Skocz do zawartości

KW 1 HOBBY BOSS 1/48

niemcy3

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś czytałem,że 13. Znowu 4 strony a postęp zerowy. Do mycia kup zmywacz wamodu albo clenux lub dot 3.

Na dobrze zaschniętą pactre najlepiej dot 3 poradzi, ale jak chłopak ma 13 lat, to może lepiej niech się nie bawi z tego typu specyfikami. Ewentualnie wamod i ostre szorowanie.

Pactrę rozcieńcz wódką taką najtańszą,spróbuj 1 część farby na 1 część wódki tylko nie lej do słoiczka a w oddzielnym pojemniku ,nakładaj dwie ,trzy cieniutkie warstwy.

Z mojego krótkiego doświadczenia z tymi farbami i tego co się nasłuchałem o nich wynika, że może być różnie. Czasem trafi się rzadka partia i można malować prosto ze słoika, czasami jest tak gęsta, że rozcieńczanie 1:1 to za mało. Trzeba samemu ocenić, popróbować na boku, albo na elementach, których nie będzie widać.

Glutów być jednak nie powinno.

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja rozcieńczam pactre zwykłą wodą i nie narzekam. Czasami wodą destylowaną, daje mniejsze napięcie powieszchniowe i można malować cieńszymi warstwami (mówię o pędzlu).

Napierw sklej wszystko do kupy potem maluj. Wyłączam tu gąsienice i koła (jeśli mają gumowy bandaż) je łatwiej malować osobno

Napierw sklej wszystko do kupy potem maluj. Wyłączam tu gąsienice i koła (jeśli mają gumowy bandaż) je łatwiej malować osobno

,ale np wiezyczkę to lepiej malować chyba przed zamontowaniem do modelu.??

Jestem początkującym modelarzem i proszę o wskazówki dot tego modelu .
Tak się zastanawiam (zresztą pewnie podobnie jak reszta kolegów) za którym modelem stwierdzisz, że już nie jesteś całkiem początkujący i zaczniesz robić modele na wyższym poziomie. Nie jestem modelarskim weteranem (a nawet przeciwnie) i staram się być cierpliwy i pomocny co do początkujących, ale to już chyba przesada, żeby za szóstym podejściem robić identyczne błędy i nie wykazywać poprawy. Zwłaszcza, że w dobie internetu na wyciągnięcie ręki są porady kolegów, setki tematów na forum (polecam dział "Tajniki modelarstwa"), mnóstwo stron, forów i blogów modelarskich więc nawet absolutne beztalencie modelarskie (nie chodzi mi o ciebie) powinno zrobić w miarę poprawny model. Żeby nie było, że tylko krytykuję, to przynajmniej części nie są tak źle wycięte jak przy Panzer III.

Piąta strona i dalej nic ... jak do słupa.

Ja rozumiem, że można wklejać zdjęcia słabej jakości ale jak ma sens wklejanie zdjęć na których widać tylko i wyłącznie szarą plamę i jeszcze o tym wiedzieć..

Kolejny przykład Twojego galopowanie w modelarstwie, nie można było zrobić zdjęcia jak aparat działał poprawnie ?

Ja się nie chcę mądrzyć, ale czy choć raz sprawdziłeś, czy elementy Twojego modelu są we właściwych pozycjach?? Wystarczy spojrzeć na koła, każde w inną stronę. Zwolnij troszkę, to nie wyścig, zwracaj uwagę na szczegóły, także na takie jak prawidłowe spozycjonowanie przyklejanych elementów np. kół

Miałem się nie odzywać w tematach forumowicza niemcy3, ale jak patrzę na to co wyprawia z KW to mi ręce opadają. Najgorsze jest to, że nawet nie stara się zastosować do rad bardziej doświadczonych kolegów.

Szkoda, że nie ma na forum przycisku ignoruj lub nie pokazuj postów w tym przypadku chętnie bym skorzystał.

Myślę, że to była moja pierwsza i ostatnia wypowiedź w tematach użytkownika niemcy3.

Szkoda, że nie ma na forum przycisku ignoruj lub nie pokazuj postów w tym przypadku chętnie bym skorzystał.

Jest przycisk dodaj do wrogów (po kliknięci na profil) jest identyczny w skutkach jak ignoruj ;)

niemcy3 a wchodziłeś chociaż do działów "Jak to zrobić i jak pokazać" oraz "Tajniki modelarstwa"?Tam jest naprawdę dużo poradników które bym wykorzystał w twojej sytuacji.Modelarstwo jest dla ludzi cierpliwych i żaden pospiech nie jest wskazany a oprócz tego trzeba trochę czytać,zaglądać do poradników,czytać tematy kolegów którzy stosują naprawdę fajne techniki.W wyżej wymienionych działach jest poradnik jak zacząć z pierwszym modelem,tam jest ładnie opisane jak wycinać części itd.Dodatkowo jest masę tutoriali na YT.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.