Artek Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Witam Fajnie, że się podoba. Ale piszę bo się zjeżyłem. Ja nie wiem czy Chińczyk, który to projektował niedowidzi, czy antka zna z opowiadań. Masakra, co krok jakieś, rozwiązania s-f, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Nieźle podeszli też do podłogi, która jest za wysoko i po zrobieniu modelu z otwartymi dużymi drzwiami będzie widoczny piękny schodek (zaszpachlowana dziura pomiędzy podłogą, a burtą samolotu). Wrrrrrrrrrrrrrrrr............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Własne przeróbki zawsze wyglądają dobrze, ale kształt tych okrągłych elementów trochę wali po oczach. Z dawnych czasów, kiedy jeszcze w podstawówce i ogólniaku kleiłem kartonówki mam fajny patent na wycinanie okrągłych elementów. W zależności od średnicy bierzesz igłę czy mosiężną rurkę (może być nawet ze starej anteny radiowej), obcinasz ją na płasko a następnie ostrzysz jej krawędź. Takim wybijakiem można wyciąć idealnie okrągły element o wybranej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 ...lub pociąć na plasterki rozciągniętą ramkę z zestawu. Nie zapomnij o obróbce drzwi - krawędzie są trochę poszarpane i szkoda by było tak zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Właśnie to są pocięte plasterki z ramki. Szlifnąłem je trochę po krawędziach bo na fotce wyszły poszarpane. Co do drzwi to obróbka konieczna. W dodatku tak jak już chyba pisałem wewnętrzna strona jest z księżyca chyba wzięta i trzeba te przetłoczenia robić od podstaw. Na prawdę Chińczyki dały ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 A propos Chińczyków. Znacie to? Chińczyk sprzedał duszę diabłu. Po miesiącu się zepsuła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 18 Września 2012 Autor Share Napisano 18 Września 2012 Witam Kolejne fotki z budowy. Tym razem zająłem się drzwiami. Szału nie ma, ale zawsze to coś lepszego niż zestawowe badziewie, i nie będzie straszyło pustką. Zwaloryzowany został też silnik i trochę przybyło na dolnym płacie. W środku jeszcze tylko siedzonka i można malować (wreszcie ) Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 No Arturku nieźle Ci idą prace przy tym Antku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 3 Października 2012 Autor Share Napisano 3 Października 2012 Witam Trochę zeszło ale jak widać efekty są. Dorobię jeszcze zasłonki, podmaluje trochę otarć i obić i zamknę kadłub. Co do naklejek Karaya. Bardzo fajne, bardzo delikatne. Uważać przy nakładaniu i dobrze zabezpieczyć. Podział na poszczególne wręgi w tym modelu to radosna twórczość, tak samo podsufitka. Miejsce do popisu dla producentów żywicznych dodatków. Pzdr Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Piękne wnętrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Wspaniałe! Ładniejsze nawet niż w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 5 Października 2012 Share Napisano 5 Października 2012 Fajne te twoje dodatki. Malowanie też mi się podoba, z jednym drobnym zastrzeżeniem. Ściankę za fotelami machnij na czarno. Tam była tapicerka (tak jak na bokach kabiny pilotów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 Dlaczego kolega nie pokusił się o poprawienie "realizmu" wyglądu przedziału transportowego.. szkoda bo tyle pracy włożone.Najbardziej razi po oczach przesunięta do głębi kadłuba ściana za fotelami ....Ale każdy robi jak chce w końcu.Wręgi szkieletu i podłużnice to sci-fi. jak i podział "ryflowanej blachy " podłogi. jest tyle zdjęc w dziale walkaround... Poza tym kalkomania z napisami karayi jest w wielu miejscach błędna wymiarowo niektóre napisy jak widac sa za duże i nie mieszcza się w swoim miejscu jak w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 (edytowane) DARKMAN masz w 100% rację. Co mi się chciało to podłubałem ale w pewnym momencie ręce mnie opadły i powiedziałem dość. Nie oszukujmy się ale Hobby Boss odwalił merytoryczną kaszanę jeśli chodzi o ten model. Jak ktoś lubi na bazie fabrycznego badziewia montować nowy model to do boju. Ja poprzestaję na lekkich modyfikacjach. Edytowane 7 Października 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 I właśnie od tego jesteśmy my, żeby tę kaszanę poprawiać. Co Hobby Bossa obchodzi, że my tu w Polsce łatwiej wychwycimy błędy. Jest kratka w kadłubie i gitara. Przychylam się do Darkmana albowiem Twoje opanowanie warsztatu pozwala na poprawki, tym bardziej, że nie powinny być nadmiernie skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_chacewicz Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Coś cicho w temacie szefuńciu a jak znam życie model na ukończeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 19 Października 2012 Autor Share Napisano 19 Października 2012 Tomku już widać światełko w tunelu. Niestety ostatnio trochę wystopowałem, ponieważ dopadła mnie grypa i ogólnie żyć się odechciewa;) Ale już lepiej więc niebawem jakieś fotki rzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Fajnie to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Witam Jak widać Antonio już gotowy do malowania. No prawie. Powinienem zdążyć zrobić go jeszcze w czasie gdy Antki będą w służbie (planowane wycofanie ostatnich trzech w grudniu). Pzdr Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Aha, czyli podłogę Chińczycy też dali na chybił trafił. No tak, jak zepsuć to po całości. Artur, błagam ;-), skoro już nie poprawiałeś radosnej "tfurczości" wewnątrz kadłuba, to przynajmniej zeszlifuj jeszcze trochę te ohydne belki na skrzydłach i usterzeniu. Nawet całkiem gładkie skrzydła będa moim zdaniem lepiej się prezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Jak już kolega wyżej wspomniał jak psuć to do końca. Model gotowy do malowania. Mam tylko pytanie. Na fotkach na bodajże pierwszej stronie są fotki oryginału tego An-a i widać, że zastrzały są w innych kolorach. Co to za kolor? Brąz? Ten żółty ze środka? Z góry dzięki za odpowiedź. Pzdr Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Ten kolor na tylnym zastrzale, to jest ten zółto-zielony kolor z kamuflażu. Tak mi się podoba ten Antoś że chyba sobie sprawię cztery ósemkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Listopada 2012 Autor Share Napisano 12 Listopada 2012 Witam Antonio dostał plamek Ogólnie mi się podoba. Teraz kalki i cała reszta zabiegów. Jak ktoś ma życzenie to mogę podać numery farb. Pzdr Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Kurczę... Świetnie pomalowany. Artek, jakimi farbami malowałeś(producent)?? Edytowane 12 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Piękny samolot, niezłe wykonanie - przy tylu jednak poprawkach, które musiałeś wdrożyć, sam podejmę się budowy antka pewnie za 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 kolorki ekstra , ja poproszę numery farbek jeśli można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi