Kamil K. Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 Dziękuję bardzo. Dwa szybkie zdjęcia z warsztatu. Chyba teraz powinno być w miarę OK? I widok "ogólny": Tak jak mówiłem, to tylko propozycja "na sucho". Jeszcze jakieś poprawki wchodzą w grę, choć głęboka ingerencja w działo raczej jest już niemożliwa na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Wobec takiej chwalebnej determinacji może Ci być przydatna całkowita długość lufy (tu jest to wymiar od wylotu do tylnej ściany nasady z zamkiem). Niestety, już spotkałem przynajmniej trzy wersje, więc jest nieco niekomfortowo. Ale najbardziej wiarygodna (wg proporcji na autentycznych rysunkach) jest wartość ok. 3170 mm (41,6 x 76.2 mm). Fajnie, że nie przestraszyłeś się komplikacji, na co zresztą stawiałem. A przy okazji - wartoby coś zrobić z blachą nad jarzmem. Chyba (zdjęcia nie dają mi pewności) można zmniejszyć szerokość tak, aby tylko dało się ją oprzeć bokami na "odlewie". Jest na pewno za długa (po osi), bo już przy niepełnym wychyleniu lufy byłaby "zadzierana" - przyjmij tę długość jako 8 - 8,5 mm. No i trzecia rzecz - raczej nie było na niej żadnych wytłoczeń, tylko niewielkie zagięcia boków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Lutego 2012 Autor Share Napisano 17 Lutego 2012 Dzięki za miłe słowo, to motywujące. Sprawdziłem długość lufy - przyjmując te wymiary, to mieści się w nich niemal idealnie - oczywiście już po moich drobnych poprawkach, by ją skrócić. Blachę nad jarzmem poprawię - znów "oszukał" mnie wymiar z Militariów i plastikowej części z modelu AFV, oraz jej wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 "Cała przyjemność po mojej stronie" - mówiło się kieeeedyś. Wątek już trwa dłuższy czas i mogłem zauważyć, z jakim staraniem rzecz się odbywa. Bardzo lubię ten typ podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Witam. Chyba wygrzebałem się już z poprawiania i model jest prawie gotowy do malowania. Do zdjęć złożyłem go na sucho, nie mogłem się powstrzymać. . Tak więc po kolei: - Lufa zamarła w pozycji "1cm do tyłu". - Pospawałem sobie dach wieży, wentylator, i nowe elementy na bokach jarzma. - w/w elementy powstały na nowo z polisterynu. - pojawiła się lampa, podstawa pod nią i kable, oraz kilka innych mniejszych elementów. - skróciłem nieco blaszaną osłonę nad jarzmem. Na dniach psiknę kontrolnie jakimś podkładem i jak wyjdzie jakiś babol to zeszlifuję i poprawię. aż się boję, żeby nie wyszło jeszcze coś paskudnego do poprawienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Pięknie Panie, z niecierpliwością czekam co Ci wyjdzie po malowaniu. Jak jest tyle biżuterii, różnych kolorów plastiku i przeróbek, to aż szkoda malować... Lubię taki widok, bo widać nakład pracy włożony w całość. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Dla mnie bomba!!! Rewelacja!! Myślę że jak tylko uporam się z 7TP to przyjdzie pora na teciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Dzięki Panowie. Faktycznie, trochę szkoda malować - choć model tyle przeszedł szlifowań, klejeń, cięć, etc., że wcale tak pięknie bez farby nie wygląda. . Ale to i tak będzie nieco dziwne uczucie "wskoczyć na kolejny level" z modelem, które się strugało bite półtora roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Bardzo zachęcająco to wygląda. Jedziesz z malowaniem ,zobaczymy czy się ogrom pracy włożonej w waloryzację nie zgubi. 3mam kciuki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Cześć. Wreszcie mam wakacje i mogę w spokoju podłubać. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście zaniedbany T-34... w sumie już dawno miałem go malować, ale tuż przed zaliczył wywrotkę z biurka - nie wiem jak to się stało, że przy takim upadku straty były stosunkowo małe. Co więcej... przeglądałem sobie internet za kwitami na jakieś fajne malowanie do KW-1S, który to również nabyłem z myślą o wakacjach i przypadkiem trafiłem na to...: http://www.tankfront.ru/ussr/colums/moskovskiy_kolhoznik.html#!prettyPhoto Praktycznie cała historia Kołchoźnika wyjaśniła się. Już wiadomo kiedy, co jak i gdzie... Ale co więcej Przyjrzyjcie się temu zdjęciu: Czy nie wydaje się Wam, ze to ten sam czołg, który właśnie wykonuję, tylko sfotografowany już po rozszabrowaniu? Tu tez brakuje poręczy na wieży, jest zasobnik na mały zbiornik paliwa, napis wydaje się niemal identyczny, oraz kolorystycznie(jeśli można wnioskować po zdjęciach B&W....) jakoś tak mi pasuje. To by była niezła niespodzianka, gdyby ta teoria się sprawdziła. Ale wróćmy do rzeczy. Tak model wyglądał dzisiaj po północy: A tak po nałożeniu białego i w dziennym świetle... Teraz oczywiście dojdzie jeszcze trochę białych zacieków, rozmyć, itd... A że nie samymi modelami człowiek żyje to idę na grilla. A Wy oglądajcie, doradzajcie, komentujcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Z niecierpliwością czekałem na ciąg dalszy relacji . Muszę powiedzieć że odwaliłeś kawał wspaniałej roboty. Świetna modulacja i zimowe kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 kopara na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Dzięki chłopaki, ale to dopiero początek... wszystko przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Trochę się zastanawiałem czemu wieżę zrobiłeś białą a reszta tylko troszkę pomaziana. Ale patrząc na zdjęcie to tak to w sumie wygląda. Napis mam nadzieję będziesz robić od ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Bardzo częsta przypadłość u Sowietów gdzi emontowali z dwóch czołgów jeden tak było prawdopodobnie z tym na zdjęciu.wieża czołgu z uszkodzonym podwoziem poszła do podwozia bez wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Przy przypominam tylko o białym też na tylnej płycie kadłuba. Martwi mnie też popękana faktura tego kamuflażu na wieży (chyba położyłeś zbyt grubą warstwę lakieru do włosów), ale chętnie zobaczę już skończonego tego Kołchoźnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Na tylnej płycie ten biały kamuflaż(choć bardziej przypomina to jakiś syf niż biel ) zrobię w formie zacieków, ale nie będzie go zbyt dużo. A na wieży nic nie spękało, tylko faktura odlewu tak dziwnie wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Zieleń wyszła fajnie ale popękana biel na wieży już mi się mniej podoba, gdybyś trochę ją zdarł by było o wiele lepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Zieleń wyszła fajnie ale popękana biel na wieży już mi się mniej podoba, gdybyś trochę ją zdarł by było o wiele lepie I znowu same fotki oglądasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Zieleń wyszła fajnie ale popękana biel na wieży już mi się mniej podoba, gdybyś trochę ją zdarł by było o wiele lepie I znowu same fotki oglądasz. ło bosz, setny raz tego samego nie będę pisał. Zimowy kamuflaż uważam za skończony. pobawiłem się farbami olejnymi, porobiłem zacieki i przebarwienia akrylami Pactry i Tamki. Potem zrobiłem napis - nie wyszedł idealnie tak samo krzywy i koślawy jak na zdjęciu, może jest ciut za duży/mały, ale już chyba zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Zajebiście mi się podba, sorki ale innych słów nie znajduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 fajne fajne jedyne co mi się nie podoba to przedni prawy błotnik wygląda jakby go rekin odgryzł ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 To najwyraźniej walczył z rekinem - spójrz na foto oryginału... Ja nic nowego z nim nie wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 A napisy na burcie też będą jak na ostatnim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi