bazylms Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Dzięki za miłe słowa. W tym tygodniu było mało czasu, i trochę modelowałem... ale żywopłoty na ogródku. Jednak w wolnej chwili odwiedziłem też warsztat i pokleiłem coś. Wyciąłem lufę z 35 i wstawiłem RBM-owską. Na razie jest oryginalna lufa z KM, ale też zostnie wymieniona na RB. Górna część pancerza poszpachlowana, ale przykleiłem kilka elementów i znów trzeba będzie bawić się w uzupelnianie braków (jarzmo 35 ma mieć widoczne łączenie z wieżą, więc nie będzie szpachlowane). Całość złożona jest na sucho. Kupiłem sobie też takie cosik. I tu mam pytnie. Czy takie coś mogło spotkać się z Grantem w Afryce? W planach mam zrobić podstwkę jako pustynię z częściowo zagrzebaną wieżą z owego czołgu. Jeżeli ten tank nie pasuje to go sobie zostawię i nie bedzie nic - no może tylko jakiaś palemka. Moja znajomość faktów historycznych nie jest niestety na najwyższym poziomie. P.S. Dziś wszystko się sprzysięgło przeciwko mnie . Google coś namieszło z Picasa i klawiatura nawaliła w laptopie. Literki A, Z, Ą i Ż musiałem wstwić jako kopij-wklej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Kupiłem sobie też takie cosik. I tu mam pytnie. Czy takie coś mogło spotkać się z Grantem w Afryce? W planach mam zrobić podstwkę jako pustynię z częściowo zagrzebaną wieżą z owego czołgu. Prawdopodobne to spotkanie, F-ki były w Afryce. Więc raczej można, ale model kupiłeś wiekowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Tak, nie jest najwyższych lotów... ale był tani i miał słuzyć jako element scenerii. Jednak zrobiło mi się go żal i.... zresztą wyjaśnienie znajduje sie tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 ładnie Ci idzie. to będą dwie osobne dioramy/winetki? Planujesz figurki? Czy na podstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Będzie wspólna dioramka Granta razem z Pz.kpfw.II. Podloże - pustynia. Z dwójki będzie wydobywał się dym (przynajmniej taki mam plan), ale bez zniszczeń coś jak dogasający silnik. Dookoła kilka kanistrów i może beczka. Wojacy będą tak jak na zdjęciu z pudła (zaraz na początku wątku). Może nawet sklecę jakąś palemkę, ale to jeszcze dalekie plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Palemka, gdzieś chyba widziałem jak zrobić coś takiego - poszukam. Mówisz że to nie jest podkład - w takim razie świetnie ci idzie .Z czego zrobisz piasek? Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Mam zamiar wzorować się na patentach Czak45 (szacun) z 7tp i Challangera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Fajnie CI idzie. Jestem ciekaw malowania. Palme można podpatrzeć tutaj: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=4017&p=58007&hilit=+palma#p58007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2011 Autor Share Napisano 29 Lipca 2011 Witm. Dzieki z info. Palma robi wrżenie. Ale chyb będę wzorował się na tej Palma z Armoramy. Wyrzeźbiłem (bo trudno to nazwać modelowaniem) pojemnik z puszkami i skrzynkę na narzędzia. W planie mam jeszcze pokrowce z zapasowymi lufami, resztę butelek na osłonie kosza wieży. No i muszę gdzieś znaleźć taniego Thomsona, bo troche pustawo tam jest. Jakieś pomysły? A oto postęp prac nad wnętrzem. A tak wyglada wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Masz racje ta palma jest o wiele lepsza. Efekt świetny. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 (edytowane) Obie są super, ale tą przynajmniej będę wiedział jak zrobić. Dziś niewiele, tylko pokrowce na zapasowe lufy do browningów. Na jaki kolor je pomalowć? A i przy okaji jaki kolor miały skrzynki na narzędzia - jakiś zielony (olive drab)? P.S. Ciekwe czy idzie mi aż tak świetnie że nie ma się do czego przyczepić (wątpię) lub szkoda klepać w klawiaturę bo komentarzy jak na lekarstwo. Edytowane 30 Lipca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Robi wrażenie. Czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Fajne sobie robisz to wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Ciekwe czy idzie mi aż tak świetnie że nie ma się do czego przyczepić Choć by się chciało to się nie ma do czego przyczepić. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 No to teraz dam wam okazje sobie poużywać. Pomalowane wózki jezdne. Mam problem z gumowymi amortyzatorami (element znaczony strzałką). Prawdopodobnie powinien być czarny, ale nie umiem tego zweryfikować. Jak nic się nie znajdzie to zostanie jak jest. Podobna sytuacja jest z górna rolką. Nie wiem co to z materiał - guma czy metal. Chyba powierzchnię styku z gąsienicą malnę jakimś czarnopodobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 patrząc na ten model mają być czarne (guma), to samo jest w Panzer II. Jedynie koło napinające ma być koloru kamo. Popatrz na to zdjęcie z muzeum. Zdjęcia wnętrza. Przykurzone jak w Panzer II. Co do amortyzatorów - skoro miały amortyzować (patrząc na konstrukcję) powinny być gumowe - czarne. Co potwierdza 1 zdjęcie. Wprawdzie nie wudać zbyt wyraźnie, ale na moje oko przebija się tam olor czarny. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja mam watpliwości do tego czy to wogóle guma. Shermany miały amortyzatory zrobione ze zwiniętych w postaci spręzyny płaskiej balchy ( nie wiem jak to opisać ) tu jest remontowany sherman dla muzeum w Gdańsku http://forum.muzeumbronipancernej.pl/viewtopic.php?f=19&t=997&sid=ad854afc7032372535d3d159f4162c78&start=90 trzeba się zarejestrować. Wózki łądnie rozmontowane i widac co jest metal a co guma .Malować je trzeba na kolol bazowy i tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Odnośnie wózków znalazłem u siebie takie zdjęcie - sorki więc za zamieszanie. Rozwiewa to kilka wątpliwości. Jako że zawieszenie było takie samo jak w szermanach jest to blacha, a na zdjęciu dodatkowo widać jej spiralny bieg. Dzięki za linki i foty. P.S Pisze to z kompa na którym nie umiem otworzyć linku od maus (zabezpieczenia), ale po przyjściu do domu sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Dokłądnie o to mi chodzi jest to spręzyna spiralna W tym linku co ci podesłałem masz bardzo łądnie pokazane zwieszenie częśc po części tylko musisz poszukać w nim fotek bo ma pare juz stron. obowiązkowo trzeba się zalogować i podaj że jesteś od maus-a Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Dotarły Ci już gąski? Przepraszam za wprowadzanie w błąd - w związku z sprężyną spiralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie ma problemu - sam dopiero pomyślałem po tym co napisał maus. Gąski jeszcze nie, ale z tymi do Granta to będzie jazda ze składaniem. Jak przyjdą to na pewno dam foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Śledzę wciąż z zainteresowaniem, bo Grant czeka też na mnie w malej skali. Pokrowce na lufy do Browningów były z brązowej skóry. Wyposażenie dodatkowe u Angoli (skrzynki, siatki, brezenty, worki) było w Afryce malowane na coś a'la Middle Stone. Ja używam MrHobby nr C021 http://www.gunze.pl/go/_info/index.php?user_id=C021&lang=pl Jak były drewniane skrzynki, to czasami w ogóle ich nie malowali i zostawały brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Dzięki Prop za info. Przyda się bardzo. Uruchomisz warsztat z tym Grantem? Kiedy? Wątek idzie powoli, ale wolę się nie spieszyć żeby czegoś nie zapomnieć. Jeszcze tylko sklecę kosz wieży i chyba będę mógł zacząć malowanie wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Oj nieprędko ruszy praca nad małym Grantem. Po drodze mam jakieś 30 modeli. Muszę oczyścić przejście w piwnicy, gdzie te wszystkie pudła leżały przez ostatnie 3 lata ;) No i ja nie będę swojego otwierał ani kroił w środku. Na takie zabawy już zdrowia nie mam. Ale Tobie idzie rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 No i muszę gdzieś znaleźć taniego Thomsona, bo troche pustawo tam jest. Jakieś pomysły? Bronco robi zestaw brytyjskiego wyposażenia, w którym jest Thompson: Zbędne Thompsony można też znaleźć w niektórych figurkach Dragona z wyposażeniem Gen2. Np. 6366 - U.S. Armored Infantry 6408 - U.S. Marines Iwo Jima 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi