skala72 Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Cholera, super facet zrobił. WOW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Widziałem już ten wrak. Ale dzięki za podlinkowanie. Zrobiłem-robię: (od lewej) pomocnika spawacza, butle z gazami w wózku i samego spawacza z fartuchem. Oczywiście figurki są w fazie wstępnej. Wygląda to tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Super ci to wychodzi Czarek. Lubię oglądać twoje nietypowe pod kątem pomysłów warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 czak uwielbiam twoje prace bo dają mi wątpliwości cz nie przerzucić się na 72 ale obawiam się ze wysiadł bym przy detalach:( a skoro jesteś perfekcjonista w modelarstwie to parę merytorycznych rzeczy co do wózka spawacza 1. butle przypnij jakimś łańcuszkiem bo inaczej by pospadały 2. wydłuż i zakrzyw uchwyt wózka masz tu link to pierwszego lepszego wózka na butle z gazami technicznymi i zobacz o co mniej więcej chodzi http://www.neopak.pl/bmz_cache/5/5af1c39520210d2f9a153d1fd2b42a72.image.129x190.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Kolejny nietypowy projekt na forum. Będę śledził z zainteresowaniem. Co ten pomocnik trzyma w dłoni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Kolejny nietypowy projekt na forum. Będę śledził z zainteresowaniem.Co ten pomocnik trzyma w dłoni? Zapewne solidny kawałek metalowego pręta, fachowo zwany brechą czyli inaczej łomem. Narzędzie przydatne w każdym warsztacie Z jakiego zestawu są pacynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Z zawiścią muszę stwierdzić, że Twój wózek z butlami lepszy od mojego. Koła nie od wózeczka biednych faszystów - wypędzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 a skoro jesteś perfekcjonista w modelarstwie to parę merytorycznych rzeczy co do wózka spawacza 1. butle przypnij jakimś łańcuszkiem bo inaczej by pospadały 2. wydłuż i zakrzyw uchwyt wózka http://www.neopak.pl/bmz_cache/5/5af1c3 ... 29x190.JPG Zgadzam się co do perfekcji w modelarstwie dlatego ja też dorzucę swoje 3 grosze. Węże a tlenem i acetylenem połącz ze sobą. Tak się robi aby każdy z nich nie majtał w innym miejscu na złomowisku. Na fotce z przecinania IS'a masz jak węże omijają kątownik a następnie łączą się zaraz za nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Sorki ale jakoś nie zaglądałem na forum. Myślałem, iż wątek pozostaje na etapie oglądania. A tu proszę jaka dyskusja. Nawet trochę się czepiacie ;) Odpowiem na pytanie dotyczące wózka z butlami. Otóż oglądałem zdjęcia, widziałem też na żywo w pracy. Ale odpuściłem sobie - po prostu. Miałem tylko taki kawałek "plastikowej" rurki, która się "nadała" O godz 0:00 zastanawiałem się przez chwile, czy wstać rano o 9:00, kupić bilet za 2.60zł , jechać do sklepu, kupić "rurkę" za 3.50 zł, kupić drugi bilet za 2.60 zł,wrócić do domu, zjeść coś i wyjść do pracy o 13:00. Stwierdziłem, że nie opłaca się. Więc posiedziałem po pracy od godz 0:00 do 3:00 i zrobiłem sobie taki oto wózek, który doskonałym nie jest i nie będę dorabiał do wózka teorii (a można) bo jak czytam na forum to do wszystkiego taką teorię można dorobić. O pasie lub łańcuchu mocującym też myślałem, ale popełniłem błąd przyklejając za wcześnie węże do butli i teraz ciężko jest coś tam wpasować. Nie jestem perfekcjonistą w modelarstwie, choć pewnie kiedyś byłem, to teraz jednak potrafię sobie odpuścić pewne rzeczy w trosce o swoje zdrowie Chemik to ze są połączone to też widziałem, ale chyba nie jest to regułą. Rtoipmodest, tak zabrałem tym dzieciom kółka od wózka Zresztą fajny zestaw już kilka figurek z niego zrobiłem np. kamerzystę w projekcie 7TP. Pacynki są z zestawu Presiera Pilots. Ground crew U.S. Army Air Force 42-45 (dobry zestaw pod przeróbki no i są dwie tzw. "laski") A tak wogole to dzięki za wszystkie wpisy. Tymczasem. Prace powoli zbliżają się do etapu malowania. Figurki spawaczy zrobione. Przerobiłem je z zestawu Preisera. Wyglądają tak. Skończyłem też zestaw pod tytułem "to się nam jeszcze przyda". Muszę rozwiercić jeszcze otwór w zbiorniku. Całość posklejałem w jeden segment - łatwiej będzie malować. Pracę nad podstawką też posuwają się do przodu. Uwagi mile widziane, szczególnie iż jestem jeszcze przed malowaniem Ps. Mam problem ze sklejaniem większych elementów fototrawionych. Po prostu Super Glue nie chwyta, a jak już chwyci to czasami odskakuje od śliskiej powierzchni blaszki. Pomaga trochę szlifowanie, ale jest pracochłonne bardzo. Może benzyna będzie sposobem? Ps2. Macie rację z tym wózkiem i przewodami. Pooglądałem zdjęcia i troche mi szkoda. Ale na przerabianie też już nie mam ochoty, może ten łańcuch do butli jedynie dorobię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czes881 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 No jak dla mnie rewelka Szczególnie figsy ładnie się prezentują. Czak spróbuj te większe blaszki poxipolem złapać albo poxiliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 spróbuj klejem w żelu, takim gęstym (Bison). czasem warto powierzchnię blaszki zmatowić papierem sciernym, wtedy lepiej chwyta. projekt super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Niektóre plastiki tak maja ze żaden "super glue" się do nich nie lepi . Całość zaczyna wyglądać super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Czak a nie próbowałeś robić tych ,,rurek,, z ramek od modelu ?? podgrzewasz delikatnie tak ową zapalniczka i powoli rozciągasz. Ja tak zazwyczaj robię wszelki cienkie pręty cz też trzonki łopat ect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Dzięki za porady w sprawie kleju. A ramki oczywiście, że rozciągam. Tylko tutaj wydawalo mi sie, iż nie dam rady uzyskać takiej dlugiej i równej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Coraz ciekawiej to się prezentuje. Z wózkiem może być teoria o której wspominałeś. Oryginalnie małe butle ale gas się skończył i podrzucili gościowi większą. Aż nie mogę się doczekać fotomontażu w photoshopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Miałem inna teorię ale ta też jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Ja bym jeszcze tą lufę Hummela ukrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Zastanawiałem się nad tym. Zrobiłem w programie graficznym (wirtualnie) Lepiej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 czak45 - nie obcinaj lufy. Wygląda to dość dziwnie, poza tym po co komu taka ciężka rura? Jak na zdezelowany pojazd dziwi mnie obecność w stanie nienagannym przedniego uchwytu mocującego działo w pozycji transportowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Ja też bym ją zostawił na twoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Zostaw ta lufę w spokoju z nich ludzie robili tylko krzyże o takie http://dobroni.pl/foto_news/mini/th_rysunek1_x7519.jpg Natomiast (wiem ze to może być ciężkie w tej skali ) zdezelował bym parę gum z kół bo z tego ludzie robili cholewy do butów. Z tego co jeszcze pamiętam z wyjazdów na tzw ,,wykopki,, ludzie głownie zabierali śruby płyty pancerne ba nawet kiedyś widziałem kwietnik z koła napędowego od tygrysa plus słupki do ogrodzenia z ogniwek z Królewskiego tygrysa. Trotylem z pocisków potrafili rozpala węgiel/drewno zima w piecu jak było wilgotne. Tu z kolei masz fotkę jak sprytnie wykorzystano wannę od esdeka jako mostek Co do samych pojazdów na podwoziu czwórki. Amortyzatory od wózków szły do furmanek ect gumy na cholewki, z silnika potrafili robić ,,tartak,,. Ogólnie jeśli nawet pojazd wpadł do bagna automatycznie wszystko co wystawało ponad ziemie znikało tak jak masz tu pokazane http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/podeszwa01.jpg to co wystawało zostało ucięte praktycznie na równi z ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Zostaw lufę jak jest, zamiast tego zdemoluj trochę przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Co do tego gdzie były wykorzystywane różne części i czołgów itp. w życiu cywilnym można by założyć oddzielny temat bo tego jest mnóstwo, a niektóre są naprawdę pomysłowe Co do modelu ja uważam że ciekawiej wygląda z obcięta, zważywszy na to że jest to złomowisko. No ale mamy demokrację, wygrywa większość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Lufę zostawię. Generalnie ma to być jakaś taka baza USA gdzie cięto pojazdy. skikut87 Dzięki za info, na coś takiego czekałem. Jeździłem na wykopki, ale inne Jakbyś mógł rozwinąć temat, albo coś podlinkować w związku z powyższym tematem, to byłbym wdzięczny. Mam kilka mocno zdekompletowanych modeli, więc może bedzie mozna je wykorzystać, choćby robiąc taki mostek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 z silnika potrafili robić ,,tartak,,. Ba! Kiedyś znalazłem ramę (jakieś 2mx1,5m) zrobioną z ceowników, a na niej Maybacha HL42! Z doczepionym kołem pasowym, prawdopodobnie pod tartak lub pod "młockę". (niestety przez moje niedopatrzenie, w/w służy już pewnie gdzieś jako pręty zbrojeniowe) Silniki był to dość pożądany towar o ogólnej mizerii powojennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi