ryszardb Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Tym razem uzupełniłem sztagi : forstensztag ( Pierwszy na bukszprycie ) i grotstensztag ( Górny między fokmasztem a grotmasztem ) Zamocowanie forstensztagu i forsztagu Talia grotstensztagu Teraz czeka mnie dłuższa dłubanina - czyli wiązanie wyblinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 Tak mi teraz przyszło na myśl, czy nie powinieneś zmienić nici na nylonowe? Bo te Twoje takie kosmate są? Zwłaszcza na białych to widać. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Na dużych zbliżeniach widać włoski , w rzeczywistości są mało widoczne. Wszystkie linki mam nawoskowane i przeciągnięte nad świeczką. W niektórych przypadkach jak to nie pomaga nasączam je Vikolem i nitki siadają. Chciałem robić je z nylonu, ale mam jeden problem słabo mi się wiążą i trzeba je zabezpieczać superglutem, a tak mogę je nawet zostawić tylko zawiązane i jak przyjdzie potrzeba zmienić naciąg, lub wymienić. I jeszcze jedno w niciach stylonowych nie ma takiego wyboru grubości i kolorów. Bawełnę można zafarbować w herbacie , a spróbuj to zrobić ze stylonem. Te linki w taliach po skończeniu wiązania zaprawię Vikolem i wąsiki powinny zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 Teraz czeka mnie dłuższa dłubanina - czyli wiązanie wyblinek Powodzenia !!! Ja właśnie wiążę do Pourqoi i Occidenta co sprawia że już totalnie bzikuje. Chyba jednak użyję tych magicznych ramek do nawijania, pokleję to i jakoś zasymuluje węzły... yhhh piękna robota Pozdrawiam przechodzący modelarską depresję Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Piter nie łam się - jak to kiedyś się mówiło " Piłsudzki był z gipsu i się nie łamał a TY ?" Marcin M - wymieniłem już talię na forsztagu , nitki nie chciały mi się schować więc nożyczki poszły w ruch i tak wygląda po wymianie Piter , ja już poczyniłem pierwsze kroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 trochę dalej niż dwa lata temu: Jestem amatorem i robiłem to tylko dla przyjemności.Oglądając Wasze prace to jeszcze jestem "cienki Bolek". a dziś....... Patrząc na Twój model mam straszny ból serca że nie mam możliwości wzięcia urlopu (tak ze trzy lata....) mam dwie łajby do wykończenia i jedną w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 trochę dalej niż dwa lata temu:Jestem amatorem i robiłem to tylko dla przyjemności.Oglądając Wasze prace to jeszcze jestem "cienki Bolek". a dziś....... Patrząc na Twój model mam straszny ból serca że nie mam możliwości wzięcia urlopu (tak ze trzy lata....) mam dwie łajby do wykończenia i jedną w pudełku. Dzięki za przypomnienie. Czyli z tego widać że się staram i idę do przodu. Jakis postęp jest , a to za zasługą poniższego forum. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Ech, tęsknota za ukochanym hobby za serce ściska, jak patrzę na twoje poczynania Trzeba będzie odkurzyć Victory i wziąć się w końcu do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 A mnie się wydawało że już nikt tego nie czyta . Bierzcie się za modele może i ja zacznę Was podglądać. Pełno tu tego "żelastwa" a pięknych rwących "koni" brak. Do lin Panowie i wciągać żagle na reje. Żelastwo jak się przetopi będzie czym do sklepiku po części i farbki pojechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Pełno tu tego "żelastwa" a pięknych rwących "koni" brak Tyz prowda No nic, trza się ruszyć skoro zew taki silny a i słowa zachęty mocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Na razie sklejam ze swoimi synami ich pierwsze modele więc wciąż stoję. Ale już niedługo jak sobie poplątam liny to .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Ja mam tylko pytanie odnośnie rozcieńczonego wikolu. W jakich proporcjach mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Ok szklanka wody na łyżeczkę Wikolu. Wystarczy to aby związać włoski do nici a nić będzie jeszcze w miarę elastyczna że da się wiązać. Jak dasz za dużo Wikolu nić zrobi się sztywna i nie da się wiązać. Proporcje szybko złapiesz sam, jak za sztywno lej wodę . Tylko kupuj dobry Wikol , aby po wyschnięciu był przezroczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 A ja tak z ciekawości - jak tam wyblinki? Ja zakończyłem na 868 węzłach i w chwili obecnej widzę już w znacznie większej ilości wymiarów niż 3:) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Zostały mi wanty na stengach na prawej burcie. Jak skończę (chyba dziś) załączę fotkę. Sznurki już mi się same w oczach wiążą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Skończyłem wiązanie wyblinek, Jestem troszkę gorszy bo zawiązałem tylko 829 supełków chyba że jeszcze dodam na brzegach wiązane półsztykiem końcówki . Tak to wygląda w chwili obecnej na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Nic dodać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Dokładnie, nie trzeba nic mowić (to po co się odzywam? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Szacun ja u siebie związałem zaledwie 30 linek i mam już dosyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Ja brnę dalej. Zrobiłem dziś taklę do podnoszenia ciężarów . Mam tylko jeden problem nie znam nazwy polskiej . Po angielsku nazywa się to - garnet takla - w słowniku tłumaczą to jako " podwójna gejtawa " ale to chyba nie jest właściwe określenie ??? Wygląda to tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Tym razem na warsztat poszły baksztagi. Długo szukałem sposobu ich prowadzenia, w końcu najbardziej mi spasowało zdjęcie z f-my Model Shipways I to by było na tyle i dalej do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Coś pięknego! Przyglądam się Twojemu warsztatowi już jakiś czas i nie moge wyjść z podziwu dla kunsztu Twej pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2011 No to znów coś dołożę ( ale ja cały czas się jeszcze uczę ). Teraz założyłem bezan reję z pełnym uzbrojeniem. Na początek pogrzebałem w rupieciach wędkarskich i znalazłem malutkie koraliki do spławików wyczynowych . Pomajstrowałem i zrobiłem do nich klepki dzielące je., a wszystko po to aby zrobić gardę rei bezana. Na zdjęciu to widać Garda Tak to będzie wyglądać na bezan maszcie po którym ta garda ma się ślizgać Troszkę sznurków i parę bloczków, no i trzeba było jeszcze dorobić brakującą knagę na stendze bezan masztu. I już gotowe Tak wygląda garda już na maszcie z zamocowaną reią Talia bezan rei Mocowanie noku bezan rei Bezanhals ( w wersji uproszczonej ) Wygląd z lotu ptaka No i na razie tyle tego na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 10 Kwietnia 2011 Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Znalazca szczęki proszony o kontakt. Zgubiłem ją w tym wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Znalazca szczęki proszony o kontakt. Zgubiłem ją w tym wątku.. A mojej nie widziałeś? ryszardb, nie wiem nawet co poiedzieć.... Geniusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi