Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do Mi-8 i Mi-2 ze 103 PL, to spokojnie - będzie osobny, spory zestaw, nad którym już pracujemy od jakiegoś czasu )).

Jeśli kalki przewidują sprzęt 103.PL to nie zapomnijcie o Bellach-206

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Heh, no Bell raczej się w tym zestawie nie zmieści ;). Z przyczyn prozaicznych - to będą malowania do 1989 roku ))

Nie wykluczam rzecz jasna drugiego zestawu, z późniejszymi malowaniami, ale to... później ;)

Tak w ogóle, to jeśli ktoś ma ochotę pobawić się w projekty kalek do naszych (i nie tylko) 'wiatraków' to zapraszam. Mogę to przecież wydać. Ja się po prostu na tym za bardzo nie znam i potem wychodzą 'kwiatki' różne, że np. zapomnę o jakimś napisie, albo cuś )) Druga sprawa, to czas - nie jestem w stanie wszystkiego zrobić, a z mojego punktu widzenia priorytet mają 'pasażery' w skali 1/144, stąd śmigłowce i w ogóle skala 1/72 to niejako 'efekt uboczny' innych projektów. Ale mogę te rzeczy wydawać - nie ma problemu.

Napisano
A może warto jeszcze taki temat uwzględnić: plastikowe.pl: Polska – Papieskie śmigłowce
Po części na poniższych kalkomaniach jest to zrealizowane - kalki LOT to nic innego jak wojskowe śmigła przemalowane na czas wizyty papieskiej
Witam. Kalkomania wreszcie stała się 'namacalna'. Znaczy się jest fizycznie ;).

P1010039-Kopia.jpg

Napisano

Była jeszcze jedna ciekawostka a mianowicie Mi-8 zarejestrowany jako sanitarny latający na potrzebny Morskiej Służby Poszukiwania i Ratownictwa czyli SP-SXR

mi8spsxrsn10637aeropol.jpg

5285_1.jpg

Tu Azerbejdżan ale wersji "ambulance" miało kilka państw ;)

6755621039_f8b05f43f0_b.jpg

Napisano
Bardzo fajne te kalki do Mi-8 i An -2, ale ja mam prosbę/apel o kalki do polskich Li-2. do właśnie wydanego modelu Amodel w skali 1/72.

Pozdro

Się robią ;) Będą zarówno w skali 1/144 jak i 1/72. Może w 1/48 też, ale to już jako Techmod. Póki co usiłuję zgromadzić dokumentację do imion własnych malowanych pod kabiną (chcę je dać wszystkie w zestawie) we wczesnym okresie użytkowania. Zestawy będą dwa - wczesne oraz późne malowania.

Napisano

W Etiopi latal tez co najmniej jeden ze znakami czerwonego krzyza na burtach - bylo by nice takie kalki moc kupic.

Napisano
...ewentualnie "alfabet", tak, żeby można było samemu dopasować rejestrację, jaką się chce.

Taki jest zamysł właśnie. Jak wspominałem - dwa zestawy planuję - wczesne i późniejsze malowania. A w zasadzie to trzy, bo jeszcze jeden będzie - wojskowo-cywilny, ale już nie LOTowski ;)

Napisano

Identycznie pomalowany egzemplarz n/b 628 latający w tej samej jednostce, czyli 37.PŚT w Leźnicy posiadał stare godło jednostki.

Napisano

Pamiętam, że w tym okresie natężenie szkolenia w Leźnicy Wielkiej było tak wysokie, że ósemki P i S uczestniczyły w normalnych codziennych lotach. Widok lądującej na polach salonki, której załoga ćwiczyła symulowany desant wojska nie należał do rzadkości. To były wspaniałe czasy

Napisano

No przecież malowanie z pierwszej pielgrzymki jest na arkuszu. Z drugiej też, więc o co chodzi ;). A ten PapaStar (DeAgostini) to jest właśnie pierwsza pielgrzymka chyba (poprawcie jeśli się mylę) ))

A co do nowych kalkomanii, to teraz czas na Milkę i Jak-40. Dużo Jaków - dwa zestawy - osiem malowań ;)

Napisano

Przepraszam, niedopatrzenie moje Star dostępny będzie pewnie jako "Wydanie Specjalne" za 2 lub 4 miesiące, a skala 1/72 taka jak przy strażackim Jelczo-Starze

• 4 weeks later...
Napisano

Salonki przed malowaniem LOT-u miały jeszcze inne malowanie z szerokim pasem czerwonym w pobliżu okien i błękitnymi na górze kadłuba ;)

Napisano
Salonki przed malowaniem LOT-u miały jeszcze inne malowanie z szerokim pasem czerwonym w pobliżu okien i błękitnymi na górze kadłuba ;)
A ile ich było w takim malowaniu?

Bo ja się spotkałem tylko z jednym takim egzemplarzem...

Napisano

Na pewno 620 miał takie ;) Poza tym po wizycie Jana Pawła II na Mi-8 zostało zamalowanie (na granatowo) tylko napis LOT. Pas na osłonach silników pojawił się dopiero później...LOT w 1979 r. wypożyczył 4 "rządowe" Mi-8 i jeden z PUL.