hypnos82 Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 Dzięki za rade i sorry za zasmiecenie tematu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Witam, Skończyłem malowanie kamuflażu Zastanawiam się czy wyciągać teraz detale Tym razem zdjęcia zrobiłem telefonem. Chyba troszkę lepiej wyszły od ostatnich. Wesołych Świąt i dużej ilości modeli pod choinką Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Nic nie wyciągaj Kamil.Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Cześć Piotrek. Daj mu tylko filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 bardzo fajnie to wygląda, świetne kamo - też wolę dwukolorowe na panterach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Witam Trochę podziałałem - filtry, kalki (swoją drogą to ułożenie numerów na wieży na tych ślicznych wypukłych "korkach" zajęło ponad 4 godziny ) i fading. Przy okazji delikatnie wyciągnąłem też niektóre drobne detale używając olei: Pozdrawiam, Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Mało co z modulacji zostało . Pięknie wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Dzięki Z modulacją jeszcze nie jest tak źle, jeszcze ją widać Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Piękne fotki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Po prostu rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Znakomite kamo i świetnie zrobione - bardzo lubię dwukolorowe Pantery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Podoba się i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Super wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Stycznia 2014 Share Napisano 31 Stycznia 2014 Bardzo ładnie to zmalowałeś Kamil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Witam, Baaardzo powoli, ale do przodu Zabieram się teraz za obicia i malowanie narzędzi Dzięki za wszystkie komentarze Pozdrawiam, Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, 'Trochę' mnie nie było, więc na razie skromnie - jasne obicia Podchodziłem do ciemnych zdrapek, ale coś mi nie pasowało, więc na razie prace zawieszone. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Stycznia 2015 Share Napisano 5 Stycznia 2015 Ciemnych trochę musi być. A co ci nie pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Witam, Małymi kroczkami zbliżam się do końca. Przebrnąłem przez obicia, no prawie (po 20 kilku godzinach przestałem już nawet liczyć poświęcony na nie czas ) Bez benedyktyńskiej cierpliwości nie polecam zabierania się za micro chipping... Pomalowałem też bazowo narzędzia i pobawiłem się z tłumikami. W ich przypadku starałem się nie zardzewić całych rur, tylko zostawić delikatne resztki kamuflażu dla dodania realizmu miniaturze. Pod koniec prac dostana popracuję jeszcze nad nimi z pigmentami. Zastanawiam się co zrobić z tym 'prętem' nad młotem na prawej burcie. Machnąć go tak jak resztę metalowych elementów czy może zostawić poobijany kolor kamuflażu na metalu? Dajcie znać co o tym sądzicie Jeśli ktoś byłby zainteresowany jakimiś efektami proszę pytać Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Kamil - bajer. Szkoda tylko że tak wolno. Ja bym chciał dokładnie wiedzieć jak malowałeś drewniane trzonki narzędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Krzysiek, dzięki trzonki malowałem akrylami Vallejo. Wg mnie najlepszy efekt osiąga się malując krańce owych trzonków (i obszary tuż przy klamrach) ciemniejszymi kolorami i powoli rozjaśniając farbę koncentrować się na środku. W tym przypadku metodą prób i błędów doszedłem, że na bazę najlepiej nadają się kolory 821 i 921, przy czym dodając więcej 821 drewno jest bardziej wyblakłe, a 921 daje bardziej nasyconą barwę. Środkowe części rozjaśniałem dodając do ww kolorów 918, a końce przyciemniałem 822. Ważne żeby malować cienkim pędzlem, warstwami i pamiętać o jako takim rysunku słoi. Potem można jeszcze coś podkreślić olejami z white spiritem i ewentualnie przykurzyć pigmentami na koniec. Dokładniej chyba nie potrafię tego opisać Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Malowanie pierwsza klasa tylko że model miał przedstawiać zupełnie inny czołg. Po zmianie oznaczenia - merytorycznie klapa.Nie wspominając że Dragon nie wnikał w szczegóły - pomieszał wersje. Miał być 745 : http://img4.imageshack.us/img4/6184/7451xy7.jpg http://img4.imageshack.us/img4/5513/7452jn6.jpg granaty dymne,rynny przeciw deszczowe ;no i wieża i jarzmo armaty : http://i16.photobucket.com/albums/b19/gibsonfndr/funny.jpg - rant wieży byłby do poprawki w 745 Wyszedł wóz Nr.433 - nr.nadwozia 213101 z fabryki MNH z czerwca 1943 roku - jesienią 1943 przekazany do Wielkiej Brytanii na testy. (Pierwsza maszyna 213101 w czerwcu w tej fabryce - ostatnia 213136) Fotografia w Танк на поле боя №39 str.46 pokazuje że ta Pantera miała Nr.433 na tyle wieży.Numer 433 jest większy niż kalka w Dragonie. to ta fotka: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/9c/d0/e4/9cd0e4828761c5de8ef23bd2cf198066.jpg - widać też ze nie ma siatek na grillach( pod wieżą) - ? mógl stracić w walce. - brak rynny przeciwdeszczowej nad włazem komunikacyjnym i otworze MP-Stopfen Танк на поле боя №39 str.47 tylko większa - to ta fotka : http://forum.axishistory.com/download/file.php?id=80691&sid=99cbfe7e651b7a8a91e5e13a5b9ee81f - brak granatów dymnych na wieży(nie ma nawet mocowań na takowe) wóz Nr.745 miał je -str.6 - dwa reflektory - wersja wczesna - wóz Nr.745 miał jeden - str.6 - uchwyty nad włazem kierowcy i radiotelegrafisty w środkowym położeniu - wersja wczesna dodatkowo ma ślad po trafieniu na jarzmie armaty. - jarzmo armaty(maska jarzma - Walzenblende ) wersja wczesna ausf.D - źródło :Танк на поле боя №39 str.62 Эксмо - Пантеры в курской битве - str.89 Pantera No.433 na poligonie w Wielkiej Brytanii - uzbrojenie zdemontowano.(brak lufy) Widać dociążenie pojazdu - zastąpiło ciężar amunicji i działa. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 Świetne malowanie, rysy malujesz pędzelkiem czy masz jakiś patent, bo mi zawsze banany wychodzą zamiast kresek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 7 Marca 2015 Autor Share Napisano 7 Marca 2015 Dzięki Panowie smoker - 95% obić było malowanych pędzelkami, kluczem do sukcesu jest ciągłe dbanie o to, żeby końcówka pędzla była 'ostra', czyli ciągłe czyszczenie i odpowiednie rozcieńczenie farby - pomocna może się okazać mokra paleta, albo chociaż retarder. Rzecz jasna pędzelki muszą być delikatne, minimum 2/0 Z taką kombinację drobne obicia nie powinny stanowić problemu ;) Krzysiek - fajnie, że wpadłeś Cóż mogę powiedzieć - pozazdrościć ogromnej wiedzy, niestety w przypadku tego modelu na zmiany jest już jednak za późno, merytorycznie leży, ale staram się nadrobić to malowaniem. Niemniej na pewno skorzystam z pomocy przy następnym projekcie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2015 Share Napisano 7 Marca 2015 ... niestety w przypadku tego modelu na zmiany jest już jednak za późno... . Tak wiem - trudno się mówi. Napisałem to aby inni rozpoczynający ten model zwrócili na te elementy uwagę. Jeśli chcą zrobić wierną kopię danego czołgu w wersji "D". Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi