jeszcze troszeczkę wszystko ponaciągam (Klej to umożliwia. Wszystko jeszcze lekko pływa). Rano popatrzę na to innym okiem . Popracuję nad krawędziami i oblepię szczegóły tj. włazy itp. Tym szkolnym klejem biurowym po prawej? To bardzo doby klej. Taki amerykański Wikol. Klej Microscali to też jakaś odmiana Wikolu. Też śmierdzi polioctanem winylu. Dłużej schnie od Wikolu i jest bardziej lepki i ciągnący się. I to by było na tyle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Fajnie Ci to idzie. Nawet ten zimm ładnie wygląda, mam nadzieję tylko ,że na jarzmie km-u z masy już zrobisz bo ten blaszkowy na wypukłościach wygląda "średnio". Ja i tak malunków doczekać się nie mogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam! mam nadzieję tylko ,że na jarzmie km-u z masy już zrobisz Nie zrobię, bo tam nie było zimmeritu. Tutaj to ładnie widać... http://en.valka.cz/files/wirbelwind_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Fajnie - może jakieś "popsucie" tego zimmeritu da więcej pojazdowi? Hmm? Myślałeś nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Polepiłem trochę. Praktycznie skończyłem zimmerit. Zostały mi tylko końcówki błotników... Popracowałem nad działkami. Najpierw czarny matowy podkład z Lifecolor. A potem wszystko zapaćkałem Humbrolem metal cote. Wstępnie przetarłem. Poczekam kilka dni i wypoleruję wtedy na błysk. Jednak wymiękłem i jeszcze wczoraj kupiłem Firule. Po prostu, model coraz bardziej mi się podoba..... Ps. A tutaj link jak kiedyś z metalowym zimmeritem sobie poradziłem. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=26217 I to by było na tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Swietna sprawa z tym klejem do zimmerytu, nie wiedzialem ze cos takiego jest, i zawsze sie meczylem z super glue, masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Po dwóch tygodniach wreszcie coś podłubałem (praca, praca, praca......). Zasadniczo nudno. Skończyłem zimmerit. Podoklejałem błotniki itp... Pokleiłem wózki i rolki podtrzymujące. Kółka siedzą na Patafixsie. Zaatakowałem go od tylca. Poklejony wydech itp.... Poprawiłem zasobniki na zapasowe lufy 20mm. Miały dziury od dołu. Zakleiłem. To samo zrobiłem z dziurami nad kołami... Po przeglądzie aberowskiego złomu, okazało się że niewiele mam, więc dokonałem niezbędnego zakupu..... Teraz wygląda to tak: Pozostało doklejenie kilku elementów i biorę się za fototrawionki. Klamry, zapinki, gaśnice, siekiery, mocowania, czyli jednym słowem : obrzydliwość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam! Modelarz ze mnie sobotni niedzielny. Coś tam polepiłem.Osłona wizjera kierowcy, notek, itp; Poklejone pojemniki na lufy i pierwsze sprzęty saperskie waloryzowane Aberem (obrzydliwość!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Zachęcony tym co zrobił Kolega math z Friulami do swojej Pantery A, postanowiłem również ja poeksperymentować z legendarną już mieszanką Domestosa i octu. Zawsze Friule malowałem odcieniami brązu, co powodowało różne komplikacje. Niedomalowania, sklejanie się ogniwek, złażenie farby itp. Po szybkiej konsultacji z Kolegą math na pw, zainicjowałem serię eksperymentów. Użyłem mieszaniny Domestosa o tradycyjnym smaku (Pine Fresh) i 10% octu spirytusowego, mieszając mniej więcej pół na pół, z lekką przewagą octu. Mikstura śmierdzi sakramencko. Wali jak z wychodka na dworcu kolejowym, dlatego polecam robić to na balkonie albo w dobrze wietrzonym pomieszczeniu. Wrzuciłem w to zalegające mi ogniwka do Shermana. Po około 24 godzinach, efekt był raczej mierny. Coś tam się zaczerniło, ale bardzo nierówno, mizernie. Zastanawiałem się dlaczego? No i chyba wiem! Gąski Friula odlewane są ze stopu niskotopliwego typu TBC lub TOC, w silikonowych formach, metodą odśrodkową. Formy przed odlewem, są impregnowane, co zabezpiecza je przed przegrzaniem a co za tym idzie przed zniszczeniem. Ogniwka są pokryte tym impregnatem, chociaż tego nie widać. Trzeba było je odtłuścić. W tym celu wygotowałem je w occie, na wolnym ogniu. Po tym zabiegu przestały się błyszczeć. Zrobiły się matowe, tak jakby były lekko wytrawione.. Zrobiłem ponownie miksturę, tym razem 1/3 Domestos, 2/3 ocet. Efekt był natychmiastowy. Po około pięciu minutach wszystko pokryło się trwałym, czarnym nalotem i wygląda to tak: Po godzinie wszystko zrobiło się jeszcze ciemniejsze i pokryło się jakimś glutem. Zostawiam to na całą noc i jutro zobaczę jaki będzie efekt końcowy. I tyle.... Ps. Gąski Friula do Shermana to pomyłka. Wywalone pieniądze na śmietnik!. Nie polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 No to przerwę ten monolog... Ładnie, ładnie idzie. Brakuje mi jakiegoś zniszczenia zimmeritu. Kiedy malowanko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi