Skocz do zawartości

ASU-85 z 35das / 6PDPD; 1:35/1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krystek masz rację co do GN-a, na fotkach nie wypatrzę czy jest to AK czy AK-GN. Przy czym desant używał zasadniczo GN-ów w wersji 60/72 z szybko odejmowalną kolbą drewnianą.

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
(...) mam jedną uwagę na czarno -białej fotce orzełek na emblemacie ma skrzydła w stronę motoru (prawe w dół ,lewe do góry patrząc od przodu na wózek ), a na modelu jest odwrotnie(...)

Odpowiem tak, na motocyklu z fotografii (DM-3879), emblemat dywizyjny jest namalowany „źle”, bo odwrotnie. Z przyczyn praktycznych nie zawracałem sobie głowy powtarzaniem „błędu” (zrobiłem ich znacznie więcej i poważniejszych) Z resztą niedbalstwo malujących obrazowane na omawianym przykładzie nie jest wyjątkowym przypadkiem:

2image2.jpg

1) czy zetknąłeś się z używaniem kbk AK ze stałą kolbą w desancie?

(pomijając kwestę GN’a) "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli"

2k750image1.jpg

Napisano

Gerd - ostatnie zdjęcie jest bardzo ciekawe. Ewidentnie z czasów kiedy w 6 PDPD etatów nieskaczących (1956-1976, okres obowiązywania numerów z D na początku dla wojska) nie było a kolba stała. Ki czort? Stawiał bym na lata siedemdziesiąte, na ile widać na czarno-białym zdjęciu mundury to raczej moro a nie deszczyk. Potrafisz coś więcej o tym zdjęciu powiedzieć?

Napisano

Witam ,zdjęcie z uazami wyjaśnia malowanie emblematów , ten gazik to chyba po nie udanym desancie ?

Ten koleś z AK z drewnianą kolbą musiał kierować ruchem drogowym (białe mankiety).

Gerd - proszę o podanie jakich zmian dokonałeś w modelu M72 , no i może jeżeli to możliwe

skąd czerpiesz taki super fotki .

pozdrawiam arni44

Napisano

Witam ,zdjęcie z uazami wyjaśnia malowanie emblematów , ten gazik to chyba po nie udanym desancie ?

Ten koleś z AK z drewnianą kolbą musiał kierować ruchem drogowym (białe mankiety).

Gerd - proszę o podanie jakich zmian dokonałeś w modelu M72 , no i może jeżeli to możliwe

skąd czerpiesz takie super fotki .

pozdrawiam arni44

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
jakich zmian dokonałeś w modelu M-72 zwiezdy aby wyglądał

na K-750?

Jeśli chodzi o receptę na zmianę oferowanego przez Zviezde motocykla M-72 na późniejszy K-750 to najlepsza jest własna obserwacja zdjęć, dlatego poniżej zamieszczam jedynie wykaz najbardziej widocznych zmian dokonanych przeze mnie z pominięciem numerów części do przeróbki oraz wnikania w faktyczne różnice techniczne obu pojazdów. Chcę zwyczajnie nie prowokować offtop’a. (Choć pewnie się i tak się nie obejdzie)

Zmiany:

1) motocykla

a) kształtu błotnika przedniego (głównie części bocznych);

b) wszystkich piast kół jezdnych (na zdjęciu widoczne białe pierścienie);

c) mocowanie koła przedniego motocykla do widelca;

d) reflektor i osłona reflektora;

e) lusterko;

f) linki hamulca przedniego sprzęgła (gazu)

g) filtr powietrza (jak mi się zdaje)

h) elementy stelaża ramy za silnikiem;

i) mocowanie tylnego siedzenia;

j) tylna tablica rejestracyjna;

2) wózka:

a) dodany stelaż ramy od strony koła wózka;

b) dadane światło na błotniku;

c) element ramy z przodu błotnika wraz ze „stopką;

d) wymieniony uchwyt pasażera na druciany;

e) podłoga z cienkiej płytki plastikowej ze względu na jej „brzydkie” wewnętrzne łączenie.

no i może jeżeli to możliwe skąd czerpiesz takie super fotki.

…z książki.

Ewidentnie z czasów, kiedy w 6 PDPD etatów nieskaczących

A teraz są?

Potrafisz coś więcej o tym zdjęciu powiedzieć?

To koniec lat siedemdziesiątych, poligon Muszaki, żołnierze z koirr’u

Tymczasem wymalowały się figurki:

- dowódcy działa:

fig1image7.jpg

- i motocyklistów:

fig2image10.jpg

fig2image13.jpg

fig2image11.jpg

Jeszcze jeden, początkwo nie przewidywany element dioramy się "wysmażył":

image2lf.jpg

image1ozy.jpg

image3kf.jpg

okazuje się pomysł żyje, aż za bardzo momentami.

Edytowane przez Gość
Napisano

Jak by nie to że to 1/35 to bym pomyślał że ten złom Czarkowi z dioramy sprzątnąłeś (dodatkowy element...) . fjnie ci te figurki wyszły. Kałach mi się strasznie podoba. Motocykl z resztą też.

Napisano

„Zgniłek” gotowy:

aimage4.jpg

aimage2.jpg

aimage3.jpg

Zwłoki Kübelwagen’a podgrywa stary zestaw Italeri nr 312, a uzupełnienie (silnik) to Tamiya nr 220.

Pora na podstawkę.

Napisano

ej ej a co jest w tym dołku bo coś chowasz przed nami xD

chyba ze kierowca rzyga to oki

• 2 years later...
Napisano (edytowane)

Rozpoczynając budowę nowego modelu działa samobieżnego ASU-85 postanowiłem nie zakładać nowego wątku warsztatowego, a wykorzystać istniejący. Wprawdzie skala inna – tym razem 1:72, lecz 35das / 6PDPD stanowi wspólny mianownik. Poprzednio wiele zostało w temacie powiedziane i nie ma potrzeby powtarzania. W sumie nie gra tylko tytuł. Liczę, że wyjdzie z tego coś na kształt studium porównawczego.

Zestaw choć już przykurzony to wciąż jedyny w tej skali i pewnie dlatego trzyma cenę (90zł) ARMO 72019.

72-BOX-001_ASU85.jpg

Rozumiem, że żywica musi kosztować ale koszty zwyczajowo przekładają się na jakość, choć nie koniecznie. Można powiedzieć, że wśród nowoczesnych żywic to taki „short run”. Tym czasem w pudełku:

A1_ASU85-72.jpg

Model jak widać prosty więc i instrukcja dość uniwersalna w swej formie, bo w zasadzie każdy pojazd składa się z podobnych elementów:

72-BOX-002_ASU85.jpg

Przyglądając się bliżej zawartości efektownego pudełka mamy:

A2_ASU85-72.jpg

Czysty, bez bąbli, odlew kadłuba. Na nim mało subtelny rysunek detali, zwłaszcza przeskalowanych wizjerów i śrub. Mikronowej grubości lewy błotnik, (ten ze skrzynką) który i tak zaraz po zrobieniu zdjęć wziął był odpadł – może i dobrze.

A3_ASU85-72.jpg

Idąc dalej, wymagające obróbki działo - bo wymienić na toczoną lufę się nie da. Żadna firma mnie ma w ofercie, ani D-70, ani niczego na podobieństwo.

A5_ASU85-72.jpg

Kłopoty znane mi z ACE z układem jezdnym niechybnie powtórzą się i tym razem:

A7_ASU85-72.jpg

A6_ASU85-72.jpg

A4_ASU85-72.jpg

Paradoksalnie ACE tym razem wyciągnęło pomocną dłoń. Przezornie pozostawione ponadplanowe elementy po BWP-1

doskonale znajdą zastosowanie do reanimacji mało udanych kół napędowych ASU.

A8_ASU85-72.jpg

Koniec marudzenia pora do roboty!

Edytowane przez Gość
Napisano

Co tu dużo mówić, kawał wyboistej drogi przed tobą.

Swoją drogą mamy już XXI wiek i ciężko uwierzyć, że przez 50 lat nie usprawniono procesu wytwarzania z żywicy.

Powodzenia, będę zaglądał.

Napisano

Pudełko pełne niespodzianek:

BOX-001a_ASU85.jpg

A9_ASU85-72.jpg

Jakby coś, to miałbym fototrawione gąsienice (...)

Paweł

No jasne! Muszę jakoś z tego wybrnąć. Każda pomoc mile widziane. Nie leje ktoś kół do PT-76 z żywicy?

Napisano

Best quality to by to było za Mieszka I.

Spróbuj porównać wymiary modelu z przeskalowanym schematem