Skocz do zawartości

Hawker Hurricane 1/72

Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Model, który będę sklejać to Hawker Hurricane Mk. IIC z zestawu Revell'a w skali 1/72.

Oto pudło i jego zawartość (dla bardziej ciekawych )

p1150381n.th.jpg p1150370.th.jpg p1150374q.th.jpg p1150377.th.jpg p1150379.th.jpg p1150384.th.jpg p1150382.th.jpg

Model pomaluję przy pomocy pędzli farbami firmy Humbrol. Samolot będzie robiony prosto z pudła bez żadnych dodatków, brudzeń i innych tego typu ulepszeń . Mimo braku ulepszeń model postaram się zrobić ładnie i schludnie jak tylko potrafię. Z dwóch dostępnych wersji malowania wybrałam to pustynne z Egiptu 1944r.

Wszelkie podpowiedzi, komentarze czy też rady mile widziane .

A oto pierwsze zdjęcia z budowy:

p1150402.th.jpg p1150401p.th.jpg p1150403.th.jpg

Postaram się regularnie odświeżać moją relację .

Miłego oglądania .

Pozdrawiam.

również będę śledził tym bardziej iż jestem w trakcie budowy tego zestawu - 'porwałem' się na polską wersję z dywizjonu RAF 309 i walnołem babola bo ta wersja nie miała filtra zaraz za śmigłem na razie odstawiłem go troszkę na półkę ale na pewno dokończę - mój warsztat jest tutaj

Właśnie maluję ten sam model i to w tym samym schemacie, także wkrótce będzie go można zobaczyć w galerii. Sam model dość przyjemny w złożeniu, także większych problemów nie powinno być. Jeśli idzie o malowanie to stożek śmigła na pewno nie był biały. Najprawdopodobniej był cały czerwony, możliwe też że był biały, ale z niebieskim paskiem pośrodku (nawiązanie do barw greckich).

Życze powodzenia : ). Czy mogłabyś wrzucać większe zdjęcia? Takie, żeby nie trzeba było na nie klikać aby coś zobaczyć.

Zapewne na tym wzorował się Revell, co nie oznacza że profil jest prawidłowy. Biały kolor był używany przez siły OSI na obszarze sródziemnomorskim, także podobne malowanie na samolotach alianckich byłoby nonsensowne, zresztą żadne zdjęcia tego nie potwierdzają. Tak w ogóle to jest znane tylko jedno zdjęcie KZ136, na którym nie widać przodu samolotu. Trudno orzec na czym opierał się rysownik, ale inne greckie Hurricane'y z tego okresu mają ewidentnie stożek czerwony, co widać na zdjęciach. Polecam link: http://koti.welho.com/msolanak/HAFHawkerHurricane.html .

Zapewne na tym wzorował się Revell, co nie oznacza że profil jest prawidłowy. Biały kolor był używany przez siły OSI na obszarze sródziemnomorskim, także podobne malowanie na samolotach alianckich byłoby nonsensowne, zresztą żadne zdjęcia tego nie potwierdzają. Tak w ogóle to jest znane tylko jedno zdjęcie KZ136, na którym nie widać przodu samolotu. Trudno orzec na czym opierał się rysownik, ale inne greckie Hurricane'y z tego okresu mają ewidentnie stożek czerwony, co widać na zdjęciach. Polecam link: http://koti.welho.com/msolanak/HAFHawkerHurricane.html .

Biały na kołpakach Hurricane w Afryce był jak najbardziej spotykany. Jest zdjęcie klucza, gdzie każdy ma inny kolor kołpaka w tym jeden najpewniej biały.

Masz kolorowe zdjęcie? A może jest to np sky? Każdy może sobie sam wyrobić zdanie. Rozstrzygającego dowodu nie ma, moim zdaniem biały jest znacznie mniej prawdopodobny niż czerwony. Ale jeśli ktoś pomaluje zgodnie z instrukcją, też będzie OK.

Biały na kołpakach Hurricane w Afryce był jak najbardziej spotykany. Jest zdjęcie klucza, gdzie każdy ma inny kolor kołpaka w tym jeden najpewniej biały.

Możesz w jakiś sposób ukazać tę fotkę lub podać jej źródło?? Byłbym wdzięczny.

Wiem, że to długo nie odświeżałam relacji i nie ujawniałam postępów prac .Chciałam codziennie coś wstawić no ale jakoś to mi nie wyszło . Teraz postaram się to jakoś nadrobić .

Co do koloru kołpaka będzie raczej taki jak podaje Revell w schemacie malowania .

No dobra to teraz powrót do budowy.

Życze powodzenia : ). Czy mogłabyś wrzucać większe zdjęcia? Takie, żeby nie trzeba było na nie klikać aby coś zobaczyć.

Specjalnie na prośbę kolegi większe zdjęcia

Udało mi się wkleić środek do kadłuba, pomalować owiewkę kabiny, skleić kadłub i skrzydła.

p1150406c.jpg

By kasia747 at 2012-08-03

p1150405s.jpg

p1150408.jpg

p1150413v.jpg

p1150418y.jpg

p1150407j.jpg

p1150419t.jpg

p1150420.jpg

Dalszy ciąg budowy.

Posklejałam kadłub i przygotowałam samolot i inne części do malowania.

p1150434a.jpg

By kasia747 at 2012-08-06 p1150441.jpg

By kasia747 at 2012-08-06 p1150443.jpg

By kasia747 at 2012-08-06 p1150435.jpg

By kasia747 at 2012-08-06

A tu już pomalowany podkład:

p1150446.jpg

By kasia747 at 2012-08-06 p1150445.jpg

By kasia747 at 2012-08-06

Spróbowałam poprawić (efekt widać na zdjęciu niżej), a o co chodzi z tą kalkomanią? W zestawie nie ma kalek na ramy na owiewkę, a może chodzi o zamaskowanie "szybek" przed malowaniem.

Oto zdjęcia:

p1150453.jpg

By kasia747 at 2012-08-09

p1150448l.jpg

p1150451.jpg

W zestawie nie ma kalek na ramy na owiewkę, a może chodzi o zamaskowanie "szybek" przed malowaniem.

Nie chodzi tu o maskowanie, ale o naklejanie wcześniej pomalowanej kolorem kamo i pociętej w paski niepotrzebnej kalki na ramy oszklenia. Podobny wątek masz w warsztacie P 40N Radka i odpowiedź z podaniem sposobu nakładania RAV'a

Nie chodzi tu o maskowanie, ale o naklejanie wcześniej pomalowanej kolorem kamo i pociętej w paski niepotrzebnej kalki na ramy oszklenia.
Spróbować można, ale jest to dość pracochłonna metoda. Ja próbowałem różnych sposobów i oszklenie maluję nadal "klasycznie", pędzelkiem i uważam że jest to najlepszy sposób.

Kasiu, ja maskuję ramy jeśli mają prosty kształt, odpowiedniej szerokości i długości paskami taśmy wklejającej je blisko ramki. Ostry skalpel żeby ewentualny nadmiar odciąć. Kiedyś ramy malowałem tamponem z drobnej gąbki (tzw. tapowanie). Nadmiar po wyschnięciu farbki można delikatnie zeskrobać wykałaczką.

Ojoj, strasznie widać schodki między kolorami. Maskol czy przycięta taśma Tamiyi? Kolorki też mnie średnio przekonują, Mid Stone wygląda jak humbrolowska 63, a powinien być zbliżony do 84, a Dark Earth do 29... Spód też nieco za jasny. Jako Azure Blue polecam humbrolowską 144kę... albo przeliczniki tych farb.

Kasiu a czemu przed malowaniem nie poszpachlowałaś przejść kadłub-skrzydło?

Ojoj, strasznie widać schodki między kolorami. Maskol czy przycięta taśma Tamiyi? Kolorki też mnie średnio przekonują, Mid Stone wygląda jak humbrolowska 63, a powinien być zbliżony do 84, a Dark Earth do 29... Spód też nieco za jasny. Jako Azure Blue polecam humbrolowską 144kę... albo przeliczniki tych farb.

Za powstałe schodki odpowiedzialna jest przycięta taśma. Co do kolorów to pokierowałam się instrukcją Revell'a (tylko farby przeliczyłam na Humbrola) i tak:

Mid Stone to wymieszany 94 i 63 w proporcji 50%/50%

Dark Erth to 29

Azure Blue to wymieszany 65 i 25 w proporcji 95%/5%

No i teraz nasuwa mi się pytanie, czy musiałabym zmienić kolory, czy jakoś ujdą i nie będą aż tak bardzo przeszkadzać ?

Kasiu a czemu przed malowaniem nie poszpachlowałaś przejść kadłub-skrzydło?

Jakoś tak sama nie wiem dlaczego. Ale muszę się przyznać, że jak sklejam modele to nie szpachlowałam tego miejsca i tak mi to zostało do teraz.