GIUSEPPE Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Spory i całkiem fajny kawał plastiku. Podoba mi się ta maszyna, ale mam za małe mieszkanie żeby ją zrobić. Będę często zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Ja na swoim B-2 wymalowałem te wszystkie paski, bo miałem z kalkomanią identyczne problemy. Masa roboty, ale da się. ty masz łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Przypomnienie jak to wyglądało. Znalazła sie chwila wolnego czasu, więc zabrałem się do roboty. Zrobiłem tak jak sugerowaliście czyli, zdarłem kalki z modelu, zamaskowałem cały kadłub i skrzydła. Wyciąłem wzory malowania. Całość trysnąłem Dark Gull Gray (mat). Teraz się nie będzie srebrzyło. Nie powiem że było łatwo. Spędziłem nad tym cały dzień od godziny 8.00 do godziny 19.00. Ale już to jest za mną. Jutro ściągnę maskowanie, to zobaczymy jak to wyszło. No i dalsze nakładanie kalek. Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku, by ten nowy rok był lepszy niż stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Ciekawy model. Spędziłem nad tym cały dzień od godziny 8.00 do godziny 19.00. Oj chyba kłamczuszek nam się znalazł. Od ostatniej aktualizacji miną rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 jawkers, a nie zapomnij pochwalić się efektem malowania. wzory to ploter, czy sam wycinałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Jestem posiadaczem tego modelu i dwóch innych amerykańskich bombowców(B1B, B2) w tej skali, muszę powiedzieć że poszedłeś na łatwiznę z tym malowaniem. A tak z ciekawości ile poszło na niego farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Grudnia 2012 jawkers, a nie zapomnij pochwalić się efektem malowania. wzory to ploter, czy sam wycinałeś? Jak tylko zdejmę maskowanie, zaraz wam pokarzę jak wyszło. Wycinałem skalpelem. muszę powiedzieć że poszedłeś na łatwiznę z tym malowaniem.A tak z ciekawości ile poszło na niego farby. Wiesz nie pamietam dlaczego wybrałem to malowanie, ale wydaje mi się, że chciałem wypróbować jak mi wyjdzie preshading. Przyznam się, że nie wiedziałem jak malować samolot kilkoma kolorami w sposób by był on czyli "preshading" widoczny (brak doświadczenia), a nie chciałem nic zepsuć. Dlatego chyba właśnie tak postąpiłem. A co do ilości farby, to tak oszczędnie poszły mi dwa słoiczki MM. W drugim zostało mniej niż połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Stycznia 2013 Witam. Ściągnałem maskowanie a z pod niego pokazały się moje wczorajsze wypociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 No, bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2013 Witam. Wczoraj zabrałem sie za oklejanie jednej strony modelu. Nałozyłem połysk, użyłem płynów "SET i SOL" i kalki letko sie srebrzą. Wydaje mi się że to chyba wina kalek, ponieważ model kupiłem w 2008 lub 2009 roku. Jak popatrzę na kalki które są jeszcze na papierze, widać, że miejscami odchodzą od papieru. Po nałożeniu na model przecierałem je patyczkami , w celu usuniecia z pod nich pecherzy powietrza. Jedna kalka po chwili poprostu się zaczęła odklejać, to potraktowałem ją płynem "SET" co zmniejszyło odklejająca się powierzchnie. Boczne kalki nie wyglądają tak źle, jak te kalki nałożone na skrzydła samolotu, bo tamte to poprostu odchodziły w całości. Przyznam się że na ciężarówkach łatwiej się kładzie kalki i ich nie widać, niż na samolotach, gdzie powierzchnie sa wklęsłe, lub wypukłe. Co się będę rozpisywał , daję zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Nietrzymające się kalki nakładaj na sidolux. Podobno daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2013 Nietrzymające się kalki nakładaj na sidolux. Podobno daje radę Dzieki Moses za radę, spróbuję wypróbobować tą metodę. W sumie to możliwe, ponieważ sidolux jak wyschnie na palcach dłoni to się klei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Wyczytałem, że niektórzy też kładą takie kalki na rozcieńczony wodą 1:1 klej PVA (ten biały do papieru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Maja 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2013 Witam. W majowy weekend wróciłem do prac nad B-52. Pomalowałem koła. Jak to zwykle bywa muszę je poprawić ponieważ nie wyszło mi to zbyt równo. Pociski pomalowałem w kolorze MM"Aircraft Gray" i nałożyłem na nie kalki. W kolorze "Aluminium" pomalowałem łopatki silnika. Tylne działko kolorem "Metal Gun" Jutro kolejne prace, i kilka nowych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Wielkością imponuje. Łopatki raczej powinny być koloru stalowego (Gun Metal) http://www.airliners.net/photo/USA---Air/Boeing-B-52H-Stratofortress/1801091/&sid=66c9e9b0aaa8b32cccd09165800f63ac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Świetnie się tą relacje ogląda. Chyba każdy modelarz gdzieś w środku marzy o takim kolosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Maja 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2013 Łopatki raczej powinny być koloru stalowego (Gun Metal) Producent modelu w instrukcji podaje kolor "Aluminium". Więc w takim kolorze pomalowałem. Ale zgadzam się z tobą, że na zdjęciach jakie posiadam i w linku który ty pokazałeś różnią się kolorem. Chyba każdy modelarz gdzieś w środku marzy o takim kolosie. Tak, tylko nie mam go zabardzo gdzie ustawić, przez co zostanie postawiony na szafie i będzie zbierał kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Kurcze blaszka i pietruszka, a do tego jeszcze gruszka. Ja myślałem, że mój B-17G co czeka na złożenie jest duży...model gigant po prostu i naprawdę doceniam fakt włożenia ogromnej ilości pracy. Oklaski z mojej strony na stojąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Maja 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2013 Witam. Model już jest coraz bliżej ukończenia. Dzisiaj trysnąłem go półmatem i sciągnąłem maskowanie szyb, wreszcie wygląda jak samolot. Poprawiłem koła i przykleiłem klapy. Z lewej strony zamocowałem też pociski. Przykleiłem golenie z kołami pod skrzydłami. Tak się prezentuje. Od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Kawał samolotu ...i pomyśleć że to w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 4 Maja 2013 Share Napisano 4 Maja 2013 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Maja 2013 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2013 Witam. Stało się. Po 3 latach i 3 dniach B-52 doczekał sie galerii. Dziekuję wszystkim którzy pomagali mi podczas budowy tego modelu, oraz wszystkim którzy zaglądali do relacji prowadzonej przeze mnie. Zapraszam do galerii Galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi