SebastianC. Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Dragonowski modelik przedstawiający A-10A Thunderbolt II w pustynnym malowaniu maszyny z 917th Tactical Fighter Wing. Zestaw w miarę przyjemny w budowie. Najwięcej problemów sprawiło wpasowanie w kadłub przedniej komory podwozia odlanej razem z golenią oraz spasowanie gondol silników z imitacjami wentylatorów - tutaj było dużo szpachlowania i szlifowania. Od siebie dodałem makietę silnika TF34, hamulce aerodynamiczne w pozycji otwartej, drabinkę dla pilota oraz osłonę kabiny i wiatrochron wytłoczone z folii do bindowania (osłona z zestawu pękła podczas polerowania). Z modelu jestem średnio zadowolony. Zaliczyłem kilka wpadek podczas budowy przez które efekt końcowy nie jest taki jak sobie założyłem. Ale nie poddaję się, spodobało mi się dłubanie w tej skali i na warsztat czekają AV-8B Harrier z revella i Mig21 bis dual combo z edka.... I tradycyjnie zdjęcie z grosikiem... Cytuj
Arek17 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Mi jest po prostu trudno uwierzyc ze to skala 1:144, gdyby nie ten grosik to wciaz bylbym przekonany ze to 1:72. Wielki Szacun Cytuj
eagle Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Prze Prze Prze Piękny, cudny szczena opada Brawo Cytuj
dumapolski Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Nieźle pojechałeś z tym modelem. Kopara opada. Cytuj
r.kalkowski Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Bardzo fajnie wygląda jak na tą skalę. Przepraszam że zaśmiecam wątek ale mam pytanie do kolegów o A-10 THUNDERBOLT jaki jest najlepszy lub dobry w 1/72. Cytuj
SebastianC. Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Dziękuję Panowie za miłe słowa r.kalkowski - do wyboru masz academy, hobby boss'a, tamiyę, italeri, monograma i revella. Ja osobiście sklejałem italerkę i mogę powiedzieć, że to jeden z najlepszych zestawów A-10 w tej skali na rynku. Revell to prawdopodobnie te same wypraski co italka. Z pozostałymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem. Cytuj
erkamo Napisano 6 Maja 2012 Napisano 6 Maja 2012 Wyjątkowo udany modelik. Skala 1:144 i taki efekt . Brawo! Czy przy wykonywaniu modelu silniczka TF-34 miałeś do dyspozycji jakieś rysunki, rzuty itp, czy tylko fotki? Cytuj
SebastianC. Napisano 6 Maja 2012 Autor Napisano 6 Maja 2012 Silnik robiłem na podstawie zdjęć z internetu i książki "in detail & scale". W tej skali ciężko odwzorować wiernie okablowanie więc u mnie to taka bardziej "gizmologia". Cytuj
kornik_69 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Poza miejscami nierówno przebiegającym wash'em (co w przypadku tej skali można wybaczyć) Twój A-10 prezentuje się naprawdę sympatycznie. Fajnie, że wybrałeś taki właśnie jasny kamuflaż. Jakiś taki milszy dla oka niż zielony czy szary. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj
SebastianC. Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 No właśnie m.in. z washa jestem niezadowolony. To, że przebiega nierówno to mi aż tak nie przeszkadza, przynajmniej nie wygląda jak kartonówka. Tylko przy łoszowaniu miejscami wgryzł się trochę w sidolux i nie udało się go dokładnie zmyć - pozostawił takie delikatne brudne plamy. Co do kamuflażu nie miałem wyboru, takie malowanie zaproponował producent. Myślałem o zmianie na European I ale w końcu zostawiłem tak jak jest. I nie żałuję, rzeczywiście jest ciekawe. Cytuj
p_bladek Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Model rzeczywiście fajniusi, ale z tym pustynnym wieprzem to pojechałeś Nazw własnych sie nie tłumaczy Cytuj
paczek1981 Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 O w twarz jeża! Myślałem że zrobiłeś błąd w opisie 1/144 i to jest 72 albo 48, a tu faktycznie micro skala. Nie wiem co napisać. Pięknie!!! Cytuj
Woit Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Kolejna fotka admina dla modelu w skali 1/144. Moje gratulacje dla modelującego Cytuj
Gerd Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Bardzo przyjemny. Gratuluję. Fotki admina też. Cytuj
Peter_D Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 A naklejki to z jakiego zestawu? Bo nie z http://galaxykits.com/instructions/?instruction/307/a-10a_warthog ani chyba nie z: http://www.oldmodelkits.com/jpegs/Dragon%204571%20A-10HP.JPG Cytuj
SebastianC. Napisano 26 Maja 2012 Autor Napisano 26 Maja 2012 No nie spodziewałem się, że trafię na główną. Jeszcze raz dzięki za komentarze. Peter_D, kalki są z tego zestawu: http://www.scalemates.com/products/product.php?id=108027 Cytuj
mati13u Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 model super jak na 1:144 Revell to prawdopodobnie te same wypraski co italka. Z pozostałymi nie miałem styczności więc się nie wypowiem. czemu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi