ArekA Napisano 1 Grudnia 2012 Napisano 1 Grudnia 2012 Gdzieś czytałem,że 13. Znowu 4 strony a postęp zerowy. Do mycia kup zmywacz wamodu albo clenux lub dot 3. Na dobrze zaschniętą pactre najlepiej dot 3 poradzi, ale jak chłopak ma 13 lat, to może lepiej niech się nie bawi z tego typu specyfikami. Ewentualnie wamod i ostre szorowanie. Pactrę rozcieńcz wódką taką najtańszą,spróbuj 1 część farby na 1 część wódki tylko nie lej do słoiczka a w oddzielnym pojemniku ,nakładaj dwie ,trzy cieniutkie warstwy. Z mojego krótkiego doświadczenia z tymi farbami i tego co się nasłuchałem o nich wynika, że może być różnie. Czasem trafi się rzadka partia i można malować prosto ze słoika, czasami jest tak gęsta, że rozcieńczanie 1:1 to za mało. Trzeba samemu ocenić, popróbować na boku, albo na elementach, których nie będzie widać. Glutów być jednak nie powinno.
kub Napisano 1 Grudnia 2012 Napisano 1 Grudnia 2012 Ja rozcieńczam pactre zwykłą wodą i nie narzekam. Czasami wodą destylowaną, daje mniejsze napięcie powieszchniowe i można malować cieńszymi warstwami (mówię o pędzlu).
niemcy3 Napisano 1 Grudnia 2012 Autor Napisano 1 Grudnia 2012 farba byla zmywana i 2 razy malowalem rozcienczona pactra.
Robert Ostrowski Napisano 1 Grudnia 2012 Napisano 1 Grudnia 2012 dalej lipa ,nie wie może wina za dużych zdjęć,słabego światła.Czemu nie przyklejone włazy ,haki itd ?i co to za kolor podaj nr farby
kub Napisano 1 Grudnia 2012 Napisano 1 Grudnia 2012 Napierw sklej wszystko do kupy potem maluj. Wyłączam tu gąsienice i koła (jeśli mają gumowy bandaż) je łatwiej malować osobno
niemcy3 Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Napisano 2 Grudnia 2012 Napierw sklej wszystko do kupy potem maluj. Wyłączam tu gąsienice i koła (jeśli mają gumowy bandaż) je łatwiej malować osobno ,ale np wiezyczkę to lepiej malować chyba przed zamontowaniem do modelu.??
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 ,ale np wiezyczkę to lepiej malować chyba przed zamontowaniem do modelu.?? W przeciwieństwie do KLEJONYCH elementów, wieże możesz odczepić.
GeraltofPoland Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Jestem początkującym modelarzem i proszę o wskazówki dot tego modelu . Tak się zastanawiam (zresztą pewnie podobnie jak reszta kolegów) za którym modelem stwierdzisz, że już nie jesteś całkiem początkujący i zaczniesz robić modele na wyższym poziomie. Nie jestem modelarskim weteranem (a nawet przeciwnie) i staram się być cierpliwy i pomocny co do początkujących, ale to już chyba przesada, żeby za szóstym podejściem robić identyczne błędy i nie wykazywać poprawy. Zwłaszcza, że w dobie internetu na wyciągnięcie ręki są porady kolegów, setki tematów na forum (polecam dział "Tajniki modelarstwa"), mnóstwo stron, forów i blogów modelarskich więc nawet absolutne beztalencie modelarskie (nie chodzi mi o ciebie) powinno zrobić w miarę poprawny model. Żeby nie było, że tylko krytykuję, to przynajmniej części nie są tak źle wycięte jak przy Panzer III.
kub Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 czy to ważne ? kolejny bezsensowny post wydłużający tylko wątek
niemcy3 Napisano 4 Grudnia 2012 Autor Napisano 4 Grudnia 2012 Sofy za jakość zdjęcie robiłem gdy aparat mi szwankowal.
Stojkovic Napisano 4 Grudnia 2012 Napisano 4 Grudnia 2012 Te warsztaty są bez sensu. Szkoda czasu i energii. Po co wstawiać fotę na której nic nie widać?
Rujewit Napisano 4 Grudnia 2012 Napisano 4 Grudnia 2012 Piąta strona i dalej nic ... jak do słupa. Ja rozumiem, że można wklejać zdjęcia słabej jakości ale jak ma sens wklejanie zdjęć na których widać tylko i wyłącznie szarą plamę i jeszcze o tym wiedzieć.. Kolejny przykład Twojego galopowanie w modelarstwie, nie można było zrobić zdjęcia jak aparat działał poprawnie ?
Gość Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 Ja się nie chcę mądrzyć, ale czy choć raz sprawdziłeś, czy elementy Twojego modelu są we właściwych pozycjach?? Wystarczy spojrzeć na koła, każde w inną stronę. Zwolnij troszkę, to nie wyścig, zwracaj uwagę na szczegóły, także na takie jak prawidłowe spozycjonowanie przyklejanych elementów np. kół
Slash Napisano 5 Grudnia 2012 Napisano 5 Grudnia 2012 Mniejsza ok koła. Pytanie kto wpadł na pomysł żeby tak przyklejać poszczególne fragmenty gąsienicy... czyli jak leci
Markuz Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Miałem się nie odzywać w tematach forumowicza niemcy3, ale jak patrzę na to co wyprawia z KW to mi ręce opadają. Najgorsze jest to, że nawet nie stara się zastosować do rad bardziej doświadczonych kolegów. Szkoda, że nie ma na forum przycisku ignoruj lub nie pokazuj postów w tym przypadku chętnie bym skorzystał. Myślę, że to była moja pierwsza i ostatnia wypowiedź w tematach użytkownika niemcy3.
Kryn3k Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Szkoda, że nie ma na forum przycisku ignoruj lub nie pokazuj postów w tym przypadku chętnie bym skorzystał. Jest przycisk dodaj do wrogów (po kliknięci na profil) jest identyczny w skutkach jak ignoruj ;)
verde Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 Da się to jakoś naprawić ? Musi być sposób aby naprawić ten model.
The Stig Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 niemcy3 a wchodziłeś chociaż do działów "Jak to zrobić i jak pokazać" oraz "Tajniki modelarstwa"?Tam jest naprawdę dużo poradników które bym wykorzystał w twojej sytuacji.Modelarstwo jest dla ludzi cierpliwych i żaden pospiech nie jest wskazany a oprócz tego trzeba trochę czytać,zaglądać do poradników,czytać tematy kolegów którzy stosują naprawdę fajne techniki.W wyżej wymienionych działach jest poradnik jak zacząć z pierwszym modelem,tam jest ładnie opisane jak wycinać części itd.Dodatkowo jest masę tutoriali na YT.
Lipstein Napisano 6 Grudnia 2012 Napisano 6 Grudnia 2012 dodaj do wrogów jak widać nie działa... A tak przy okazji - co chcecie od gąsienic?
Rekomendowane odpowiedzi