Skocz do zawartości

Drugi plastik i pierwsze blachy - Commando Car Italeri 320

Berni

Rekomendowane odpowiedzi

Elegancko model wygląda w tej postaci Te Jeepy SAS miały coś w sobie, i te z Afryki, i te z Europy Zachodniej. Nie zepsuj tego malowaniem

Popracuj nad lufami karabinów. Nie myślałeś o wymianie tych z Vickersów np. na igły lekarskie?

Witam,

dzięki za miłe słowa. Będzie to mój 2 malowany model, ale jestem dobrych myśli...

Nie myślałeś o wymianie tych z Vickersów np. na igły lekarskie?

Kurde balansik, genialne w swojej prostocie, jutro zajdę do apteki. Myślicie że 0,7mm będą dobre?

I zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wielkie dzięki za porady.

Pozdrawiam.

Powiem tak fajnie to wygląda i mala rada wyrzuć wash Vallejo(sam kupiłem 4)nie nadaję się do waszowania podobno jest gdzieś w sieci instrukcja(i nawet dziala jak sie robi jak na tym filmiku) ale nie znalazłem więc.... robiłem na różne sposoby np zwykła wodą ale model wtedy siwieje sam wash również,lepszy chyba będzie ten Miga.

Będzie to mój 2 malowany model, ale jestem dobrych myśli...

Po Humvee, który pokazałeś na naszym forum, jestem raczej spokojny o końcowy rezultat. Już prędzej zepsujesz go przez wątpliwe specyfiki, niż przez brak umiejętności - już kilka razy też gdzieś czytałem o złych doświadczeniach z washem Vallejo, więc skoro koledzy radzą nie używać, to posłuchaj

jutro zajdę do apteki. Myślicie że 0,7mm będą dobre?

Przelicz sobie kaliber Vickersa na skalę i sam sobie odpowiesz

Witam ponownie.

Oto następna porcja fotek z budowy modelu. Lufy wymienione, mam nadzieję, że lepiej to wygląda

980fe1caf877f1f4.jpg

8083392b2c6c2aad.jpg

1f778c2f94f5b658.jpg

2ce5b81e88a4c919.jpg

d81ee4b03b3a3c84.jpg

c7621090d5306b87.jpg

419ba9cb39b79a89.jpg

Teraz zdemontować koła, km i inne pierdoły, odkurzyć, odtłuścić i można wysyłać na lakiernie...

A tak w miedzy czasie zastanawiam się czy obwieszać model bambetlami czy zostawić go w takiej "surowej" formie? Liczę na rady i sugestie.

Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam.

Nie widziałem nigdy karabinu z tak zakończoną lufą...

Vickers K. Karabin lotniczy montowany na jeepach SASu i LRDG:

f43e-1_zps0535ca53.jpg

file9884_zpsb1f1b8e9.jpg

BBB_zps09a8bea9.jpg

Fajnie Ci ten model wychodzi. Też mam takiego w kolejce do zrobienia.

Pozdrawiam

Eryk

P.S. Ten podnóżek przy przednim błotniku to chyba do wywalenia?

Dlatego właśnie pisałemn, że nie widziałem takiego, a nie że jest źle zrobiony.

Widać człowiek całe życie się uczy.

Dzięki za foty!

Co prawda Eryk już mnie uprzedził, ale i ja wtrącę swoje 3 grosze :

44383d4040984e13.jpg

Lufa troszkę przypomina igłę

P.S. Ten podnóżek przy przednim błotniku to chyba do wywalenia?

Dziękli Erolek za zwrócenie mi uwagi. Podnóżek się wytnie.

Pozdrawiam.

Obowiązku obcinania podnóżka nie ma.

Na tym zdjęciu CHYBA jest podnóżek, ale jest to jedyne zdjęcie jeepa SAS z podnóżkiem na kilkadziesiąt innych zdjęć bez:

f25f_zps33ff3ffa.jpg

Jeśli być upierdliwym, to kierownica zamiast klaksonu powinna mieć srubę do szybkiego demontażu. Klakson w formie przycisku umiejscowiony po lewej stronie kolumny kierowniczej na desce rozdzielczej (modyfikacja nr 1 i 1a Airborne Forces Development Centre).

jeepSASdriverpanel_zpsd3589c80.jpg

Pozdrawiam

Eryk

• 3 weeks later...

Tak zakończone urządzenie wylotowe ma niwelować podrzut broni kierując gazy wylotowe w górę. Takie urządzenie zostało zastosowane w AK oraz AKM. Oczywiście można było gwizdek odkręcić, jednakże ciężko się tym strzela, w szczególności seriami.

Co do samej roboty, idzie fajnie, ale zwracaj większą uwagę co do malowania, nie sugeruj się instrukcja bo często wprowadza w błąd. Tutaj twoja wizja silnika

c7c4bc85ed934d95.jpg

i jak powinien być pomalowany

restored-jeep-engine.jpg

taka mała podpowiedź na przyszłość

• 2 weeks later...

Witam,

stopień usunięty, zbiorników już nie będę przerabia, za cienki Bolek na to jeszcze jestem.

Co do samej roboty, idzie fajnie, ale zwracaj większą uwagę co do malowania, nie sugeruj się instrukcja bo często wprowadza w błąd. Tutaj twoja wizja silnika

c7c4bc85ed934d95.jpg

i jak powinien być pomalowany

restored-jeep-engine.jpg

taka mała podpowiedź na przyszłość

Silnik to taki poligon doświadczalny dla prac z blachami, bo jak pisałem na początku tej relacji z góry założyłem, że go nie będzie widać.

Co do dalszych prac nad modelem, to został n pomalowany wstępnie H155 a następnie H155 + H93 w proporcjach nie określonych bliżej.

Oto efekty pierwszych prac malarskich:

aa606d819216a12a.jpg

aa606d819216a12a.jpg

62d586ba4b65b426.jpg

b4b769117ecb8bf6.jpg

Teraz gdzie nie gdzie gładzonko papierkiem i jeszcze raz H155+H93 na oko, potem sidolux i wasze, pigmenty, suche pendzle itp. Wykończenie foteli (oczywiście nie są przyklejone) i malowanie broni, tobołków i magazynków.

Wszystkie sugestie co do wykańczania mile widziane.

Pozdrawiam.

Silnik to taki poligon doświadczalny dla prac z blachami, bo jak pisałem na początku tej relacji z góry założyłem, że go nie będzie widać.

Jasne, tylko dla doskonalenia umiejętności i dobrych nawyków warto już to zrobić tak jak powinno być A co do bieżących spraw, to mam wrażenie że chyba się kaszka zrobiła na modelu :(

• 2 months later...

Witam po długiej przerwie.

Model-porażka. Oczywiście moja porażka. Przez nieudolne/nieumiejętne stosowanie waszu od Vallejo musiałem go 2 razy malować od nowa. Drugi raz pędzlem, bo straciłem już do tego modelu serce. Ale model umaluję do końca. Nie ma się czym chwalić, oto fotki :

7afcedb3a3d40b8f.jpg

53bcdd082a1b28ac.jpg

c3e3aee2077cf41c.jpg

ced90c2c1f956f68.jpg

2a360fa4ddfeb7e3.jpg

714a5cb07de632db.jpg

Macie szanowni Koledzy jakieś rady jak z tego gó....a wybrnąć? Może ktoś łopatologicznie mi wytłumaczy jak zrobić najprostszy wasz? Czy na model malowany olejami i akrylami może być jeden wasz, czy trzeba stosować dwa różne?

Dziękuję za wszelakie ewentualne sugestie i porady. Na pewno przydadzą się w następnych modelach, bowiem nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa w plastikowej materii.

Pozdrawiam.

• 1 month later...

Witam,

prace nad modele zostały ukończone> No chyba, że jeszcze mi coś zasugerujecie...

e295b346e786e002.jpg

Zapraszam do działu galeria: viewtopic.php?f=68&t=38162.

Dziękuję wszystkim za porady i wsparcie.

Do zobaczenia w następnej relacji.

Pozdrawiam.