Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a muszą być koniecznie pod naszymi suczkami? Mam sporo pod czeskimi, ruskimi itd.

Napisano

Mogą być nawet irackie, byle takie same jak latały u nas

Napisano (edytowane)

poszło na meila

edit:

file0073.png

Edytowane przez Gość
Napisano
ten typ zbiornika był używany na Su-7-9-11 .

600 litrów? Na su-20/22 były PTB-800 i 1150, ale Su-7 miał troche mniejsze baniaki chyba 600 litrowe.

Napisano
ten typ zbiornika był używany na Su-7-9-11 .

600 litrów? Na su-20/22 były PTB-800 i 1150, ale Su-7 miał troche mniejsze baniaki chyba 600 litrowe.

Na poczatku eksploatacji Su-20 w Polsce uzywano własnie 600 litrowych zbiornikow ,takich samych jak w Su-7.

Napisano

Fantastiko!

To już wszystko wiem, bo zastanawiałem się też czy były dwie wielkości zbiorników.

W KP wypukłe linie podziału idealnie imitują linie spawów

Napisano

Ma ktoś w posiadaniu rysunek/schemat/zdjęcie jak były umocowane na belkach UB16 i bomby FAB-250 pod Su-7 ? I czy taka konfiguracja jest dopuszczalna (od zewnątrz bomby i wyrzutnia rakiet od wenątrz) ?

Czy w oznaczonym miejscu tj. okolice dyszy silnika, farba była jakoś szczególnie przypalona czy zniszczona ?

45768285.png

By marcinej at 2012-07-28

Napisano

Dzięki uprzejmości użytkownika zbychm dostęp do zdjęć mam, pewnie nawet więcej i lepiej niż w tych walkaround'ach egzemplarzy lotnictwa czeskiego i radzieckiego. Dyskusję na lotnictwo.net.pl również przejrzałem. Mimo iż rosyjskie strony to zapewne skarbnica wiedzy, nie odwiedzam ich bo nie miałem przyjemności nauki tego języka. Podsumowując, zadaję tu pytanie w ostateczności i tak jak dotąd zawsze pomoc otrzymywałem, więc bardzo prosiłbym o odpowiedź, nie przekierowanie 'gdzieś tam'.

Napisano
Mimo iż rosyjskie strony to zapewne skarbnica wiedzy, nie odwiedzam ich bo nie miałem przyjemności nauki tego języka. Podsumowując, zadaję tu pytanie w ostateczności i tak jak dotąd zawsze pomoc otrzymywałem, więc bardzo prosiłbym o odpowiedź, nie przekierowanie 'gdzieś tam'.
Szanowny Kolego

Do tej pory właściwie nigdy nie reagowałem na taki zbyt niegrzeczny ton .

Ale poczułem się zwolniony z obowiązku zachowania pozorów i odpowiem :

-po pierwsze jeśli strony rosyjskojęzyczne są skarbnicą wiedzy -to nalezy je odwiedzać -dla bystrego Modelarza wystarczy że przejrzy materiał zdjęciowy i na pewno zaskoczy o co biega , nie łamiąc głowy nad cyrylicą.

-Po drugie -jesli uważasz że jest tam wartościowy materiał-to linki odnoszace się do tych [ i innych stron ] nie są "przekierowywaniem gdzieś tam "

- I po trzecie najważniejsze -ogólnie przyjęte jest podawanie na Forum linków do ewentualnie przydatnych Modelarzowi materiałów .Bo nie każdy ma czas wklejać zdjęcia , szukac konkretów i palcem wskazywac " o proszę Jaśnie Panie - podano na tacy "

I weż się wczytaj w ton swojego ostatniego zdania , Ty nie jesteś Hrabią , a reszta użytkowników chcąca naprawdę pomóc nie jest Twoimi kamerdynerami.

Może trochę za ostro -Przepraszam -ale chwilami mam dosyć takiej roszczeniowej postawy .

Mimo wszystko Pozdrawiam i życzę Pięknego Modelu .

• Like 1
Napisano
Panowie szukam jakiegoś wzoru malowania dla Su-22M4 z Piły. Okres wiosna-lato 1988

Jaki nr boczny? 1988 rok to raczej malowanie w kamo fabrycznym.

Napisano

Nie chciałem nikogo urazić, a jeśli takie wrażenie sprawiła moja odpowiedź, to niecelowo i szczerze przepraszam. Nie wymagam od nikogo poświęcania wolnego czasu na wyszukiwanie dla mnie informacji, po prostu liczę na to, że ktoś będzie akurat miał potrzebne materiały pod ręką/w pamięci i znacznie ułatwi mi życie, dając jasną odpowiedź. Zdaję się, lenistwo bierze górę...

Mam nadzieję, że nikt nie poczuł się urażony, dziękuję za podrzucone odnośniki i również życzę wszystkiego najlepszego.

Napisano
Dobra -było minęło -może to przez te upały

Też tak myślę, umęczą człowieka

Przy okazji, przedstawienie mocowania FAB500 w programie komputerowym, znalezione na lotnictwo.net.pl ,być może przyda się komuś .

rys2xs2.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

http://www.naszdziennik.pl/polska/7909,wojsko-szuka-nastepcow-su-22.html

Jak kupią poddźwiękowe, kompletnie niemanewrowe, z relatywnie małym udźwigiem bezzałogowce dla zastąpienia Su-22 tylko po to, żeby mieć zabawki na kolejną amerykańską wojnę to ja już nie mam pytań...

Jak bezzałogovce to tylko UCAV, a te będą dostępne nie wczesniej niż za 15-20 lat. Zastępować Su-22 Reaperem czy Predatorem to tak, jakby zamiast Chevroleta Corvette kupić Seicento Sporting

Napisano

F-16 nie mogą przejąć roli Su-22? Udzwig uzbrojenia mają niemal 2X większy, a w odpowiedniej konfiguracji mogą skutecznie wykonywac działania szturmowe i wsparcia wojsk lądowych.

Napisano

Ale skoro Mi-8/17 się chce zastępować maszynami klasyu niżej (bo taniej), to po co szukać logicznego rozwiązania w tym przypadku? Wojskowych nikt o zdanie nie pyta, biurokratom ma się w obliczeniach zgadzać, co z tego, że merytorycznie uzasadnienia w tym nie ma żadnego.

Niech żyje biurwokracja, po co komu logika.

A mówiąc na serio, kolejnych 48 F-16 Blk 52+ to chyba jedyne rozsądne wyjście w tym momencie, skoro rękoma i nogami bronią się przed modernizacją.

Napisano

Faktycznie nie ma sensu ciągnąc tego wątku o następcy Su-22, choć jeśli rzecznik MON tak stanowczo dementuje, to coś w tym musi być!

http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,2158,aktualnosci-z-polski,kolejne-f-16-dla-polski

Ale wracając do Su-22 to poszukuję zdjęć "3101" (obecnie "8101") z czasów kiedy nosił godło 8plmb bo chciałbym spróbować odtworzyć kamo tej maszyny... Znalazłem co prawda 3 różne zdjęcia, ale wszystkie z prawej strony!

Su22-3101_jpg.jpg

Su22-3101-02_jpg.jpg

samolot3101.jpg

Byłbym wdzięczny za każdą pomoc!

Napisano

Pytanie dobre, bo w modelu Pantery sa kalki do 3101, właśnie z godłem na stateczniku. W sumie w tym modelu jest schemat malowania w instrukcji, jeśli Cię to interesuje mogę go zeskanować i wrzucić na forum.

A wracając do poprzedniego tematu, moim zdaniem dość istotnego, bo na bierząco wyjaśnia się kwestia obronności na najbliższych kilka dekad:

http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,2162,aktualnosci-z-polski,odpowiedz-mon-w-sprawie-tarczy-i-f-16

Odpowiedź z samego źródła, czyli MON. Smutna odpowiedź...