Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Lutego 2011 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2011 Udało mi się też wytoczyć pierścienie uszczelniające na przejścia pokładowe masztów O nie...... to nie na moje nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Tym razem pod nóż poszły ławy wantowe. Musiałem je obciąć aby dopasować do moich jufersów. Teraz muszę jeszcze dorobić listwy zamykające ławy, ale na razie wygląda to tak : ława bezana ława grota ława foka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Taaaa..., a na wystawie ludzie przejdą, popatrzą i nawet się nie zastanowią, jakiego garba i ślepoty można sobie przy naszym hobby wyhodować. Szczęki szukam na podłodze. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Lutego 2011 Autor Share Napisano 28 Lutego 2011 Listwy na lewej burcie już spasowane. Kombinowałem z różnymi materiałami, ale najbardziej mi przypadł do gustu fornir bukowy i z niego też wyciąłem cienkie paseczki. A ponieważ nie mogłem ich przytrzymać, a kiedyś je mocowano za pomocą śrub , toteż przewierciłem listwy z ławami i przypiąłem je gwoździkami (śr. 0,7mm). Zrobiłem zdjęcia jeszcze przed sklejeniem, obcięciem i zabejcowaniem. Teraz czeka mnie prawa burta, ale już widać pierwsze efekty. Zarysy przebiegu want pokazuje żółta nitka. Listwy pobejcuję na ciemny brąz. a gwoździe będą miały czarne łby ( o ile się wszystko uda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Szczęki szukam na podłodze. Ja moją już dawno zgubiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 2 Marca 2011 Autor Share Napisano 2 Marca 2011 Podwięzie wantowe już gotowe, a zamknięcia arkebuz dostały też swoje fały. A oto efekty prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 Okazało się że muszę mieć bloki wiolinowe, czyli coś takiego Zacząłem więc kombinować. Skleiłem jeden blok wiolinowy z dwóch zwykłych 2mm i 3mm (kupionych). To ten mały błyszczący od kleju na zdjęciu. Jednak doszedłem do wniosku, że spróbuję zrobić je z kawałka okrągłej listwy dębowej o średnicy 8mm. Na razie wyciąłem z beleczki kształt . Teraz muszę ją pociąć i powiercić. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Ja mam głupie pytanie.. Czy coś w tym modelu pozostanie oryginalnego z pudełka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Ja mam głupie pytanie.. Czy coś w tym modelu pozostanie oryginalnego z pudełka.. Na głupie pytanie głupia odpowiedź Tak zostanie !! Oryginalne pudełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Marca 2011 Autor Share Napisano 5 Marca 2011 został przecież kadłub ?!?!! A cha - zostało jeszcze parę rzeczy : talrepy , które już mam zrobione bo z pudła są ??widać na zdjęciu, podwięzi ław wantowych , chyba są do d... , no i kotwice - chyba nie pasują do całości. No ale reszta jest z pudła i też do d... Ale macie rację - zostanie oryginalne pudło. Ale zobaczcie jaka była ładna replika i jak tu ją poniżać ? Wracając do warsztatu to tak wyszły mi bloki wiolinowe (usprawiedliwienie - ich w pudle nie ma ) W końcu zrobienie coś samemu to największa modelarska przyjemność . A więc do roboty . Zostało olinowanie czyli to co pojąki lubią najbardziej . Może się jeszcze jakaś muszka złapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 No i się zaczęło wiązanie. Na pierwszy ogień poszły talrepy sztagów , ale żeby mi się przypadkiem nie nudziło wiązania talrepów do masztów zrobiłem wiązane, czyli pierścienie lin są wyplecione. A wygląda to tak bezansztag grotszatag foksztag a tak to wygląda na masztach Ciągną dalej dłubaninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Dziś zrobiłem talie główne grot- i fok- masztu, bezan ich nie posiada. Na pierwszym zdjęciu detale tych talii, a na następnych już po założeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Nabawiłem się kompleksów... Nie żebym narzekał a jeśli już to tylko na siebie.... Zbieram siły na powrót w modelarskie kręgi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 A ja zasuwam dalej. Założyłem wanty na bezanmaszt co pozwoliło mi naciągnąć bezansztag, ale o tym na zdjęciach. Na wantach nie ma jeszcze wyblinek , na nie przyjdzie czas później Sorry za te zdjęcie ,ale nie mogę zrobić wyraźniejszego zbliżenia ale ucho i myszka zrobione jak trzeba i sztag pogrubiony na pętli I to tyle na dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Marca 2011 Autor Share Napisano 12 Marca 2011 Założone na razie gołe wanty na grotmaszcie Przygotowany grotsztag do założenia. To zgrubienie na sztagu na którym oprze się pętla liny to właśnie myszka. Nie wyszła mi za dobrze ale jest, trudno i tak zostanie. Nie będzie jej potem prawie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 przy tych wszystkich węzłach i węzełkach dostaję oczopląsu ale zaglądam z niezmiernym zainteresowaniem i jestem pełen podziwu dla Twojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Dziękuję za pochwałę . Grot sztag na miejscu. Gotowy do założenia wyglądał tak : Tak wygląda już założony Pozostał fok maszt , jego wanty , no i sztag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Wanty fok masztu już na miejscu. Fok sztag naciągnięty. Powoli zbliżam się do następnego "piętra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 Trzeba przyznać, że praca na przepiękne 110% ;) Ale tak już jest jak ma się zamiłowanie do tego co się lubi i robi, a dodatkowo serce wkłada; ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Dzięki ! Przeniosłem sie na wyższe "piętro" i założyłem jufersy na marsach grot- i fok- masztów. Zacząłem wiązać tez podwantki (tzw. petingi) - to te linki co zwisają na razie luźno na grotmarsie. Grotmars Fokmars a o to podwantki w robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Ostatnio wyplotłem podwantki grotmaszt, lewa burta fokmaszt, lewa burta grotmaszt, prawa burta Pora na stawianie stęg. No to do roboty. Chyba się podoba bo nie widzę żadnych komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Bo wszyscy zaliczyli szczękospad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Ciężko cokolwiek napisać gdy człowiek traci kontakt z klawiaturą i całą rzeczywistością pod wpływem oglądania sztuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Aleście mi nalali miodu na serduszko !!! dziękuję Stęgi już stoją . Talia na fokstendze też gotowa. Musiałem założyć dodatkowo knagi w gnieździe i na otoku gniazda fokmarsa ucho do haka talii Bocianie gniazdo fokmarsa niestety wyszło zamazane, chyba zbyt duże przybliżenie dla mojego aparatu, ale cos widać , a więc pokazuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 No i stenwanty założone Fokstenwanty Grotstenwanty Obydwie stengi Stan okręciku na dzień dzisiejszy Ostatnio odkupiłem od jednego z kolegów forumowiczów model Mayflowera - drewniany. Na razie idzie do poczekalni ale przyjdzie i czas na niego. Jest tam trochę części plastikowych , ale już wiem że zamienię je na drewniane. Wstyd by było do drewnianego kadłuba dawać np. plastikowe gretingi czy furty działowe (fe,fe,fe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi