Marcin.K Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Witam Od miesiąca realizuję swój kolejny zapałczany projekt, tym razem budując model armaty p.lot. 40mm Bofors. Opieram się na wydaniu kartonowym gmp nr 287 oraz relacji z budowy tego modelu na innym forum. Model jest wykonywany tylko z zapałek, podobnie jak pokazywana gdzieś na forum USS Arizona. Wbrew pozorom model nie jest taki łatwy jak mi się wydawało i lwią część pochłania preparowanie poszczególnych części. Jak na zapałczany model przystało będzie polakierowany. Zastanawiam się także nad ciągnikiem C2P, zobacze czy będzie czas i chęci. Parę fotek z budowy Duża cześć prac to wykonanie kółek, które przysporzyły mi trochę trudności. Model w "przymierzalni". Prace posuwają się powolutku do przodu, wrzucę parę fotek jak coś nowego powstanie:). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Zgubiłem szczękę pod biurkiem. Naprawdę robi ogromne wrażenie. A tak z ciekawości jaka to skala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Troche to dziwne...... ale wyglada swietnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin.K Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) Witam Po tygodniowej przerwie powróciłem do budowy modelu. Wykonałem parę elementów jak stabilizatory oraz fragmenty zawieszenia. Musiałem lekko zmodyfikować łącznie kól z ośką by się nie łamało. Prac przy zawieszeniu mam jeszcze na kilka ładnych wieczorów i przejdę do mniej ciekawszej części modelu czyli samego działa. Skala to ok 1:30, tak pi razy oko ;) Pozdrawiam Edytowane 5 Lipca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Ok, wymiękłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Dla mnie rewelacja. Sam budowałem - przerabiałem Boforsa z Italki i cały czas mam sentymnet do tej konstrukcji. Powodzenia i zagladam, zagladam. Powodzednia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 O! Będzie dalszy ciąg relacji? Czekam na lufę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin.K Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Przymierzam się do górnej części modelu, chwilowo tak to wygląda (elementy na łożu nie połączone.) Prace niestety chwilowo zawieszone z nadmiaru innych obowiązków. Może pod koniec tygodnia coś ruszy. Jeśli coś nowego sie wyprodukuje to wznowie relację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Ja pierdziu ale czad z zapałek??? Chyle czoła za temat i technikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Jest świetna, po prostu. Gratuluję talentu i samozaparcia, wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Lubię dłubać przy modelach w 1:72 i je modyfikować, ale to co widzę mnie powala. Po prostu dech zapiera. Chylę czoła i czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Ja mam czasami problem coś z plastiku składać, a co dopiero takie cuda czynić. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin.K Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Witajcie Dziękuję za miłe słowa, są niezwykle inspirujące do dalszej pracy . Znalazłem chwilkę czasu by pobawić się zapałkami. W efekcie powstało parę mniejszych elementów jak część zamka i resztę osprzętu działa. Parę elementów wymaga poprawy, ale efekty pracy jak na zdjęciach. W produkcji lufa i siedzenia dla celowniczych oraz celownik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Istne dzieło tutaj powstaje, a ja dopiero co się odzywam. Ten model jest przykładem bardzo oryginalnego i zarazem przyjemnego dla oka modelarstwa. Będę na pewno jeszcze zaglądał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin.K Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam Model praktycznie ukończony, zostało parę kosmetycznych zmian. Kilka fotek obecnego wyglądu przed lakierowaniem: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Ja pierdziu, ale odjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 No chyba żart Człowieku to jest jakieś wariactwo! Niesamowite wariactwo! Działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Od kiedy jestem na forum, pierwszy raz widzę taki komentarz od Kornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 No a widziałeś już wcześniej na forum coś takiego jak ten Bofors ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Ja po prostu zaczalem czytac Twoja strone. W momencie deklaracji przydatnosci zakupu zapalek bez siarki zrozumialem, ze to obcy swiat ;) Przepiekna replika i bardzo praktyczny poradnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andre Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 To jest modelarstwo! Ja to jestem lepiacz-składacz. Gratuluję wieeeelkiej cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie no mistrzostwo świata zrób fotkę przy pudełku zapałek dla porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek? Też chciałbym wiedzieć. Model jest wypasiony jak mówi mój brat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi