mae Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Nawet jeśli model będzie miał błędy merytoryczne, a dobrze go wykonasz to i tak będzie wart poświęconego mu czasu. Modelarstwo to w końcu w dużej mierze dobra zabawa, a więc nie każda miniatura musi być idealna - takie moje zdanie. Możesz nadrobić błędy modelu stawiając go na jakiejś interesującej scence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Wrzuć parę fotek coś poczynił bo od czytania to mnie oczęta już bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 Miał być łatwy i szybki projekt a skończyło się jak zawsze. Postanowiłem nie ruszać nitów pomimo spawów które widać na zdjęciach z linku podanego przez Gajura. NIe jestem na 100% przekonany czy to jest oryginalne spawanie czy modifikacja powojenna. Ale za to sporządziłem sobię liste innych drobnostek któe będę poprawiał. I tak na pierwszy ogień poszły tylne osie kół napinających. Tak wygląda to na zdjęciu: Zródło: http://www.primeportal.net/tanks/cesar_ferreira/m3_lee/ Tak wykonała to Tamiya (wiem że model stary) A tak, choć nieudolnie poprawiłem to ja: Kolejne przeróbki już wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 E tam nie udolnie po malowaniu będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Lepsze jak w originale dziobaj dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 No więc męcze go dalej. Dziś udało się zrobić tylko zawiasy na górnym włazie. Nie mam zdjęć z Tamiya, ale wyglądały podobnie do moich tyle tyko że były to fragmenty na samym włazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Dobrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Ruchomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2012 Właz zaklejony na głucho - w środku nie ma na co patrzeć. Swoją drogą nieźle się nagimnastykowałem z tymi zawiasami. Może mi ktoś powiedzieć jak najłatwiej rolować elementy z blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Wiertło i kształtować na kawałku gumy. Lepszego nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Grudnia 2012 Share Napisano 2 Grudnia 2012 Witam! Bardzo ładnie walczysz z tym zestawem. Uwielbiam stare modele. Co krok zaskakują człowieka babolami, skrótami myślowymi itp. W końcu macha się na wszystko ręką i stara się przynajmniej przyzwoicie pomalować. Czekam na moment kiedy wymiękniesz z poprawkami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2012 No Mario i kto to mówi (patrz M4). A co do detali to poprawiał będę już tylko przednie blotniki i dodam otwory na osłonach transmisji. Ogólnie mam podobne podejście do twojego - to ma sprawiac przyjemność a nie powodować modelowstręt. Męczenia plastiku ciąg dalszy. Uchwyty na wieży, peryskop (zdaje się radiooperatora i strzelaca zarazem) oraz najsłabsze elementy - wentylatory i ich osłony. Oczywiście na koniec wszystko będzie szpachlowane do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 I kto tu wszystkim mówi, że nie potrafi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2012 Wojtek coś tam próbuję, ale przy tobie to i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 ... dajesz dalej trzeba uratować kolejny stary model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2012 Kolejny etap przeróbek za mną. Teraz to już została naprawdę banałka. Na początek poszły przednie błotniki. pocieniłem krawędzie i dorobiłem metalowe zagięcia. Próbowałem także zrobić otwór na osłonie transmisji, ale wycięcie kółka o średnicy 1mm okazało się za trudnym wyzwaniem. Ostatecznie kapnąłem kropelkę CA i zeszlifowałem. W środku dziurka na zdaje się klucz. zreszta na fotach oryginału widać o co biega. Źródło: www.primeportal.net Kolejną przeróbką to był wydech. Efekt wygląda tak: a starłem się osiągnąć takie coś: Źródło: www.primeportal.net Powiedzmy że wyszło tak sobie - wyloty troszkę za nisko i za daleko od siebie. Ale lepsze to niż to co proponuje Tamiya. Efekt osiągnięty poprzez wygięcie rur wylotowych pod kątem 90 stopni i zmiana pozycji ich mocowania - na zdjęciach widać oryginalne dziury po zewnętrznych stronach tłumików. Oczywiście wszystkie szpary będą jeszcze szpachlowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 Będziesz jeszcze przemywał debonderem miejsca mocowania blach? Pytam,bo trochę kleju na nich widać (ja też sobie z tym nie radzę). Kolejny bezstresowy warsztat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2012 Ciągle do przodu. Wiekszość poprawek zrobiona, kolejnych nie przewiduję. Chyba że znajdzie się jakiś wielki babol. Model do zdjęć złożony "na sucho" aby łatwiej było jeszcze coś poprawić. Ponadto zanim przykleję górę chcę jeszcze wyprofilować gąsienice, a to łatwiej będzie zrobić bez góry. Nie wiem jak daleko powinien wystawać KM z kopuły - może ktoś wie? Wydaje mi się zę dość daleko bo inaczej jak by się tam zmieścił. Czy ma ktoś może zdjęcie mechanizmu zamykania włazu na tej kopułce? Muszę coś tam dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 Zazdroszcze Ci Krzychu cierpliwosci do tych "poprawek" Jak zwykle czekam na malunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 A tak, choć nieudolnie poprawiłem to ja: I to jest dobre podejście. trzeba się najpierw starać aby pojawiły się wyniki. Widzę że naprawdę cię wciągną świat poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 Ładnie przesz do przodu jeszcze trochę i malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2012 Co do poprawek to tylko kosmetyka. Wosiek jest tu prawdziwym mistrzem jak i kilku innych kolegów. To już trzeci model z rzędu w którym robie małe poprawki i chciałbym w końcu też sobie skleić jakiś z pudła, he,he. Dzisiaj szpachlowanie i jutro może uda się budę do kupy skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Nieźle sobie radzisz z przeróbkami. Lee fajnie wygląda. Czekam na malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzerart Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Zabrałaś się za pracę z modelem trochę a rebours. Pogoniłeś z robotą jak Wincenty Pstrowski, a dopiero w drugiej kolejności zacząłeś się zastanawiać, jak usunąć błędy merytoryczne. Miałeś do wyboru dwie opcje: zrobić model faktycznie prosto z pudła, albo poświęcić nieco czasu na analizę dokumentacji - wierz mi, ale M3 jest dość popularnym pojazdem i w sieci bez problemu można znaleźć dość szczegółowe walkaroundy. Ponieważ twoja praca z modelem to taka bardziej "radosna twórczość" niż korygowanie błędów, udało ci się stworzyć potworka, który, po prawdzie ma niewiele współnego z oryginałem. Sama wieżyczna z armatą 37mm ma trzy poważne błędy: Pod lufą armaty była zamontowana przeciwwaga, służąca lepszemu wyważeniu uzbrojenia, a nie kolejny browning. Nie wiedzieć czemu, zlikwidowałeś wnękę umożliwiającą ujemne wychylenie armaty. Po trzecie, zrobiłeś otwarty właz d-cy razem ze stałym elementem, do którego były przymocowane skrzydła zawiasu. Ja wiem,że chłopaki z USA mają krzepę, ale bez przesady ) Tak więc mam radę na przyszłość: albo klei prosto z pudła,albo poświęć przez sklejaniem dwa wieczory na analizę dokumentacji Pozdtawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 hmmm... mocne słowa ale muszę przyznać że niestety Panzerart wie co mówi - dobre przygotowanie się do tematu to podstawa inaczej będzie tak jak w przypadku mojej panterki, mi też się ciągle obrywa w podobnym tonie ale to dobrze nie zniechęcaj się jednak krytyką, popraw raz jeszcze to co trzeba i wyjdzie ładny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi