SebastianC. Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Dragonowski modelik przedstawiający A-10A Thunderbolt II w pustynnym malowaniu maszyny z 917th Tactical Fighter Wing. Zestaw w miarę przyjemny w budowie. Najwięcej problemów sprawiło wpasowanie w kadłub przedniej komory podwozia odlanej razem z golenią oraz spasowanie gondol silników z imitacjami wentylatorów - tutaj było dużo szpachlowania i szlifowania. Od siebie dodałem makietę silnika TF34, hamulce aerodynamiczne w pozycji otwartej, drabinkę dla pilota oraz osłonę kabiny i wiatrochron wytłoczone z folii do bindowania (osłona z zestawu pękła podczas polerowania). Z modelu jestem średnio zadowolony. Zaliczyłem kilka wpadek podczas budowy przez które efekt końcowy nie jest taki jak sobie założyłem. Ale nie poddaję się, spodobało mi się dłubanie w tej skali i na warsztat czekają AV-8B Harrier z revella i Mig21 bis dual combo z edka.... I tradycyjnie zdjęcie z grosikiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Świetnie wygląda jak na 1:144! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_Mazur Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 No ładnie, ładnie wygląda jak w 1:72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek17 Posted May 5, 2012 Share Posted May 5, 2012 Mi jest po prostu trudno uwierzyc ze to skala 1:144, gdyby nie ten grosik to wciaz bylbym przekonany ze to 1:72. Wielki Szacun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eagle Posted May 6, 2012 Share Posted May 6, 2012 Prze Prze Prze Piękny, cudny szczena opada Brawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dumapolski Posted May 6, 2012 Share Posted May 6, 2012 Nieźle pojechałeś z tym modelem. Kopara opada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
r.kalkowski Posted May 6, 2012 Share Posted May 6, 2012 Bardzo fajnie wygląda jak na tą skalę. Przepraszam że zaśmiecam wątek ale mam pytanie do kolegów o A-10 THUNDERBOLT jaki jest najlepszy lub dobry w 1/72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianC. Posted May 6, 2012 Author Share Posted May 6, 2012 Dziękuję Panowie za miłe słowa r.kalkowski - do wyboru masz academy, hobby boss'a, tamiyę, italeri, monograma i revella. Ja osobiście sklejałem italerkę i mogę powiedzieć, że to jeden z najlepszych zestawów A-10 w tej skali na rynku. Revell to prawdopodobnie te same wypraski co italka. Z pozostałymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erkamo Posted May 6, 2012 Share Posted May 6, 2012 Wyjątkowo udany modelik. Skala 1:144 i taki efekt . Brawo! Czy przy wykonywaniu modelu silniczka TF-34 miałeś do dyspozycji jakieś rysunki, rzuty itp, czy tylko fotki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianC. Posted May 6, 2012 Author Share Posted May 6, 2012 Silnik robiłem na podstawie zdjęć z internetu i książki "in detail & scale". W tej skali ciężko odwzorować wiernie okablowanie więc u mnie to taka bardziej "gizmologia". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Poza miejscami nierówno przebiegającym wash'em (co w przypadku tej skali można wybaczyć) Twój A-10 prezentuje się naprawdę sympatycznie. Fajnie, że wybrałeś taki właśnie jasny kamuflaż. Jakiś taki milszy dla oka niż zielony czy szary. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianC. Posted May 7, 2012 Author Share Posted May 7, 2012 No właśnie m.in. z washa jestem niezadowolony. To, że przebiega nierówno to mi aż tak nie przeszkadza, przynajmniej nie wygląda jak kartonówka. Tylko przy łoszowaniu miejscami wgryzł się trochę w sidolux i nie udało się go dokładnie zmyć - pozostawił takie delikatne brudne plamy. Co do kamuflażu nie miałem wyboru, takie malowanie zaproponował producent. Myślałem o zmianie na European I ale w końcu zostawiłem tak jak jest. I nie żałuję, rzeczywiście jest ciekawe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzi Posted May 7, 2012 Share Posted May 7, 2012 Piekny Sebciu, piękny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted May 8, 2012 Share Posted May 8, 2012 Model rzeczywiście fajniusi, ale z tym pustynnym wieprzem to pojechałeś Nazw własnych sie nie tłumaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted May 10, 2012 Share Posted May 10, 2012 Robię większe plamy z kleju niż Ty modele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paczek1981 Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 O w twarz jeża! Myślałem że zrobiłeś błąd w opisie 1/144 i to jest 72 albo 48, a tu faktycznie micro skala. Nie wiem co napisać. Pięknie!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Kolejna fotka admina dla modelu w skali 1/144. Moje gratulacje dla modelującego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted May 24, 2012 Share Posted May 24, 2012 Bardzo przyjemny. Gratuluję. Fotki admina też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted May 26, 2012 Share Posted May 26, 2012 A naklejki to z jakiego zestawu? Bo nie z http://galaxykits.com/instructions/?instruction/307/a-10a_warthog ani chyba nie z: http://www.oldmodelkits.com/jpegs/Dragon%204571%20A-10HP.JPG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebastianC. Posted May 26, 2012 Author Share Posted May 26, 2012 No nie spodziewałem się, że trafię na główną. Jeszcze raz dzięki za komentarze. Peter_D, kalki są z tego zestawu: http://www.scalemates.com/products/product.php?id=108027 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati13u Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 model super jak na 1:144 Revell to prawdopodobnie te same wypraski co italka. Z pozostałymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem. czemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts