Robert Ostrowski Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Adam czy ta blaszka jest juz na stałe wklejona ,bo zle to wyglada a po pomalowaniu będzie jeszcze gorzej. Kolor na felgach w/g mnie za jasny ,reszta miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Mógłbyś zdradzić czym kleiłeś te blaszki do owiewki ? Ładnie to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Widać, że CA ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Widać, że CA ;-) np.tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Niesamowicie czysto ! Czyli jednak "kropelka" dobra na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Niesamowicie czysto ! Czyli jednak "kropelka" dobra na wszystko plus debonder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Adam czy ta blaszka jest juz na stałe wklejona ,bo zle to wyglada a po pomalowaniu będzie jeszcze gorzej. Moim zdaniem ta blaszka w tej skali jest trochę do poprawki. Można to zrobić lekko naginając blaszkę w nacięciach. Nie mam zbyt dobrego ujęcia tego elementu we własnych zbiorach zdjęć, dlatego posłużyłem się trochę spreparowanym zdjęciem z publikacji PKL nr 6 str.23. Ponadto kształt blaszki powinien być trochę trapezowy, ale to już błąd producenta. Dotarła do mnie informacja od kolegi, który buduje model Miga -29 w skali 1/32 na innym forum, że większość blaszek, ze względu na ich brak lub niedobry kształt wykonuje sam, bo producenci je upraszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Widać, że CA ;-) np.tu Musiałeś przez lupę patrzyć :P Takich rzeczy nie widać gołym okiem. Dopiero na zdjęciu, po pomalowaniu. Nie używałem debondera. Wylałem sobie dużą kroplę CA na szklaną płytkę i maczałem w niej elementy. Wystarczyło tylko dotknąć stopką i element sam zbierał tyle kleju ile potrzeba. Co do tej blaszki, bo wydaje mi się, że jest ok. Te "szczeliny" są zalane CA i wyszlifowane, więc powinno być dobre. Oczywiście sprawdzę jeszcze surfacerem. Ten element nie jest przyklejony na plastik, tylko równo z jego powierzchnią. Miałem farbę w aero więc prysnąłem felgi, ale też widzę, że odcień nie ten. Poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 Stwierdziłem, że przemaluję dysze. Wcześniej wybrałem zbyt jasne i zbyt kontrastowe metalizery. Zaczynam od Surfacera i Black Gloss Płatowiec już gotowy Pozostało mi tylko dorobić takie urządzenie, które ma być koło opromiennika, a które nie wiem jak się nazywa. Tam, gdzie niewyszlifowana szpachla. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Zrób coś szybko z kopułką termonamiernika. Zetnij ten kawał plastiku sprzed wiatrochronu i zamień go przezroczystym tworzywem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Quickboost robi zamiennik ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 Koledzy, z termonamiernikiem sobie poradzę. Powiedzcie jak nazywa się to coś zaznaczone na zdjęciu, bo nie wiem, w którym miejscu to przykleić i jakie ma proporcje wymiarów. Może ktoś ma jakieś rysunki? Nie wiem jak to się nazywa, więc nawet nie mam jak tego poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Interrogator chyba tak się to nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Interrogator IFF SB14 E/A lub Radwar SC-10 Suprasl znalazłem dwie nazwy, raz iff nazywają ten pierwszy drugim razem iff jest sc-10,pogubić się można... Wszystko jednak wskazuje na SC-10 superasl Przejrzalem swoje zasoby...odszukaj sobie monografię Mig-29 Topshoot wydawnictwa Kagero jest kilka ujęć pod roznymi katami Tutaj link do WZL ale niestety bez instalacji IFF jeszcze http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?135055-Polish-Air-Force-MiG-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 IFF Sc-10 Supraśl, to identyfikator swój-obcy jeden z kilku wymogów do przystosowania w ramach sił NATO. W Aeroplanie niestety nie ma jaki to wymiar oraz na płycie nie ma również wzmianki. Ale może coś zaradzę, odezwę się do Ciebie na gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk_szkwal Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Coś mi świta, że w MR którejś było, niestety teraz nie znajde, ale może ktoś ma pod ręką, to może poszukać. Stawiam coś pomiędzy nr 30 a 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Dzięki wszystkim za pomoc Jak dobrze pójdzie to do końca tygodnia wrzucę fotkę modelu w podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Ale te Gunziaki fajne są. Myślałem, że do poniedziałku ledwo zrobię podkład, ale to tak szybko schnie, że mam już podkład, preshading i pierwszy bazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dawaj zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Jak skończę Kładę 3 kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Na jednym zbliżeniu wyszło niedoszlifowane klejenie CA. Do poprawki. Słowa uznania dla Gunze C. W ciągu dwóch godzin można położyć podkład, preshading, pierwszy kolor, zamaskować, położyć drugi kolor i ściągnąć maskowanie. Bez uszczerbku dla farby. Próbowałem zrobić też "postshading" przez niedokładne krycie farby podkładowej. Wydaje mi się, że dosyć fajnie to wyszło, szczególnie na najciemniejszym kolorze. Może po macie uda się to uchwycić na zdjęciach. Do maskowania kabiny użyłem patentu, który ostatnio wymyśliłem. Na krawędzi przykleiłem wałek bluetack, a na to folię aluminiową. Świetnie się sprawdza. W przypadku tego kokpitu taśma nie zdałaby egzaminu. Nie sprawdziło się za to granatowe tło. Następne zdjęcia będą na białym. I podgląd modelu, którego warsztatu nie prowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Ładnie, ładnie. Poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Ładne malowanie, teraz tylko nie przedobrzyć z eksploatacją i mamy dobrego MiG-a. A nie żałujesz troszeczkę, że nie poczekałeś na te najnowsze malowania z pilotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Piękne te żywiczne dysze. Jak je będziesz malował ? Będą takie przegrzane na kolorowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 Dziękuję Jest plan, żeby właśnie takie przebarwienia na dyszach wymalować. Zastanawiałem się jak zrobić takie nieregularne plamy niebieskiego i patrząc na to zdjęcie naszła mnie myśl, żeby spróbować maskowania solą. Wczoraj w przerwach meczy położyłem kalki. Postaram się dzisiaj wrzucić fotki Mikołaj, a ktoś robi kalki do tych malowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi