K_Mazur Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Witam. W końcu odważyłem sie wstawić warsztat a "na nim ląduje" Jeep commando car od italerki. Oczywiście chiałbym abyście mi pomogli bo ja niemam zbyt dużego doświadzcenia, więcej wiem w teorii niż w praktyce Wszelkie zdjęcia i informacje miło widziane Postaram się popoprawiać co nieco w tym modelu. Jak na razie tylko jedna fotka: Sklejone podwozie jak widać trzeba je jeszcze trochę dopieścić. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 To willys od italeri? Ładnie sklecone podwozie.Usuń tylko linie podziału z amortyzatorów piórowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Tutaj masz ciekawy warsztat do podglądnięcia; http://www.network54.com/Forum/110741/message/1242632329/Who+dares---+Willys+Jeep+MB+2nd+SAS+North+Africa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 niezły link... Aż chyba swojego starego Willisa z Italeri wyjmę z pudełka i tchnę w niego nowe życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Witam. Piotrze dzięki za linka napewno sie przyda, Grzegorzu jest to ten zestaw http://www.mojehobby.pl/products/Commando-Car.html no to tak, z kleiłem nadwozie( fotele i ten zbiornik paliwa z tyłu narazie an sucho) created by picasa2html.com Pobawiłem sie jeszce troche z podwoziem i tak to wyszło: created by picasa2html.com i poprawiłem grilla. created by picasa2html.com Jak widać czeka mnie jeszcze trochę szlifowania i szpachlowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Dlaczego wszystko kleisz cyjanoakrylem?(stanowczo za dużo go dajesz) Jeśli nie masz Debondera do jego zmywania ciężko będzie Ci to później usunąć(nadmiar kleju) Do klejenia plastyku polecam Ci ten klej; http://www.exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87038-Klej-Extra-Thin/2449 A cyjanoakryl zostaw sobie do blaszek itp. Jeśli go już używasz to np polecam Ci taki sposób jak sam stosuję; -wypuszczam sobie kropelkę na jakiś kawałek poliestru i stamtąd nakładam go na wybrane części igłą lekarską z zagiętą końcówką. -igłę zaginam na końcowym odcinku na jakieś 2 mm. Oczywiście najpierw przykładam daną część do miejsca klejenia i wtedy zapuszczam klej igłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 13 Lipca 2012 Autor Share Napisano 13 Lipca 2012 Doskonale o tym wiem ze za dużo leje to jest moja zmora a klej od tamiy'i znam z tego co wiem to długo schnie. A debonder gdzie moge kupic i za ile??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Tamiya to jeden z lepszych klei na rynku. Wcale za długo nie schnie.Świetnie się go aplikuje pędzelkiem,który jest w nakrętce i z racji swojej konsystencji(niezwykle rzadki)wnika we wszystkie szpary. Przykładasz daną część do modelu i zapuszczasz klej. A Debonder możesz dostać w większości sklepów modelarskich; http://www.exito.sklep.pl/pl/searchquery/debonder/1/full/5?url=debonder http://www.ww-model.pl/index.php?p8249,wamod-rozklejacz-do-cyjanoakryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Zgadzam się z pankotem13 w całej rozciagłości też kleję Tamiyą i jest super. A do dużych powierzchni używam Mr. cement z Gunze.Co do debondera to nie używałem bo blaszki kleję w identyczny sposób jak pankot13.ozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Każda droga jest dobra gdy prowadzi do celu ja np. kleję już tylko klejami CA rzadko używam Revella Pro(do gąsek i tam gdzie części pasują idealnie)CA ma tą wlaściwość że zastępuje mi szpachlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Witam. Zgadzam się z Piotrkiem, że CA powinno się używać tylko do blaszek. Ja do klejenia elementów plastikowych używam http://www.mojehobby.pl/products/Klej-z-pedzelkiem-28ml.html. Jest to odpowiednik Tamiy Extra Thin, ale jest dużo tańszy. Gdy chcę kleić większe elementy to stosuję kleju wolno schnącego http://www.mojehobby.pl/products/Tamiya-Cement-40-ml.html, bo spokojnie mogę sobie nałożyć klej na wszystkie powierzchnie i dobrze spasować dwa elementy. CA ma u mnie zastosowanie w blaszkach ( używam superglue, ale ostatnio zastanawiam się czy nie zamienić go na jakiś inny klej ) oraz przy wzmacnianiu niektórych połączeń klejonych zwykłym klejem do plastiku. Sorry za OT, ale też chciałem się wypowiedzieć na ten temat. K_Mazur będziesz Jeepa malował aero czy pędzlem ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Zgadzam się z Piotrkiem, że CA powinno się używać tylko do blaszek. to nie jest mądra opinia. No nie jest. Ja 85 % modelu kleję CA, zwykły klej używam tylko wtedy gdy potrzeba, przeważnie wtedy gdy spoina jest długa, np. kadłub czołgu + górna płyta. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 http://www.ww-model.pl/index.php?p8249,wamod-rozklejacz-do-cyjanoakryli wamodu nie nalezy polecać. kiepsko daje radę.. Ale jednak jest jakąś alternatywą dla debondera legato, którego już chyba nie produkują. Znasz jakieś inne rozklejacze do CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Na Jadar Hobby pojawił sie Debonder P od Legato cena 29 PLN, w mirę dobry na pewno lepszy (ja nie narzekam rozpuszcza nie źle) od wamodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Tak jak piekielny84 pisze leje więcej tej kropelki by weszła we wszystkie spoiny Pawle dzięki za info co do narzędzi to je zostawię, miaałem zamiar w kleić jeden zbiornik ale skoro piszesz że za duże to dam jakieś graty zamiast tego a co do chłodnicy mam takie zdjęcie z dwoma żeberkami created by picasa2html.com muszę jeszcze dorobić jeszcze tą rzecz przy grillu nie wiem jak to sie nazywa. Wojtku będe malował aerografem. I żeby nie było że nic nie robię to pod szlifowałem,dałem podkład i wyszło pare nie dociągnięć jutro postaram sie wrzucić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 16 Lipca 2012 Autor Share Napisano 16 Lipca 2012 Witam zdjęcia miały być wczoraj ale nie zdążyłem sorki. A więc tak model wyszlifowałem położyłem podkład potem preszajding (farba strasznie prószyła), pomalowałem wstępnie koła karabiny i inne zestawowe bamtele?? dorobie jeszcze własne, kupiłem też zestaw kanistrów od Tamki i pomalowałem jeden halogen. created by picasa2html.com Próbowałem zrobić z blaszki dywaniki czy jak to sie zwie created by picasa2html.com Mi tam to sie średnio podoba :(A tak to wygląda na modelu. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Malujesz na za wielkim ciśnieniu i za gęstą farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Dywaniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 16 Lipca 2012 Autor Share Napisano 16 Lipca 2012 Mieszasz Jeepa S.A.S. z Afryki z tymi z Europy a to zupełnie inna bajka już widzę że wychodzi hybryda która nigdy nie istniała. A dokładnie co jest nie tak i czy będzie błędem jeżeli popsiukam go olive drab??? Dywaniki? Boże nie wiem jak to sie nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 No to może postaram podsunąć Ci rozwiązanie zagadki dywaników Chodzi o to, iż równie dobrym pomysłem jak te dywaniki jest opcja zawieszania choinki zapachowej :P Wyjmij dywaniki i zachowaj na jakiś cywilny i współczesny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 A dokładnie co jest nie tak i czy będzie błędem jeżeli popsiukam go olive drab??? Te pręty przed chłodnicą wycinano w warunkach pustynnych aby polepszyć chłodzenie. Poza tym ten zbiornik z przodu to skraplacz (czy jakoś tak) do oszczędzania wody z chłodnicy. Ty robisz wersję pustynną a nie europejską. Nie znam się za bardzo na tym więc niech ktoś inny się wypowie czy nie trzeba by jeszcze czegoś zmienić aby zrobić poprawny model afrykańczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Jeśli zrobie taj facet z linka na pierwszej stronie będzie dobrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 viewtopic.php?f=87&t=10068 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Gerd dzięki już wszystko jasne a model poprostu wymiata gratuluje i ta czacha ;D mam jeszcze pytanko o farbe jaka by była najlepsza mam pactre 123 nada sie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Posiedziałem troche przy jeepie.Najpierw modle dostał kolor rdzy na to sido/lakier do włosów/olive drab o tamki/baza rozjaśniona żółcią potem próbowałem obić pędzelkiem i średnio wyszły.Dorobiłem też żaluzje w grillu i zdjąłem narzędzia. created by picasa2html.com Pomalowałem też fotele i drobnice, nad fotelami będę musiał jeszcze troche popracować created by picasa2html.com i obecnie pracuje nad podstawką. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi