Jump to content

Fairey Gannet AS. 4, Trumpeter 1/72

Erolek
 Share

Recommended Posts

Nadszedł koniec prac nad kolejną skrzydlatą pokraką.

Dla zainteresowanych przebiegiem nierównej walki z plastikiem - warsztat do prześledzenia TUTAJ.

W założeniach miało powstać coś takiego:

DSC_0279.jpg

Samolot w formie, w jakiej widziałem go podczas odwiedzin Luftwaffenmuseum w Berlin-Gatow w 2009. Od tego czasu samolot został wyremontowany, odmalowany i stoi w tej chwili z rozłożonymi skrzydłami i zamkniętą komorą bombową.

Zestaw użyty to Trumpeter. Mechanizm składania skrzydeł, to wkład własny, komora bombowa - żywica FAA Models, Cywile z zestawu cywili Preisera, pies i gołębie z zestawu "Farm Animals" Pegasusa.

Zdecydowanie muszę się przerzucić na skalę 1:48, bo malowanie flecktarnu w 1:72 wykończyło mnie nerwowo.

Tyle gadania, oto obrazki:

G-1s.jpg

G-2s.jpg

G-3s.jpg

G-4s.jpg

G-5s.jpg

G-6s.jpg

G-7s.jpg

G-8s.jpg

G-9s.jpg

G-10s.jpg

G-11s.jpg

G-12s.jpg

G-13s.jpg

G-14s.jpg

G-15s.jpg

Pozdrawiam

Eryk

Pokuszę się o stwierdzenie, że to jeden z najciekawszych i najładniej wykonanych samolotów ostatnich miesięcy na tym forum. Na pewno jest to jak do tej pory Twój najładniejszy (pomimo, że sam samolot urodą nie grzeszy ) i najsolidniej wykonany projekt. Skrzydła chociażby wyglądają bajecznie i są moim zdaniem największym atutem tego Ganneta.

Wykonanie scenki z motywem "muzealno-podchmurkowym" było bardzo dobrym i oryginalnym pomysłem.

Jak dla mnie rewelacja i czysta przyjemność oglądania

Moje najszczersze gratulacje kolego Erolek!

Pozdrawiam

Kornik

Model przepiękny zaiste w swojej brzydocie! Wspaniałe wykonanie, gratulacje!!!

Jedyny zarzut, to patrząc na oryginał widać, że jest czystszy i bardziej kontrastowy. Zacieki na modelu wyglądają naprawdę przekonywująco, tylko że na zdjęciu prawdziwego samolotu ich nie ma, a przynajmniej są sporo słabsze.

Dzięki wszystkim za dobre słowo. Jestem łasy na pochwały, więc nabieram chęci do kolejnego projektu.

Co do zacieków, to zależy od pogody i zdjęcia. To, które wrzuciłem na początku robione było przy silnym słońcu. Odrobina wilgoci, albo inne ujęcie i całośc wygląda tak:

a.jpg

b.jpg

Zgadzam się, że lekko przeholowałe z zaciekami, ale to troche dla wzmocnienia efektu. Linie papilarne jak zauważył Artoor_K są, błędów i słabych momentów jest znacznei więcej. Częśc wynikła z niecierpliwości, część z braków warsztatowych. Jestem ich świadom i staram się poprawiać w następnych modelach.

Pozdrawiam

Eryk