Michał96 Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Cześć, rozpoczynam kolejny projekt-od jutra ferie Jest to znany wszystkim model T-70 od firmy MiniArt. Części wydają się być nawet dobre. Kamuflaż wybrałem-będzie to tradycyjne zielone ruskie malowanie. Zrezygnowałem z wersji niemieckiej. Nie lubię zbytnio niemieckich rusków. Najpierw zacznę od dorobienia spawów, mam kilka fotografii na podstawie których je wykonam. No i trzeba będzie zrobić fakturę odlewu na pancerzu. Tutaj in-box http://www.mojehobby.pl/MiniArt-Niemiecki-Ta70-743-r-z-za-og--p-1-548537.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 No i trzeba będzie zrobić fakturę odlewu na pancerzu. No nie wiedziałem, że T 70 miał odlewany pancerz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Czyli nie miał Sory za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Siadam i poglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Będzie prosto z pudełka, czy masz go zamiar jakoś waloryzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Witam. Michale, może chodziło ci o fakturę blachy walcowanej ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Polecam ci ten wątek warsztatowy kolegi pankot13 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=29359 Z tego co kojarzę to T-70 składany był z blach walcowanych, jedynie jarzmo działa było odlewane. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Cześć, rozpoczynam kolejny projekt-od jutra ferie Ale Ci dobrze. Ja jeszcze miesiąc muszę czekać. Powodzenia z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Wiesz co, tak naprawdę to nawet nie zdążyłem się zmęczyć Ledwo co święta były i już ferie. Nie będę go jakoś waloryzował, prosto z pudła. Jedynie tak jak wspomniałem jakieś tam spawy. Masz racje Markuz, is-7 to o te płyty walcowane mi chodziło-wyglądają troszkę jak jakiś odlew. I spawy zrobione-są to moje pierwsze w życiu Spawy zrobiłem też na uchwytach. Faktura jażma gotowa. Teraz zabieram się za dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Sorki, ale spawy do poprawki, ale to jest moje zdanie. Poczekaj na więcej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Witam, nie wydaje Ci się, że jeszcze troszkę za duże? Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Kuba ubiegłeś mnie. Zdecydowanie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Z czego Michał robisz te spawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Macie racje, są za duże. Spawy robię z poxyliny. Jest dosyć dobra, robiłem z niej też zimmerit. Kolejna poprawka, chyba lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Miło widzieć następny T-70 w budowie. Lepiej ale jeszcze za grube.Co najmniej o połowę. Tutaj masz ładnie grubość spawów pokazaną; http://www.andreaslarka.net/T-70/T-70.html Powodzenia. Tutaj jeszcze trochę fotek; http://beute.narod.ru/Beutepanzer/su/t-70/t-70.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dzięki, rzeczywiście ciągle za duże były. Pomniejszyłem jeszcze troszkę, więcej już nie dam rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Cześć Michał. Coś te spawy z lekka za szerokie i za wysokie. Spróbuj zrobić takie żeby nie odbiegały za bardzo od tych oryginalnych które są na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Nie wiem sam, nie dam rady zrobić mniejszych. Mi się wydają nawet dobre. Zapaskudze i porysuje tylko pancerz. Po pomalowaniu powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam! Trochę mocarne te spawy, ale mogą być. Ważne że tobie się podobają. Osobiście zostawił bym te fabryczne. Sama wieża jest tak skopana przez MiniArt, że nawet najlepiej wykonane spawy nie poprawią jej wyglądu. Wieża w wykonaniu MiniArt jest symetryczna, a tak naprawdę jarzmo armaty było szersze i przesunięte na prawo od osi wieży. Aby zlikwidować ten błąd, trzeba by poszerzyć jarzmo armaty z prawej strony około trzech milimetrów, a co za tym idzie osłonę jarzma. Osłona spawana jest łatwiejsza do poprawki, z odlewaną są większe problemy. Dlatego zignoruj te spawy i zrób ten modelik co by dla oka był przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Aha dzięki , nawet nie wiedziałem. Spawy dorobiłem tylko w miejscach, w których powinny być, bo MiniArt ich tam nie zrobił. Te co są zrobione przez producenta, to ich nie będę poprawiał. W sumie to tani model, więc jakieś błędy na pewno są. Jarzma nie będę raczej poprawiał, nie dam rady. Co do tych spawów, to czytałem, że Ruscy spawali wszystko niechlujnie i masywnie, żeby się jak najmocniej trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 No i tak to wygląda. Wahacze przyklejone, górny pancerz gotowy w 80%. Dzisiaj porobię jeszcze błotniki. Koła będę malował osobno na wykałaczkach w stryopianie-z racji bandaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Michał co do tych spawów dalej nie jestem przekonany. Jakby poszło za dużo elektrod pewnie NKWD by zwąchało spisek imperialistów . Potrenuj sobie spawy z rozciągniętych ramek. Wychodzą delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Haha Potrenuję z tym ramkami. Sory, ale zostawie spawy na tym modelu, nie chcę nic spaprać-w rzeczywistości wyglądają trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Trochę późno ale jestem.Mnie za to nie przekonuje faktura na jarzmie. Chyba za wyraźna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi