temir 2 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Witam! Tym razem kolejną ofiarą zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" będzie tytułowy samochód ciężarowy Star 266 w wersji z nieosłoniętą skrzynią ładunkową. Model to żywiczny zestaw firmy "Tololoko". W jego skład wchodzi z 30 części z żywicy oraz 10 elementów fototrawionych. W stosunku do prezentowanego tu prototypu modelu: viewtopic.php?t=25425 - wpowadziłem kilka kosmetycznych zmian polegających na dopracowaniu niektórych detali. A oto jak przedstawia się zestaw: ... kilka fotek detali w zbliżeniu: Kabina i jej wnętrze: ...rama: ...i drobnica: Części modelu zostały tak pomyślane aby złożenie go nie sprawiło trudności nawet mało zaawansowanemu modelarzowi. Zabawę rozpcząłem od zmontowania podwozia: Następnie wziąłem się za szoferkę: ...pakę: ...fototrawiona klatka na kanistry i stojak z kołem zapasowym: I to tyle co udało mi się dziś zrobić. Następy krok to pokrycie modelu surfejserem Gunze 1000 - wtedy szczególy powinny być bardziej widoczne (żywica ze swym kolorem jest jak dla mnie wyjątkowo mało "fotogeniczna" ). Pozdrawiam! P.S. W trakcie prac nad modelem bardzo przydatna a miejscami wręcz bezcenna okazała się dokumentacja fotograficzna zamieszczona na tutejszym forum: viewtopic.php?t=765. Dla wszystkich autorów fotek i wyrazy szacunku za kawał solinej roboty Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Czekam na ten model z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Zaskakuje mnie rama podwozia. Ile tam jest wlewek ? Zadko sie spotyka tyle odstajacych elementow odlanych razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Temir... już myślałem, że Cię zasypało na dobre w tych Twoich górach... Dobrze widzieć Cię znowu na forum Rozumiem, że jako autor testujesz co wymodziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Po prostu rewelacja. Pięknie dopracowany model. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 ale czy ta zabawa powinna się nazywać "zróbmy sobie czołg"? jak zawsze chylę czoła, poprosze o zestaw z autografem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Wały napędowe są w zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Zaskakuje mnie rama podwozia. Ile tam jest wlewek ? Sam nie wiem ale dosyć dużo ... Zadko sie spotyka tyle odstajacych elementow odlanych razem Ale z formy wychodzą "bez bicia" i deformacji. Temir... już myślałem, że Cię zasypało na dobre w tych Twoich górach... Żyje i tworzę Rozumiem, że jako autor testujesz co wymodziłeś Dokładnie, ale ściśle rzecz ujmując to dzieło drużynowe... Po prostu rewelacja. Pięknie dopracowany model. czy ta zabawa powinna się nazywać "zróbmy sobie czołg"? Zawsze i niezmiennie jak zawsze chylę czoła, poprosze o zestaw z autografem :-) Wały napędowe są w zestawie? Nie. Trzeba zrobić je samemu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Ładnie, ładnie. Czy Tololoko będzie miało stoisko w Bytomiu? Oj to by było ciężkie do przeżycia dla portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Wały napędowe są w zestawie? Nie. Trzeba zrobić je samemu. ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Czy Tololoko będzie miało stoisko w Bytomiu? Nic mi na ten temat nie wiadomo to by było ciężkie do przeżycia dla portfela A teraz kolejna odsłona dramatu czyli "zrobiony na szaro" : Rama z elementami podwozia: ...widok z góry: ...paka: ...kabina: ...przymiarka fragmentaryczna : ... i całościowa : Kolejna odsłona to model już w kolorach Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 temir ty drażnisz nas(nikt prawie nie ma tego modelu w 72 a ty tu nagle z modelikiem wylatujesz) PS. kiedy się ukarze w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Elagancko !!! a kiedy bedzie kierowca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam! kiedy się ukarze w sprzedaży? Tutaj można znaleść szczegóły nt. rezerwacji: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7&p=181338&sid=e1e1ac685ac18a819c83084c540c285b#p181338 Elagancko !!! kiedy bedzie kierowca ? Jak na razie to nikt jeszcze nie robi chłopków w mundurkach naszej armii - wyzwanie dla producenów ! Choć swoją drogą jakby jakiegoś innego odpowiednio ociosać ... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Super modelik, szkoda ze taki drogi i w takiej małej skali . Życzę powodzenia i mam nadzieję że będzie więcej wipów takich modeli xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 No dobra, starczy tego, dawać mi tu zestawy do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 A kiedy wersja w 1/35 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 No w sumie też wolałbym "35" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 No w sumie też wolałbym "35" Nie wybrzydzaj, bierz co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 No w sumie też wolałbym "35" Nie wybrzydzaj, bierz co masz Biorę, już zaubskrybowałem Stara. I nie wybrzydzam, a wskazuje producentowi, to co z chęcią bym jeszcze u niego kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Biorę, już zaubskrybowałem Stara. to to limitowana edycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Z tego co pamiętam już ktoś przymierzał się do 35-ki ale jak widać na zapowiedziach się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Model chyba nie trzyma wymiarów kabiny? szerokość (bok) w stosunku do wysokości. Albo na zdjęciach tak wyszło ? . Kabina wydaje się płaska i niska ;). Ale to częsta przypadłość 1:72, np pantera G z Dragona (ta z zimmeritem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Jak na razie to nikt jeszcze nie robi chłopków w mundurkach naszej armii - wyzwanie dla producenów ! Choć swoją drogą jakby jakiegoś innego odpowiednio ociosać ... Pozdrawiam! delikwent z PKM jak znalazł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Dwaj pierwsi mają enerdowskie hełmy, dwaj pozostali mogliby być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi