Nathan Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Coś mi się zdaje, że aby nabyć takie himalajskie umiejętności przy wykonywaniu modeli, trzeba pójść drogą wydeptaną wcześniej przez Pana Twardowskiego ;) Nieziemskie wykonanie! Chylę czoła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Dzięki !!!!!!!!! Ale żeście mi nasłodzili chyba trzeba będzie cukrownie pozamykać . Spekulanci stracą dochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Troszkę to trwało ale się udało. Zacząłem zbroić reje. Na początek powiązałem bloczki i uchwyty pert z prostokątnym oczkiem na dole aby perta mogła się swobodnie przesuwać pod ciężarem majtków sprzątających żagle A tak to wygląda po zamontowaniu na miejscu. Brak mi jeszcze niektórych bloczków na marsrejach i na bind rei. Zdjęcia zrobiłem na papierze milimetrowym aby oddało to wielkość szczególnie gard rei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Huraaaaaaaa!!!!!!! Pierwsza reja na maszcie !!!!! Najpierw jeden fał na lewej burcie Teraz obydwa fały zawiązane na grotrei grotmasztu teraz przywiązałem gardą reje do stengi grotmasztu Pozostało wybrać talię grotfału i reja na miejscu.(talia to ta biała na tle masztu). Tyle czasu a tak mało zrobione ! a jeszcze 4ry reje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Krótko mówiąc, nie wiem co powiedzieć pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scorpik Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Kopara Buch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Na osłodę - fokreja na miejscu . Wygląda nawet fotogenicznie A oto i stan na wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Ja może w takie szczegóły się nie pobawię szybko. Ale właśnie rozważam zdjęcie olinowania z syreny i próba zawieszenia nowego. Bo wstyd przy takim OKRĘCIE jak tu, swego bubla wystawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 fokreja na miejscu. Wygląda nawet fotogenicznie całość wygląda bardzo fotogenicznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 No i wszystkie reje wiszą na miejscu. Jeszcze nie są uwiązane do knag, teraz zacznie się zbrojenie w szoty buliny , gordingi itp. no trzeba chyba wziąć się za żagle. No i na zakończenie widok całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Szczeny opad..... Te wszystkie sznurki.... Piękne. Gratuluję Całość robi piorunujące wrażenie Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 1 Maja 2011 Share Napisano 1 Maja 2011 Ryszard tak z ciekawości zapytam. Ile bloczków w tej chwili zaplątałeś już na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 2 Maja 2011 Autor Share Napisano 2 Maja 2011 Ryszard tak z ciekawości zapytam. Ile bloczków w tej chwili zaplątałeś już na modelu? Dokładnie nie liczyłem , ale ok. 120 bez jufersów. Nie byłbym sobą abym czegoś nie wydłubał. Zrobiłem ,na razie na fokmaszcie podwieszenia foksztagu do bocianiego gniazda czyli marsa. Nie wiem jak po polsku nazywa się ta plątanina ? Może ktoś zna prawidłową nazwę ? No ale do tematu. Jak u Słodowego, wziąłem kawałeczek forniru mahoniowego. Nasączyłem go superem i wywierciłem dziureczki wiertełkiem fi 0.3 mm Zrobiłem dwie sztuki - dla fok- i grot sztagu ( ma to wyjść takie jak na podłożonym obrazku. Części zaznaczyłem na czerwono) W powiększeniu wygląda to tak ( dla porównanie wielkości z boku wystaje końcówka cienkopisa) Tak to się zaczęło A tak się skończyło cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Zaliczyłem kolejny opad szczeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Zaczynam przymierzać się do żagli. Narysowałem na papierze i wyciąłem, zgodnie z pomiarami na modelu Zakupiłem metr lnianego w miarę cienkiego płótna Teraz najgorsza dla mnie sprawa - nie potrafię szyć na maszynie !!!!!!!!! Muszę nadrobić stracony czas i się nauczyć Kupołem len bo podobał misię jego kolor i nie trzeba go będzie moczyć w herbacie. A więc do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Huraaaaa !!!!!!!!!!!! Umiem szyć na maszynie, a tak wypadly moje pierwsze w życiu ściegi Teraz zacząłem się pastwić nad materiałem i próbuję go poplamić , może się uda tak jak na tym zdjęciu repliki ? Na razie pierwsza próba wyszła tak Po lewej stronie polane herbatą i maźnięte bejcą. Po prawej tylko bejca , ale chyba za mocno. Jak Wy sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Po lewej lepsze. A odległości między ściegami trzymają skalę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Hm, na środku najlepiej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Po lewej lepsze. A odległości między ściegami trzymają skalę? Na moich żaglach odstęp między ściegami ma 8mm co w skali 1:150 da szerokość brytu 120 cm i to by mniej więcej się zgadzało. Zresztą tak też jest na plastikach. co do kolorów to bliżej jestem zdania Tornada , ale i ciemniejsze plamy gdzieniegdzie też spróbuję dołożyć. dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 ":oops: Pierwsze koty za płoty " udało mi się zrobić komplet grotżagli od dziobu od rufy jeszcze pozostaje obszycie żagli likliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Świetna robota.. Nieźle to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Komplet żagli uszyty Jak na pierwszy raz , to jestem zadowolony z wyniku. Grotżagiel jest już obszyty likliną . Obszycie zrobiłem ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Heh, moment mnie nie było, a tu się podziało jak złoto pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Następnym modelem powinien być zestaw firmy Smer. Załączają tylko maszty do kadłuba. A Ryszard resztę dorobi sam. Poweim szczerze że byłby to hit tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Następnym modelem powinien być zestaw firmy Smer. .... Powiem szczerze że byłby to hit tego forum. Podpucha duża , ale materiał do przemyślenia. Na razie następny planuję z drewna . Ale kto wie ??!! MUszęęę to zobaczyć, podaj gdzie tego szukać. parę dni tu nie byłem , ale to nie znaczy że prace zupełnie stoją. Obszyłem liklinami wszystkie żagle (strasznie powolna dłubanina). Na grotżaglu wydłubalem oczka do bulin, gordingów i nokgordingów - pokazane w powiększeniu. A oto i przezentacja ostatnich osiągnięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi