Erolek Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Rzutem na taśmę (jutro rano lecę na urlop) ukończony model. Inboxa ani warsztatu nie prowadziłem - w tym celu odsyłam do wątku konkursowego Marti_neza. Nie chciałem dublować, tym bardziej, że ja nie wykorzystywałem żadnych blach - model prosto z pudła (robiony na prezent urodzinowy, więc miałem deadline przed oczami). Model jak na moje możliwości zmontowany w tempie super-ekspres (około 2 tygodni). Kilka rzeczy to był mój "pierwszy raz". Pierwszy raz malowałem cały model metalizerem i pierwszy raz rzuciłem się na wykonanie wody. Nie wyszło do końca idealnie, ale może następnym razem będzie lepiej. Podglądając walkę, jaką stoczył Marti_nez z kalkami Academy - pokusiłem się o namalowanie wszystkich pasków. Z kalkomanii wykorzystałem tylko napisy i gwiazdy. Tak więc do rzeczy: Consolidated PBY-5 Catalina. Dywizjon US Navy VP-14, Hawaje 1941r. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Nie znam Cataliny w szczegółach (pomimo że widziałem ją na Góraszce '09) ale jak na mój gust to wyszło miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Bardzo fajny, wyszedł Ci super modelik. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Piękny model ci wyszedł, a tak z ciekawości to jakimi metalizerami malowałeś? i jak można to prosze o fotke przodu z gwiezdką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Dziękuję za miłę słowa. Malowany Alcladem "Polished Aluminium". Jako podkład "Chaos Black" z palety Citadel i na to bezbarwny błyszczący Tamiya X-22. Zdjęcie gwiazdy najwcześniej za tydzień, bo aparat już spakowany w czeluściach bagażu. Po trzykrotnym potraktowaniu zestawem Set/Sol udało się jako tako kalkę ułożyć, ale miałem wrażenie, że drukowane są na folii do laminowania. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam Twoja Catalinka wygląda dość dobrze. Metalizer pięknie się błyszczy. Podstawka też niczego sobie. Okopcenia również robią dobre wrażenie. To co natomiast pasuje nieco cały efekt to: 1. Nie dość dobrze zaszpachlowane i wykończony skrawek łączenia połówek kadłuba przed wieżyczką przedniego strzelca; 2. Kalkomanie nie weszły w nity i linie podziału. Tutaj jesteś rozgrzeszony, bo te kalki są w starej Academy iście okropnym ustrojstwem 3.Biała rama podstawki niezbyt mi się widzi. Jak na pierwszy raz z metalizerem (i to Alcladem) to wyszło to wszystko całkiem do rzeczy. Mam nadzieję, że wkrótce pokusisz się o kolejne żelaźniaki Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Fachowa robota: pięknie wykonany model samolotu i stylowa podstawka. Choć aluminium jest chyba aż za bardzo błyszczące. Nity też odcinają się bardzo agresywnie. Efektownie, ale niezbyt realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Modelik ładny ale nie widze sensu wstawiania galerii ponieważ wszystkie galerie i warsztaty po zakończeniu wszystkich formalności związanych z konkursem zostaną przeniesione do odpowiednich działów naszego forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Jak dla mnie rewelacja. Świetny pomysl na podstawke i swietna realizacja tegoż pomysłu. Sam modelik elegancki. Kurcze modele malowane metalizerami Alcada wygladaja zawsze bardzo dobrze. Mówi się jednak, że trzeba umieć nimi malować. Cena tych farbek jest jak dla mnie porażająca. A myślałeś może, żeby zamiast polished aluminium użyć jakiegoś zwykłego aluminium. Jestem przekonany, że oryginał się tak nie błyszczał jednak (chociaż taki połysk wygląda efektownie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Kolejne cacko w stachanowskim tempie. Zwolniłeś się z pracy i kleisz zawodowo, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Ja mam w wersji BlackCat Czeka w szafie na blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Opisz jak zrobiłeś wode i czym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Eh piękny ale kalki wiem jakie robi academy do Dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 24 Kwietnia 2010 Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 25 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2010 Modelik ładny ale nie widze sensu wstawiania galerii ponieważ wszystkie galerie i warsztaty po zakończeniu wszystkich formalności związanych z konkursem zostaną przeniesione do odpowiednich działów naszego forum.Pozdrawiam Zwroc, prosze uwage, ze nie jest to ten sam model co w galreii konkursowej. W dodatku zrobiony przez kogos zupelnie innego. Nie wystawialem go w konkursie, co gorsza zaczalem go robic po zakonczeniu konkursu. Wiem, ze model sie blyszczy, ale na stanie mialem tylko "polished aluminium", "steel" i "dull aluminium". Dull bylo moim zdaniem zbyt matowe, a czas mnie troche gonil, wiec zdecydowalem sie na polerowany. Woda to taki amerykancki specyfik "woda w plynie" - jak wroce do domu, to cykne fotke. Kolor wody, to mieczy wylanymi warstwami prysnalem lekko aerografem przezroczysta farbka Tamiyi zmieszany "clear blue" i "clear green". Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi