Robert Ostrowski Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 za blisko i za długo trzymany aerek w jednym miejscu z tad takie pozalewane miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Pisałeś kiedyś piórem z atramentem? Gdy przytrzymasz chwilę dłużej powstaje plama z tuszu. Podobnie jest z aerografem. Nie trzymaj go w jednym miejscu. Musisz nim cały czas odpowiednio machać, nawet gdy farba jeszcze nie leci. I nie próbuj od razu pokryć całości w 100%. Maluj kilka cienkich warstw transparentnych, dzięki temu masz kontrolę nad przejściami kolorów i ich nasyceniem. Wypróbuj przy malowaniu zielonego taki sposób ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Też będe malował coś podobnego pierwszy raz. Maskowałeś czymś? Na ostatnim zdjęciu widać niedociągnięcia szczególnie w sekcji prawy dół. W sumie to niczym nie maskowałem... najpierw delikatne linie a potem wypełnianie... a jak pisałem wyżej to będą jeszcze poprawki. i to byl blad Twitch! Do takiego kamuflazu gdzie masz duze plamy najlepiej model pomalowac kolorem bazowym np niemiecka ciemna zolc a potem zamaskowac duze obszary i psiknac inyym kolorem np zielonym lub brazowym. Ladnie sie maskuje Blutack'iem ale moze byc cokolwiek blutack+ tasma, sama tasma, maskol itp. Sciagasz maske i masz sliczne plamy. U Ciebie niestety widac rozmyte granice plam i niestety masz tam mnostwo drobnych kropelek, ktore nie wygladaja za ciekawie. Pomyc jak wielkie byly by te plamki w normalnej skali. Tez tak robilem na poczatku...aerografem trzeba sie nauczyc malowac...a na to potrzeba czasu. Moim zdaniem powinienes przemalowac czolg na kolor bazowy i zrobic plamy odnowa tak jak trzeba. Acha przemysl ich uklad. poszperaj na sieci to znajdziesz jak to zrobic...youtube i google to czasami przyjaciel:) Konsystencja farby tez jest wazna. Za rzadka farba bedzie (a wlasciwie to zrobila) podciagana przez sily kapilarne np. tak jak masz w zimmericie. Model masz calkie fajnie zlozony wiec mysle ze warto sie pomeczyc i psiknac jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Pisałeś kiedyś piórem z atramentem? Gdy przytrzymasz chwilę dłużej powstaje plama z tuszu. Podobnie jest z aerografem. Nie trzymaj go w jednym miejscu. Musisz nim cały czas odpowiednio machać, nawet gdy farba jeszcze nie leci. I nie próbuj od razu pokryć całości w 100%. Maluj kilka cienkich warstw transparentnych, dzięki temu masz kontrolę nad przejściami kolorów i ich nasyceniem. Wypróbuj przy malowaniu zielonego taki sposób ;) Zgadza się pisałem kiedyś takim piórem Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie... czasami jest mi takie potrzebne Spróbuję zastosować się do tej opcji I to byl blad Twitch! Do takiego kamuflazu gdzie masz duze plamy najlepiej model pomalowac kolorem bazowym np niemiecka ciemna zolc a potem zamaskowac duze obszary i psiknac inyym kolorem np zielonym lub brazowym. Ladnie sie maskuje Blutack'iem ale moze byc cokolwiek blutack+ tasma, sama tasma, maskol itp. Sciagasz maske i masz sliczne plamy. U Ciebie niestety widac rozmyte granice plam i niestety masz tam mnostwo drobnych kropelek, ktore nie wygladaja za ciekawie. Pomyc jak wielkie byly by te plamki w normalnej skali. Tez tak robilem na poczatku...aerografem trzeba sie nauczyc malowac...a na to potrzeba czasu. Moim zdaniem powinienes przemalowac czolg na kolor bazowy i zrobic plamy odnowa tak jak trzeba. Acha przemysl ich uklad. poszperaj na sieci to znajdziesz jak to zrobic...youtube i google to czasami przyjaciel:) Konsystencja farby tez jest wazna. Za rzadka farba bedzie (a wlasciwie to zrobila) podciagana przez sily kapilarne np. tak jak masz w zimmericie. Model masz calkie fajnie zlozony wiec mysle ze warto sie pomeczyc i psiknac jeszcze raz O ile dobrze pamiętam to takie coś zastosowałeś w swojej kocicy Spróbuję jeszcze jedną opcję i w razie czego podejde do tematu tak jak Ty piszesz Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Spróbuję jeszcze jedną opcję Jako to opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Spróbuję jeszcze jedną opcję Jako to opcja? No właśnie po naradzie na innym forum ta opcja spłynęła do rynsztoka :P 85% na to że zacznę raz jeszcze od koloru bazowego tyle że spróbuje go troszkę rozjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Nie wiem jakie maja byc przejscia kolorów rozmyte czy twarde ale tak czy inaczej kup sobie plasteline beztłuszczowa UHU lub inna do dostania w każdym sklepie dla plastyków,papierniczym ,hipermarketach zrób wałeczki zamaskuj i w zależności jakie przejścia tak prowadz aero. jęsli masz jakies pytania to wbijaj na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 Niestety widać, że nie używałeś żadnego maskowania, a wystarczyło poopklejać wszystko taśmą maskującą albo pomyśl o plastelinie jak pisał Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 troche słabo Ci się te gaski ułożyly z przodu chyba bo widać na zdjeciach ze widać wszystkie zęby koła napedowego. No a co do malowania to pierwsze koty za płoty, wiadomo ze nikt od razu mistrzem aerografu nie został. Wyglada na to ze zamierzenie było takie zeby przejscia byly płynne, tylko nie wyszlo to za dobrze, chyba byly tez problemy z rozmieszaniem farby, bo jakis taki niejednolity ten kolor i miejscami wyglada to dziwnie. Poćwiczysz więcej na sprzecie, pomalujesz jeszcze troche modeli, czesc z nich trafi później do zmywacza, i bedzie lepiej z czasem ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 8 Listopada 2011 Autor Share Napisano 8 Listopada 2011 troche słabo Ci się te gaski ułożyly z przodu chyba bo widać na zdjeciach ze widać wszystkie zęby koła napedowego. O kurde teraz na zdjęciach zobaczyłem... spróbuje to jeszcze poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Witam wszystkich Jako zielony wybrałem Model Air Tank Green RLM83 Mam nadzieje że się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Nie wiem... mieszane uczucia... może coś z tego będzie jak pójdą następne etapy... wash itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Witam.W kwestii merytorcznej sie nie wypowiadam.Ale z tym malowaniem.Nie gniewaj sie twitch ale czy ty masz jakis akord?Odkurze przy pierwszym kolorze,odkurze przy drugim kolorze.Nie wiem,malowanie zajmuje jakis czas,w sumie wiecej sie maskuje niz maluje..A tak naprawde ile czasu to zajmuje utoczenie waleczkow z bluetacka czy nawet z plasteliny.Wiadomo ze kolejne etapy niweluja kolory,miejmy nadzieje ze reszte tez..Cierpliwosci i spokoju Ci zycze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Nie wiem... mieszane uczucia... może coś z tego będzie jak pójdą następne etapy... wash ... i śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Nie wiem... mieszane uczucia... może coś z tego będzie jak pójdą następne etapy... wash ... i śnieg Biedną kocica. Szkoda tylko że temat wyleciał, bo dużo informacji zawierał. Ale teraz trzeba się skupić na tym. Jak pisałem wcześniej jeszcze nie robiłem takiego kamo wiec trudno mi oceniać. Mam nadzieje, że kolejne etapy sprawią, że będzie to ładny model. Sugeruję jednak pytać a potem robić. Obserwuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Nie wiem... mieszane uczucia... może coś z tego będzie jak pójdą następne etapy... wash ... i śnieg Pohamuj się z tego typu opiniami bo żałośnie prezentują się takie docinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 No i jakby na to nie patrzeć w takich momentach krew zalewa człowieka... dzisiaj odszedł na wieczny odpoczynek już drugi kompresor (wcześniej agregat) fakt jest taki że nic za nie nie zapłaciłem ale taka sytuacja potrafi wyprowadzić z równowagi... na chwile obecną przymierzam się do zakupu nowego nie używanego kompresora najlepiej z gwarancjom... czekam na farby (za dobór farb chciałbym podziękować Tomkowi Hejmo a za kopnięcia w dupę Marcinowi "Madeira") i systematycznie zmywam poprzednie malowanie... mam nadzieje że drugie podejście będzie bardziej udane Patrząc na panterę tudzież śnieżnego bałwana wiem na pewno że nie dotknę króla pędzlem Mam swojego stracha na wróble i wiem że pośpiech jest daremny Pozdrawiam wszystkich tych którzy liczą że mój król wyjdzie na ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Dzisiaj doszły farby jakoś na przyszły tydzień będzie NOWY kompresor i skrzynie na amunicję... a król już prawie czysty I wszystko od nowa :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam wszystkich Czekając na kompresor starałem się jakoś zabić nudę i zrobiłem podstawkę pod króla... fakt jest taki że nie jest ona jakaś rewelacyjna i nie jest też to do końca powiedziane że właśnie na niej będzie stał król Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 i dwa razy poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 To daj jakieś zbliżenie tej podstawki. Trochę przydało by się ten bruk zróżnicować kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Kilka zdjęć więcej... chciałbym dorzucić jeszcze ze dwie ławeczki i może fajnie by siadła latarnia Ogólnie to z chodnika jestem zadowolony tylko ta droga jakaś taka z niedosytem To daj jakieś zbliżenie tej podstawki.Trochę przydało by się ten bruk zróżnicować kolorystycznie. Piotrek słucham co proponujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam. Podstawka spoko, ale te drzewka trochę dziwne. Faktycznie, chodnik bardzo ładny. Bruk można byłoby pocieniować, albo rozjaśnić w całości, a potem podziałać z ciemnym washem i pigmentami. Ławki będziesz robił samemu czy z jakiegoś zestawu ? ? ? P.S. Po co Ci farba Sand, czyżby do rozjaśnień ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Ja bym jeszcze pozalewał ten bruk rozcieńczonym wikolem.Za bardzo widać szczeliny.Później w szczeliny dał bym różne ziemiste pigmenty. Coś mi się wydaje,że był przyklejany na plastelinę (może jestem już przeczulony) W skali 1:35 drzewka to już niestety powinny mieć listowie a nie gąbkę. Polecam coś takiego; http://www.exito.sklep.pl/pl/p/POLAK-9002-Naturex-Listowie-na-siatce-mikro-liscie-Zielen-jasna/9717 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Po prostu pomaluj poszczególne kostki bruku kilkoma odcieniami szarości, burości itp. Nie musi być super dokładnie bo i tak wash to później zatrze. U mnie to wyglądało tak. Baza: Po łośkach: Płyty chodnikowe za to wyszły bardzo ładne. A i teoretycznie model na podstawce wygląda lepiej gdy nie jest równolegle do krawędzi. Ale to tylko teria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi