fiedotow Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Musiałbym powalczyć ze zdjęciami ale w tym momencie nie mam ochoty i siły... A póki co jest tak: Ciągle czekam na blaszkę z insygniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Wersja 2.0 wygląda ZNACZNIE lepiej niż 1.0 Porównując z kolorowymi zdjęciami "z epoki" odnoszę wrażenie, że mundury powinny być ciut ciemniejsze, podobnie jak i maewestki (ciekawe jest pochodzenie tego określenia: maewestka). Wydaje mi się, że jakiś ciemny filtr powinien załatwić sprawę - tu oddaję pole fachowcom. I kilka zdjęć, które sprowokowały mnie do napisania powyższych słów. Źródło: www.dailymail.co.uk Źródło: www.mission4today.com Źródło: forum.keypublishing.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 Trudno dyskutować nad kolorystyką wg zdjęć. Poza tym moje zdjęcia, jak się orientujesz są dalekie od ideału. Moje mawestki mają kolor podobny do tych na pierwszym zdjęciu. Sprawdzę, ale zdaje mi się, że w kołobrzeskim M.O.Pie jest mundur RAF. Porównam wtedy kolorystykę. Jutro mam sporo czasu w Kołobrzegu... Już widzę, że muszę zmienić kolor guzików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Trudno dyskutować nad kolorystyką wg zdjęć. Poza tym moje zdjęcia, jak się orientujesz są dalekie od ideału. (...) Cóż, tutaj dyskutujemy nad kolorystyką TYLKO wg zdjęć OK, no to jeszcze jeden link całkiem współczesny www.lotnictwopolskie.org.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 maewestki pochodzą od pseudonimu artystycznego aktorki, która znana była jako Mae West. mówiąc delikatnie miała czym oddychać i piloci żartobliwie skojarzyli z nią wypukłości maewestek. czasem mała rzecz potrafi poprawić nastrój :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Marca 2013 Autor Share Napisano 13 Marca 2013 Trudno dyskutować nad kolorystyką wg zdjęć. Poza tym moje zdjęcia, jak się orientujesz są dalekie od ideału. (...) Cóż, tutaj dyskutujemy nad kolorystyką TYLKO wg zdjęć OK, no to jeszcze jeden link całkiem współczesny www.lotnictwopolskie.org.pl Świetne zdjęcia. Ale są jeszcze jednym dowodem na to, jak różnie można zinterpretować kolorystykę np. munduru w oparciu o zdjęcie. Nawet na jednym z nich mundury mają różne odcienie... Jadę do Kołobrzegu na oględziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Marca 2013 Autor Share Napisano 14 Marca 2013 I po oględzinach. I prawdę powiedziawszy stwierdziłem, że nie muszę zmieniać kolorystyki "moich" uniformów ani maewestek, tylko troszkę popracować nad nimi, by bardziej przypominały te ze zdjęć. Oto plon wizyty w MOPie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Ponieważ przed Spitem jest kawałek muru, w założeniach miałem wykonanie go. No podobieństwo tyle, na ile pokazuje to zdjęcie i pozwolą moje skromne umiejętności w tej materii... Kolejna nowość dla mnie. Ale do rzeczy. Z grubej tektury wykonałem pudło które będzie murem i podstawą kawałka terenu nad murem. Usunąłem również piaskowy teren przy asfalcie. W jego miejsce wykonałem nowy. Posłużyła mi do tego akrylowa elastyczna szpachlówka do drewna. Ścianę pokryłem tą samą szpachlówką. Po wyschnięciu i przeszlifowaniu zacząłem robić cegły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Marca 2013 Autor Share Napisano 18 Marca 2013 Na KPMie zasugerowano mi, że mur może być wapienny... Ale mimo wszystko po wielokrotnym przejrzeniu tych i innych zdjęć pozostaję w przekonaniu, że to cegła. Poszukałem wymiarów cegły angielskiej: 102 X 215 x 65 mm. W związku z tym z grubsza przeliczyłem wysokość murku i wyszło, że mój jest o dużo za duży. W ruch poszła piłka włośnica i po kłopocie. Mam kiepski wzrok a i zdjęcia nie są też nadzwyczaj ostre w rejonie bohatera niniejszego posta. Ale widać dość nieregularne ułożenie cegieł. Tak też zrobiłem w moim. Może troszkę przesadziłem, ale mnie się podoba... Naciąłem przy pomocy mojego przyrządziku do linii blach fugi ... i zabrałem się do malowania. Na początku bardzo rozrzedzonymi różnymi brązami i czarnym Szpachlówka doskonale chłonie a gromadząca się w zagłębieniach farba pozostaje ciemniejsza. Zapuściłem też miejscami fugi ciemniejszymi odcieniami. Na zdjęciach nie widać, żeby fugi były jasne. Na taki podkład po wierzchu delikatnymi przetarciami nakładałem mieszając na murze brązy i czerwony by uzyskać coś zbliżonego odcieniem do barwy cegły. Na koniec jeszcze przetarcia krótko ściętym pędzlem maczanym w czerwieni i wycieranym na sklejce której używam jako podkładki. Dostałem dziś przesyłkę a w niej blaszkę z insygniami mundurowymi. Teraz pooglądam sobie zdjęcia naszych aktorów, żeby ich w miarę realnie przyozdobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Marca 2013 Share Napisano 18 Marca 2013 Wiesz, że to bardzo fajne jest. Oby tylko się wszystko dobrze zgrało, będzie dioramka jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Ale miejsca spojenia cegieł powinny byc szarawe, w końcu używano do tego jakiejś zaprawy bo w tej chwili wygląda jakby murek został wyrzeźbiony z jednego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Na KPMie zasugerowano mi, że mur może być wapienny... Ale mimo wszystko po wielokrotnym przejrzeniu tych i innych zdjęć pozostaję w przekonaniu, że to cegła. ... Przepraszam, ja od razu mówiłem, że widzę cegłę w tym murku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Mur wyszedł Ci niestety dość absurdalny. Aż mnie to skłoniło by przyjrzeć się zdjęciu. Na TYM zdjęciu mur na pewno nie jest ceglany. Widać to po proporcjach elementów i wiązaniu. Najpewniej jest to ociosany kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Nie wiem czy to cegła czy nie ale mnie się kolor nie podoba. Jak dla mnie cegła powinna być bardziej pomarańczowa.Warto by też używać kilka odcieni koloru co oddało by naturalność murów z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Wiązania w murze bardzo nieprofesjonalne,a zatem nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Nie wiem czy to cegła czy nie ale mnie się kolor nie podoba. Jak dla mnie cegła powinna być bardziej pomarańczowa.Warto by też używać kilka odcieni koloru co oddało by naturalność murów z cegły. Akurat tutaj bym sie nie zgodził. moja ciotka posiada poniemiecki dom w takim kolorze. Żadna cegła w nim nie jest pomarańczowa. Ale zaprawę widac. Dwa w Anglii taka cegła była i nadal jest popularna. Nie typowo nasza pomarańczowa. Widac tam glina ma lekko inny pigment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Dziwna tendencja obowiązuje ostatnio na forum... Jeden niepochlebny post i Huzia na Józia ( wszystkiego najlepszego dla Józefów i Bogdanów w dniu imienin ;)). Kolorystyka cegły zmieniała się z latami. Inaczej wygląda cegła niemiecka przedwojenna, inaczej "palcówka" jeszcze inaczej współczesna. Co kraj to obyczaj i inne sposoby wypalania. Niby nie różnią się ogólnie ale drobiazgi powodują inne efekty końcowe (czyt. wizualne). A pomarańczową cegłę to można kupić w składzie budowlanym u Pana Stefana...Ja jestem w dalszym ciągu zdania, że to cegła. A sposób jej układania widoczny jest też na tym zdjęciu. A wygląda to tak (liczby to proporcje lub wymiary w mm w 1:48) Wymiary cegły angielskiej znalezione w necie. Jeszcze jedna sprawa. Kolor fug... Popatrzcie na zdjęcie... są wyraźnie ciemne, więc nie będę się silił na jasne. Może miejscami je troszkę rozjaśnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 Teraz jak pokazałeś to ostatnie zdjęcie, to daję sobie łeb uciąć (i znając angielską i irlandzką starą budowę, z racji mieszkania na wyspach) jest to szary ciosany kamień a nie cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 To nie jest ten sam mur, co na poprzednim zdjęciu. Wiązanie które pokazałeś na rysunku jest błędne. Die główki plus zaprawa daje wozówkę i to zgadza się z wymiarami cegły, które podałeś. Wiązanie na zdjęciu to naprzemienne rzędy wozówek i główek z przesunięciem, co jest typowym wiązaniem murarskim. Jedynie na końcówkach muru pojawiają się wozówki w rzędach główek. Takie wiązanie wyklucza mur na grubość jednej cegły ( tu 10cm). Odstępstwa sugerują ciosy kamienne. Na poprzednim zdjęciu proporcje wykluczają cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Marca 2013 Autor Share Napisano 19 Marca 2013 Teraz jak pokazałeś to ostatnie zdjęcie, to daję sobie łeb uciąć (i znając angielską i irlandzką starą budowę, z racji mieszkania na wyspach) jest to szary ciosany kamień a nie cegła. A dałbyś radę podrzucić kolorowe zdjęcie takiego muru? Gonzo. To nie ten sam fragment muru, ale to samo miejsce i dzień zrobienia zdjęcia, więc sądzę, że struktura taka sama. To pokazałem tylko jako przykład. Ja nie upieram się, że to na 100% cegła jak niektórzy kładą głowę, że mają rację . Mam nadzieję, że wspólnymi siłami dojdziemy co to jest i jak najlepiej pokazać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Marca 2013 Share Napisano 19 Marca 2013 To nie ten sam fragment muru, ale to samo miejsce i dzień zrobienia zdjęcia, więc sądzę, że struktura taka sama To już jest kwestia, o której nic nie mówię. Nie analizowałem tematu aż tak daleko, by wypowiadać się na temat wyglądu otoczenia tego Spitfire. Jedno co widzę, to że mur na poprzednim zdjęciu jest z większych elementów i w innym układzie niż mur z cegły. A już w to co zrobisz w modelu to ja nie wnikam wcale. Dość mam na głowie ze swoim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Teraz jak pokazałeś to ostatnie zdjęcie, to daję sobie łeb uciąć (i znając angielską i irlandzką starą budowę, z racji mieszkania na wyspach) jest to szary ciosany kamień a nie cegła. A dałbyś radę podrzucić kolorowe zdjęcie takiego muru? Gonzo. To nie ten sam fragment muru, ale to samo miejsce i dzień zrobienia zdjęcia, więc sądzę, że struktura taka sama. To pokazałem tylko jako przykład. Ja nie upieram się, że to na 100% cegła jak niektórzy kładą głowę, że mają rację . Mam nadzieję, że wspólnymi siłami dojdziemy co to jest i jak najlepiej pokazać... Postaram się nie znaleźć czegoś starszego niż 800 lat ;). Teraz trudno o taki murek w Irlandii, ale dam radę. Nie wiem tylko kiedy. A już wyjaśniam dlaczego daję głowę - ciosany kamień był materiałem bardzo powszechnym i tańszym niż cegła. O wytrzymałości w porównaniu kamień - cegła chyba nie trzeba mówić. I jeszcze na koniec - szary murek kamienny mniej się rzuca w oczy z powietrza jak czerwony ceglasty, szczególnie w takim miejscu jak polowe lotnisko Ale postaram się pomóc jak najszybciej się da. Bo dioramka piękna i lubię pomagać, a nie tylko się czepiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 W oczekiwaniu na zdjęcia od Skotiego zabrałem się za produkcję kurzu. Z czasów gdy zajmowałem się również modelami wolnolatającymi została mi balsa. Zacząłem ją sklejać w warstwy. Później poszedł w ruch wałek z papierem ściernym i to była zasadnicza dzisiejsza praca - produkcja sporej ilości kurzu. Żeby mi się nie zapodział użyłem urządzenia zasysającego zwanego odkurzaczem. A jako produkt uboczny pozostał pofałdowany kawałek balsy, który postanowiłem użyć jako terenu w dioramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 W wiązaniu nie ma nic nietypowego. Jest to najnormalniejsze na świecie wiązanie angielskie. Jest tego na wyspach od nagłej i ciut ciut: Ostatnia warstwa - to cegły ułożone na sztorc. Ot i cała magia. Aha - cegły na wyspach mają inny rozmiar, niż na kontynencie: 215mm x 102,5mm x 65mm Pozdrawiam Eryk Inżynier od cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Tylko na dioramce wszystko jest ceglase, nie widac tych wiązań. A co myślisz o tym, ze to nie cegła tylko szary kamień. Wg mnie to kamień. Niestety nie zrobiłem zzdjęcia bo k... leje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi