Grzes Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Wrzucam fotki warte uwagi, bo idealnie pokazują malowanie góry i dołu akrobacyjnych Iskier: Edytowane 14 Listopada 2022 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 28.07.2022 o 14:12, Jacko napisał: 27 lipca 2022 roku odbył się ostatni lot TS-11 Iskra w naszych Siłach Powietrznych. Poleciały: BCI 1 (3H 2011), BCI 3 (3H 2009) i BCI 10 (3H 2013). Jako ostatnia wyląowała BCI 3... Czy ktoś zna nazwiska pilotów z ostatniego lotu tych Iskier? Warto by gdzieś odnotować. No i kolejny raz to samo pytanie: czy ktoś wie czy będzie kontynuacja monografii z wydawnictwa Aeromax? Pierwsza i jak dotąd jedyna) część ukazała się chyba w 2001r. i niestety nie dokończyła pełnej historii Królowej polskiego nieba. Edytowane 20 Października 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 2 minuty temu, jmx62 napisał: czy będzie kontynuacja monografii z wydawnictwa Aeromax? Zapytam, bo mam kontakt z jednym z autorów. Nie liczyłbym jednak na to... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Skleił bym sobie taką BCI, na bazie AH, ale za chiny ludowe nie dam rady wymalować tych szparunków. No way... prędzej osiwieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, myszaty napisał: nie dam rady wymalować tych szparunków Ja robiłem z pasków kalkomanii Edytowane 17 Listopada 2022 przez Grzes 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Godzinę temu, Grzes napisał: Ja robiłem z pasków kalkomanii Dołuj dalej, dobrze Ci idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 13 minut temu, myszaty napisał: Dołuj dalej, dobrze Ci idzie... Powiększyłem zatem poprzednie zdjęcie i dorzucam jeszcze takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 A te paski wycinałeś z większego pola czerwieni, czy miałeś takie pasujące szerokością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Hej, intryguje mnie jedno zagadnienie, a mianowicie - TS-11 z dodatkowymi podwieszanymi zbiornikami paliwa. Czy to był tylko jakiś koncept, czy jednak rozwiązanie stosowano? Edytowane 27 Listopada 2022 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 A o co chodzi z tymi podwiesami? Było coś takiego? Jakoś mi umknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) No właśnie jedyny punkt zaczepienia to model MasterCrafta, no ale jego projektanci musieli przecież na czymś się wzorować, a przyznam, że z tymi zbiornikami iskierka wygląda kozacko PS No chyba, że to były zasobniki z działkami o tym nie pomyślałem Edytowane 27 Listopada 2022 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) To nie zbiorniki paliwa. To tylko zasobnik Zeus-1. W instrukcji MC nie wiem skąd wytrzasnęli kaliber 14. Wrzucam fragment monografii Iskry z Aeromaxa(tylko dla potrzeb dyskusji na forum. Znaleziony w przepastnych zasobach internetu). Edytowane 27 Listopada 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Cywilna (SP-YYI) Iskra w indyjskim malowaniu. Wie ktoś coś więcej? https://www.airfighters.com/photo/270159/L/Private-Bialo-Czerwone-Skrzydla/PZL-Mielec-TS-11bis-D-Iskra/SP-YYI/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Tydzień temu w Mielcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 1 godzinę temu, Wymysl napisał: Tydzień temu w Mielcu No, pięknie! Może zaprezentują ją w Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2023 Share Napisano 11 Października 2023 Skrzydlata Polska 14/1976 pokazała Hala montażu końcowego PZL TS-11 Iskra Gotowy samolot PZL TS-11 ”Iskra” wytaczany z hali montażowej. Zwróćcie też uwagę jaki samolot powstaje w tle z prawej strony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Października 2023 Share Napisano 20 Października 2023 (edytowane) PZL M15 (Belphegor) czy gały mnie mamio? Edytowane 20 Października 2023 przez Gerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Października 2023 Share Napisano 20 Października 2023 2 godziny temu, Gerd napisał: PZL M15 (Belphegor) Wygrywa Pan zegarek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia Iskra na sprzedaż w USA. Wycinek z gazety Classic Auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia "oryginalne wojskowe malowanie" - ta, na pewno. Polak płakał jak sprzedawał... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia W dniu 20.10.2023 o 20:43, Gerd napisał: PZL M15 (Belphegor) Pierwszy odrzutowy rolniczy na świecie. Tak go reklamowali. * Pierwszy u nas czyta się jedyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 2 godziny temu, Grzes napisał: "oryginalne wojskowe malowanie" - ta, na pewno. Polak płakał jak sprzedawał... Po prostu słowa użyto w jego drugim, albo trzecim znaczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Stycznia Share Napisano 19 Stycznia 5 minut temu, Wymysl napisał: Po prostu słowa użyto w jego drugim, albo trzecim znaczeniu Dokładnie tak jest jak napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Dziś rocznica pierwszego lotu Iskry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 49 minut temu, Wymysl napisał: Dziś rocznica pierwszego lotu Iskry. Ano zgadza się, 05 luty 1960. Nieuzbrojony prototyp, jeszcze z silnikiem Viper 8: A oblatał ją oczywiście inż. Andrzej Abłamowicz: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi