neptun1939 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Witam. Czas rozpocząć kolejny projekcik Model rozpocząłem dwa tygodnie temu. Przez ten czas wyciąłem i obrobiłem większość części przedziału kierowcy i strzelca-radiotelegrafisty. 75% części jest wklejona na stałe, pozostała część tylko delikatnie przytwierdzona na czas pomalowania wnętrza bielą, a jeszcze inne części są luzem. Model zamierzam wykonać w malowaniu z działań na terenie byłej II RP. Co prawda w zestawie jest przezroczysty pancerz, ale od wewnątrz jest on słabej jakości (wiele śladów po wypychaczach) więc model wykonam ze zdejmowanym, w pełni pomalowanym pancerzem. Model jak na chwilę obecną nie wymagał szpachlowania wszystko pasuje do siebie idealnie Podczas wykonywania modelu będę się wzorował na pracach kolegów, którzy podobne modele już wykonali bądź kończą Niestety zanim rozpocznę ostateczne klejenie wnętrza muszę poczekać na dotarcie paczki z dyszą (poprzednia się zamknęła i to w dosłownym znaczeniu ). Wnętrze zamierzam zrobić bardzo sponiewierane z wieloma drobnymi dodatkami własnymi (np. kartony po fajkach, butelka itp.) Budując model chciałbym wykonać ruchome zawieszenie jednak mam "drobne" problemy z tym Może któremuś z kolegów udało się rozwiązać ten problem i poradzi. Model wykonam bez dodatkowych waloryzacji - oprócz zestawowych i wymienienia gumowych gąsienic na plastikowe pracujące AFV Clubu nic więcej z dodatków nie zakupię. To tyle z teorii teraz praktyka Przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione na szybko. Jak będę miał czas to zrobię nowe- lepsze. Poskładana na sucho bryła czołgu: Uploaded with ImageShack.us Koła posklejane (bandaże będą jeszcze odpowiednio podniszczone) Uploaded with ImageShack.us Widok na przedział kierowcy od przodu (fotele z zestawu mają usuniętą warstwę gładkich, nieużywanych i w miejsce tej warstwy odpowiednio uformowaną szpachlę. Zostały wstępnie pomalowe): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Płyta oddzielająca przedział załogi i przedział silnika. Musi zostać zaszpachlowana. Uploaded with ImageShack.us Ps. Byłbym wdzięczny jeśli, ktoś kto wykonał/wykonuje model podrzuciłby mi na maila materiał zdjęciowy wnętrza, który zdobył. Mój mail: neptun94@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Witam. Napisz może co to za zestaw Wnętrze: Ostatnie zdjęcie to wnętrze wierzy, przedostatnie chyba też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Napisz może co to za zestaw Przecie widać że AFV Club strzelca-radiotelegrafisty. raczej nie ma takiego stanowiska w tym czołgu - ale to szczegół Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 model wykonam ze zdejmowanym, w pełni pomalowanym pancerzem To nie ma sensu. Raz, że tak wykonany model wygląda szpetnie i sztucznie, to jeszcze będziesz musiał uzupełnić wszystko to, co jest schowane pod pancerzem w miejscach niewidocznych, czyli sporo kabli elektrycznych, poprawne wnęki sprężyn zawieszenia, zbiorniki, przewody paliwowe. Dlatego najlepiej zrobić zdejmowaną wieżę i płytę silnikową i już masz całkowicie wyeksponowane wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 neptun1939 napisał: model wykonam ze zdejmowanym, w pełni pomalowanym pancerzem To nie ma sensu. Czemu? Ja raz tak zrobiłem i mam zamiar to powtórzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 neptun1939 napisał: model wykonam ze zdejmowanym, w pełni pomalowanym pancerzem To nie ma sensu. Czemu? tak wykonany model wygląda szpetnie i sztucznie, to jeszcze będziesz musiał uzupełnić wszystko to, co jest schowane pod pancerzem w miejscach niewidocznych, czyli sporo kabli elektrycznych, poprawne wnęki sprężyn zawieszenia, zbiorniki, przewody paliwowe. Dalej mam się powtarzać, czy już wszystko jest zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 model wykonam ze zdejmowanym, w pełni pomalowanym pancerzem To nie ma sensu. Raz, że tak wykonany model wygląda szpetnie i sztucznie, Z całym szacunkiem ale co kolega widzi szpetnego w pomalowanym modelu? Szpetnie wyglądałby raczej zostawiony tak jak przewidział to producent jako pół-przezroczysty.Model z wnętrzem napewno wymaga więcej { sporo więcej}pracy ale wyglądu nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Chodzi mi o prezentację modelu ze zdjętym pancerzem, a nie tym, że jest pomalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 to wiele wyjaśnia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Piter nie mędrkuj, tylko czekaj aż zrobi i się wypowiesz jak wygląda, ja swój w planach mam też ze zdejmowanym pancerzem, póki co kończę ubooty, a teciaka zacznę jak dojdzie amunicja RB Modelu. Powodzenia neptun - śledzę i kibicuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2011 Kolejna aktualizacja. Ciągle nie dysponuję dyszą (już idzie do mnie pocztą ). Troszeczkę jednak zrobiłem. Teraz w szkole są duuuże luzy tak więc prace nabierają tempa Działo Posklejane i zaszpachlowane, ale nie są usunięte nadmiary : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Najprawdopodobniej zrobię go z pociskiem: Uploaded with ImageShack.us Jak widać kosz jest krzywo więc będę musiał go poprawić. Jutro poszukam w internecie zdjęć, gdyż jeszcze kilka elementów mnie nęka Skrzynki na narzędzia : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Komora silnika: Uploaded with ImageShack.us Pancerz przedni widok od środka: Uploaded with ImageShack.us I widok z zewnątrz: Uploaded with ImageShack.us Mechanizm podnoszenia/przytrzymywania włazu kierowcy-mechanika: Uploaded with ImageShack.us Wierza: Kopuła dowódcy: Siedzenie dowódcy Próbowałem go pofałdować, jednak przejrzę zdjęcia to ocenię czy powinno być "wymięte" czy nie Uploaded with ImageShack.us Wnętrze wierzy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Płyta oddzielająca przedział bojowy od przedziału silnika: Uploaded with ImageShack.us Pancerz górny (jeszcze niekompletny ) Uploaded with ImageShack.us Tył czołgu: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I widok ogólny na model: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zabieram się za gromadzenie dokumentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 AFV Club chyba sobie "jajca" zrobił z tymi wypychaczami w przeszklonej wersji. Jak to się w ogóle szpachluje?! Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 To nie jajca, pewnych rzeczy raczej nie przeskoczysz/AFV nie jest w stanie przeskoczyć. W ogóle sam pomysł przezroczystego kadłuba jest poroniony i trąca kiczem. Co do fotela dowódcy - lepiej go obklej folia aluminiową, będzie wyglądał lepiej, teraz nie przypomina to żadnych wgnieceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Nareszcie dotarła do mnie dysza Chciałbym rozpocząć malowanie wnętrza wanny. I tutaj zwracam się do kolegów z pytaniem : czy wannę (wnętrze) najpierw pomalować/zabazować czarnym a na to dopiero biały czy od razu wrzucać biały Czekam na odpowiedź do 12 dnia jutrzejszego. Jeśli nie otrzymię to pomaluję od razu białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 A ja mam pytanie czy raczej uwagę co do mechanizmu zwalniającego spust armaty. To taki element co wyglada jak rączka od spłuczki klozetowej (lewa strona jażma armaty). Mianowicie DLACZEGO przykleiłeś go do góry "nogami".... . Przecież tu dokładnie tak jak przy spłuczce rączka powinna zwisać na "sznurku".... a u Ciebie sterczy pionowo do góry Co do malowania to chyba najlepszym rozwiązaniem byłby szary lub biały podkład pod białą bazę. W przypadku czarnego pod białym, będzie trudno uzyskać ten drugi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Kolejna aktualizacja (trochę stara, gdyż model ma wymalowane detale wnętrza ) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zbiorniki paliwa (zewnętrzne) pierwszy od wierzy jest wklejony na odwrót ale jest już poprawianoy ;o) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wnętrze. Na zdjęciach jest takie jakby w wypalonym wraku. Był to efekt niezamierzony. Za bardzo rozcieńczyłem farbę i zalała detale więć momentalnie model trafił pod kran z ciepłą wodą i uzyskałem dość ciekawy efekt. Oczywiście jest to już poprawione i model ma już piękną biel w środku (tylko wanna, gdyż wierza nie jest jeszcze sklejona). Wieczorem zamieszczę fotki z wymalowanym wnętrzem. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ps. blaszki od AFV mają strasznie słabą przyczepność klejone były kropelką i wszystkie odpadają przy najmniejszym dotknięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Ps. blaszki od AFV mają strasznie słabą przyczepność klejone były kropelką i wszystkie odpadają przy najmniejszym dotknięciu Może to warstwa ochronna (smar, olej), wyszorowałeś je wcześniej mydłem i dobrze wypłukałeś? Czekam na ciąg dalszy, sam mam Teciaka w kolejce , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Miałem podobny problem -rozwiązaniem okazało się przeszlifowanie "spodniej"powierzchni blaszki .Najlepiej zrobić to ,kiedy elementy są jeszcze w ramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Teciak pomalowany : Na zdjęciach zaznaczyłem elementy do poprawy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Fotele będą jeszcze cieniowane i malowane zniszczenia na nich (np. zerwana skóra i gąbka wystająca z pod niej itp.) Wszelkie uwagi, porady i komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Dziś pokryłem przednią cżęść wnętrza wanny czołgu glossem. Jutro wykonam na nim washe: brązowy i czarny. Możliwe że jutro wnętrze zostanie trochę zabłocone i troszeczke wypełni się liśćmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Widać pewne nierówności w malowaniu, ale postęp jest. Koniecznie popraw apteczkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Kolejny postęp: Uploaded with ImageShack.us Działo pomalowane zielonym: Uploaded with ImageShack.us Po obijałem wannę od wewnątrz (apteczka do poprawy białym) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wstępnie przybrudziłem podłogę: Uploaded with ImageShack.us W budowie jest też silnik i skrzynia biegów(??). obecnie schną. Jutro postaram zamieścić się zdjęcia ich stanu obecnego cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Zdecydowanie za dużo obić. Lepiej by było mniej, ale zróżnicowanych bardziej. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 To fakt - mocno przesadziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Apteczka nie poprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi