Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano
Informuje kolegów, że ukazała sie ta książka - Plany wszystlich podstawowych wersji używanych w Czechosłowacji - BM, BKL, U w 1:72 ze schematem nitowania i przekrojami na łącznie 10 stronach!!!, wykonanae przez R.V. Resin.

W najnowszym numerze Aviaja i Wremia w rubryce monografia- Su-7 plus wkladka z planami . Czy to to samo?

su756.th.jpg

Napisano

Wysypało planami, to teraz przydałyby się modele...

• 5 weeks later...
Napisano

Ktoś ma zdjęcia i wiedzę na temat lotów naszych 22gich z zasobnikami Wjuga? I już czysto modelarskie pytanie - czy ktoś robi ten zasobnik, czy trzeba by go dorabiać od podstaw?

Napisano

Jak podwieszony był sam zasobnik. Czy na belce tak, jak KKR-1 czy może przylegał ściśle do kadłuba. Co na wewnętrznych belkach skrzydłowych, czy R-60 podwieszone, czy nie. Kolorystyka, wszystko, co się przyda przy budowie modelu. No i przede wszystkim, w malowaniu którego PLM-B wykonać model w takiej konfiguracji.

Napisano

Przylegał do kadłuba. Kolorystyka zasobnika taka jak spodnia część kadłuba Su-22 w kamuflazu fabrycznym.

U nas z Wjugą nigdy nie latano w połączeniu z uzbrojeniem. Mam zdjęcia samolotu 3.esk. 7.plbr z samą Wjugą z lotów, 3005 z 8.elt z samą Wjugą (pokazowo), 8818 z 40.plmb z samym zasobnikiem i bodajże 8207 z 8.elt (rakietowe podwieszenia i SPS do tego, też w ramach wystawki).

Przykładowo: http://www.natotigers.org/images/units/6elt/img_03.jpg

Foto: Robert Nowicki

Napisano

Mógłbyś wrzucić zdjęcia 8207 z rakietami i SPS? Jakbym wykonał model w takiej konfiguracji w malowaniu 3101 z Mirosławca ze starym godłem, z dzikiem jeszce na tle tarczy na stateczniku pionowym to by było duze S-F?

I pytanie z innej bajki, skoro speca mam na linii ;) Polskie Su-22M4 latały w konfiguracji na bombardowanie z 4 poswieszeniami pod kadłubem? Jeśli tak, to z jakimi bombami?

Napisano

Niestety, oryginału fotki nie odnalazłem, jest za to słabej jakości taka:

8207rakietysps.th.jpg

3101 mogła mieć takie podwieszenia i nie będzie to SF.

Co do 4 podkadłubowych belek to można na nie wieszać każdy rodzaj używanej u nas bomby. Jeśli miałbym ustalać z czym najczęściej latano to z P-50 i różnej maści "setkami". Jednak to było 20 lat wstecz ;)

Napisano

H-29 zawsze były przenoszone pojedynczo, na lewej podkadłubowej (podejrzewam, że może być to kwestia gabarytów), czy też bywały warianty cięzkie, z dwoma pociskami pod kadłubem?

Co do moich pytań - planuję budowę 4 modeli bojowych suk, po jednej na PLM-B, w w miarę możliwości zróżnicowanych konfiguracjach, od KKR (KKR-1, 2xPBT-800, SPS), poprzez bomby i npr (4x250kg pod kadłub i 4xUB-32) po "dziką łasicę" na przełamanie obrony (właśnie z H-29, SPS i S-13) i wariant z 4 H-25

Napisano

Nie ma problemu z przenoszeniem dwóch rakiet H-29. W końcu po coś są tam montowane dwie wyrzutnie AKU-58.

KKR i SPS u nas niestosowano razem. W Niemczech tak, ale u nas nie.

S-13 u nas nigdy nie było.

Napisano

pda0001.jpg

Zdjęcie z drugiej storny tematu, wydgrzebałem je gdzieś w internecie jakiś czas temu. Podejrzewam, że były w magazynach "w razie W", a że półka z modelami wszystko przyjmie więc nie widze przeciwskazań. Szkoda, że na rozpoznanie latano tylko z dodatkowymi zbiornikami, z SPS i UB-32 wyglądałoby to zacnie moim zdaniem. Toż nawet Su-20 zdarzało się latać z R-3 na wewnętrznych skrzydłowych na loty na rozpoznanie.

Napisano
Czyli co, same wyrzutnie B-13 i nic do nich? Niemniej jednak, opcja z czysto modelarskiego punktu widzenia kusząca ;)

Tak, mieliśmy kilka B-13 ale rakiet do tego nie kupliśmy.

Napisano
I już czysto modelarskie pytanie - czy ktoś robi ten zasobnik, czy trzeba by go dorabiać od podstaw?

W jakiej skali?

w 1:48 jest. Professional Model z Czech. Kupiłem jakieś 10 lat temu w komplecie są też 2 szt Ch-58- mam nadzieję, że nazwy rakiety nie pomyliłem.

Na razie bedę budował w 1:72, na skalę 1:48 planuję przesiąść się za jakiś czas.

@Sawicz - dzięki za odpowiedź. Tak czy inaczej, podwieszenie wyrzutni pod model błędem merytorycznym nie będzie.

Napisano

Czy Panowie, którzy jakiś już czas temu wrzucali różne ciekawostki na strony z hostingiem mogliby powtórzyć swoje uploady? Niestety linki powygasały do tego czasu. Byłbym wdzięczny.

• 1 month later...
Napisano

W styczniowym numerze Skrzydlatej Polski, w pierwszym artykule, jest fotografia przedstawiająca Su-22, pod którą jest napisane, iż nasze Suki mają być zmodernizowane, a ich resursy lotów przedłużone o 10 lat. Czy może ktoś wie coś więcej na ten temat?

Pozdrawiam,

JK

Napisano

Od dłuższego czasu chodzą słuchy o modernizacji, m.in. Glass Cockpit itd. Mają powstać 3 demonstratory wzorowane na modernizacji Angolskiej.

Napisano
Od dłuższego czasu chodzą słuchy o modernizacji, m.in. Glass Cockpit itd. Mają powstać 3 demonstratory wzorowane na modernizacji Angolskiej.

Jak zobaczę, to uwierzę, choć to prawie na cud zakrawa.

Napisano

Demonstrator istnieje już od ładnych kilku lat, w WZL-2 co roku na Air Fair jest wystawiany, z resztą na jego bazie powstała przecież modernizacja dla Angoli.

I tak w ramach ciekawostki: Kiedyś w jednym temacie z budowy Su-22M4 tu na forum rzuciłem zdjęcie kokpitu zmodernizowanej angolskiej suki. Wkleję też tu, żeby ni zgineło ;)

wzl2.jpg

wzl5.jpg

Polska robota.

Z pierwszej strony w temacie.

Przeglądałem wszystkie swoje zdjęcia i nigdzie nie mogę znaleźć numeru burtowego tej maszyny.